Vocea Basarabiei: Surprizele lui 2011: revirimentul SUA şi fascizarea Rusiei - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Vocea Basarabiei: Surprizele lui 2011: revirimentul SUA şi fascizarea Rusiei

10 predicţii geopolitice

de Petru Bogatu

Nimic nou în anul nou. Nu vom evada cu toţii, desigur, din istorie. Civilizaţia va rămâne pe loc. Însă scurgerea timpului profan, vorba lui Mircea Eliade, va aduce cu sine inedite şi aparent nemapomenite evenimente. Relatări despre atentate şi războaie vor fi mai multe decât în 2010. Însă nu toate ştirile senzaţionale vor fi proaste.

În ciuda zvonurilor despre o posibilă apocalipsă în 2012, anul care a început, potrivit revistei Time, va fi, în linii mari, mai bun decât 2010. Economia SUA va creşte, fapt ce va avea un impact benefic asupra întregii lumi.

Cu toate că, odată cu dezlănţuirea crizei, a început să se împământenească o credinţă sado-masochistă, potrivit căreia Statele Unite ar fi trecut de perioada lor de glorie şi ar fi intrat în faza decadentă, lucrurile, de fapt, stau exact invers. În 2010 SUA, deşi au trebuit să înfrunte consecinţele recesiunii economice, au amintit că sunt o naţiune tânără. Istoriceşte vorbind, americanul astăzi e un adolescent în comparaţie cu indianul sau chinezul care au trecut demult de vârsta pensionării.

La ora actuală, în Statele Unite populaţia creşte şi îmbătrâneşte mai încet decât în UE sau în multe alte zone ale lumii. Numărul de infracţiuni comise în 2010 s-a redus. Religia şi familia, ca temelii morale ale societăţii americane, nu se ruinează, ci dimpotrivă, se consolidează. Divorţurile sunt în scădere. Majoritatea americanilor continuă să se declare creştini, iar bisericile sunt frecventate cu regularitate de circa 42% la sută din totalul populaţiei, acest procentaj fiind mult peste cel din Europa de Vest sau Rusia, unde, potrivit mitropolitului Ilarion, doar 5 la sută din cetăţenii ţării sunt creştini practicanţi. În plus, SUA este un lider detaşat în ceea ce priveşte reţelele şi conexiunile digitale de pe glob care, în epoca informaţională, constituie motorul creşterii economice.

Pornind de la toate acestea, pariul meu în 2011 este America. Întremarea economică a Statelor Unite va impulsiona o descătuşare a pieţelor de pe glob, mai cu seamă a celor din Uniunea Europeană. S-o luăm însă de la capăt.

Continuarea la Vocea Basarabiei – Petru Bogatu Blog

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.