Eveniment extraordinar în lumea culturii: Radu Varia ales membru de onoare al Academiei Regale a Scotiei - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Eveniment extraordinar în lumea culturii: Radu Varia ales membru de onoare al Academiei Regale a Scotiei

Eveniment extraordinar în lumea culturii

RADU VARIA ALES MEMBRU DE ONOARE AL ACADEMIEI REGALE A SCOŢIEI

Istoricul şi criticul de artă Radu Varia a fost ales cu unanimitate de voturi Membru de Onoare al prestigioasei Academii Regale a Scoţiei, aşezată sub Înaltul Patronaj al Prinţului Philip de Edinburgh.
Alegerea vine după ce în noiembrie 2011 Radu Varia a fost invitat să susţină la Royal Scottish Academy cea mai importantă conferinţă a anului, The Sir William Gillies Annual Lecture, conferinţă dedicată lui Brâncuşi: O mare experienţă spirituală. Cu acea ocazie el a primit Medalia de Argint a Academiei Regale, decernată de numai 12 ori în 185 de ani.
Radu Varia este singurul român care accede la această înaltă demnitate, şi în acelaşi timp primul istoric de artă străin, alături de britanicii Sir David Talbot Rice şi Lord Kenneth Clark. Printre artiştii universal cunoscuţi care au fost onoraţi cu acest titlu se numără pictorii Edgar Degas, Georges Braque şi Marc Chagall, sculptorii Auguste Rodin şi Henry Moore sau arhitectul Alvar Aalto.
Personalitate proeminentă în lumea internaţională a artei de mai multe decenii, Radu Varia este Doctor în istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris şi a primit nu mai puţin de 11 nominalizări pentru Premiul Mondial Leonardo da Vinci.
Volumul său Brâncuşi, publicat în numeroase ediţii din 1986 încoace, la New York, Paris şi Tokio, este considerat drept opera fundamentală dedicată marelui sculptor.

Vedeti si:

Radu Varia la Edinburgh. Conferinta la Royal Scottish Academy: Brancusi, a great spiritual experience

Radu Varia a fost distins la Edinburgh cu prestigioasa Medalie de Argint a Academiei Regale a Scoţiei

Radu Varia: “În artă, ce nu e legat de spiritualitate nu valorează nimic”. Intalniri providentiale: de la Doamna Tonitza la Salvador Dali. Lipsa elitelor, Manolescu si dezagregarea Romaniei. INTERVIU

Radu Varia: “Salvador Dali, Împaratul Traian si România”. FOTO/VIDEO/DOC

Radu Varia despre Dali si Brancusi, arta si spiritualitate. O feerie intelectuală. VIDEO

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.