Sala cu numele basarabeanului Vasile Stroescu la Parlament si lansarea Documentelor anexării Basarabiei - Corespondenţa diplomatică Paris-Sankt Petersburg 1807-1812 - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Sala cu numele basarabeanului Vasile Stroescu la Parlament si lansarea Documentelor anexării Basarabiei – Corespondenţa diplomatică Paris-Sankt Petersburg 1807-1812

Sala Vasile Stroescu din Parlamentul Romaniei - Ziua Unirii Basarabiei cu Tara 27 Martie 2013La 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, o sală din Parlamentul României va purta numele cărturarului şi filantropului basarabean Vasile Stroescu, primul preşedinte al Camerei României reîntregite, român născut în Basarabia, luptător pentru apărarea drepturilor românilor şi un promotor al culturii şi educaţiei în limba română în Basarabia, dar şi în Transilvania. A fost un om generos, care şi-a dăruit întreaga avere susţinerii învăţământului şi culturii româneşti. Ales membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte al primului Parlament al României Mari, a fost înmormântat cu funeralii naţionale, păstrându-i-se amintirea de adevărat filantrop şi apărător al românităţii.

Prof Giurescu, Zgonea, Tomac, Druc la Sala Vasile Stroescu din Parlamentul Romaniei - Ziua Unirii Basarabiei cu Tara 27 Martie 2013La evenimentul organizat la propunerea deputatului Eugen Tomac, au fost prezenţi preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Valeriu Zgonea, domnul acedemician Dinu C. Giurescu, domnul Mircea Druc, fostul prim-ministru al R. Moldova, Excelenţa sa Iurie Reniţă, Ambasadorul R. Moldova în România, precum şi mai mulţi senatori şi deputaţi, membri ai societăţii civile, jurnalişti, scriitori (foto dreapta).

Valeriu Zgonea a susţinut că Parlamentul trebuie să pună mai mult în valoare rolul personalităţilor care au contribuit la dezvoltarea instituţiei legislative a statului român, iar evenimentul de astăzi constituie o restituţie dreaptă şi necesară pentru vocaţia pan-românească a unui luptător pentru drepturi naţionale, la cumpăna veacurilor al XIX-lea şi al XX-lea.

Eugen Tomac şi-a manifestat încrederea că astfel de evenimente vor deveni din ce în ce mai frecvente în Parlamentul României, iar Basarabia va deveni un subiect abordat firesc şi normal în contextul salvgardării obiectivelor specifice parcursului european al Republicii Moldova. Toti participanţii au reiterat intenţia unitară de a avea o relaţie cât mai apropiată cu românii de peste Prut.

Tot azi a avut loc la Parlamentul Romaniei si lansarea volumului “Documentele anexării Basarabiei. Corespondenţa diplomatică Paris-Sankt Petersburg 1807-1812.  În cele 149 de pagini, jurnalistul și istoricul George Damian, împreună cu Ion Gaidău și Elena Tacu, au cuprins 59 de documente diplomatice din corespondența purtată între Franța și Rusia în anii 1806 -1812. Documentele au fost alese pentru a reflecta cât mai bine intențiile și interesele Imperiului Rus față de Principatele Române, precum și planurile și dorințele diplomației de la Sankt Petersburg față de regiunea Dunării, informeaza Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Volumul a fost lansat anul trecut si la Chisinau.

Sursa: Ziaristi Online

Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor - Invitatie

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.