JAF unguresc: Colegiul Național Unirea din Târgu Mureș retrocedat TOTAL ILEGAL către Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia. DOCUMENTE - Ziaristi OnlineZiaristi Online

JAF unguresc: Colegiul Național Unirea din Târgu Mureș retrocedat TOTAL ILEGAL către Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia. DOCUMENTE

Colegiul National Unirea Targu Mures retrocedat ilegal catre Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba IuliaDan Tanasă prezintă noi documente de arhivă probează ilegalitatea retrocedării clădirii Colegiului Național Unirea din Târgu Mureș către Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia.

În luna noiembrie 2015 aduceam în atenția opiniei publice faptul că Serviciul Teritorial Târgu Mureș al Direcției Naționale Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale în cazul retrocedării clădirii Colegiului Național Unirea din Târgu Mureș.

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) a sesizat în noiembrie 2014 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la suspiciunea comiterii unor ilegalități în cazul retrocedării imobilului din str. Mihai Viteazu nr. 16 din municipiul Târgu Mureș în care în prezent funcționează Colegiul Național Unirea.

Imobilul în cauză a fost retrocedat de către Guvernul României în anul 2004 în ciuda faptului că acest imobil nu a aparținut niciodată Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia sau Parohiei Romano-Catolice Târgu Mureș. Cu privire la ilegalitatea retrocedării în acest caz s-au pronunțat deja în repetate rânduri prof. dr. Ioan Sabău Pop și dr. Vasile Lechințan, personalități avizate în acest domeniu.

Cu privire la acest subiect, istoricul Vasile Lechințan, doctor în istorie, a scos la iveală noi documente care probează fără urmă de îndoială faptul că imobilul în care funcționează în prezent Colegiul Național Unirea din Târgu Mureș a fost retrocedat în mod ilegal Bisericii Romano-catolice.

Lucrarea „Raportul anual al consiliului director al Statusului romano-catolic ardelean din 15 noiembrie 1906, Cluj. 1906” prezintă la paginile 52-53 capitolul „Cauza construcției Gimnaziului superior romano-catolic din Tirgu Mureș”. Acest capitol conține detalii foarte importante cu privire la acest subiect, detalii asupra cărora ne lămurește domnul Vasile Lechințan:

„Liceul Unirea din Târgu Mureş, clădirea construită în 1905-1906, exclusiv din bani publici”, afirmă domnul Vasile Lechințan în urma traducerii documentului din 1906.

„Aici sunt toţi banii pentru construcţia Liceului Unirea din Târgu Mureş, în anii 1905-1906: total cheltuieli făcute: 364.430 coroane şi 10 fileri (pentru teren – cumpărat (culmea!) de la parohia romano-catolică, apoi bani pentru arhitectul Alpár, pentru arhitectul Körösi, pentru arhitectul Pápai, pentru inginerul Lobenschuss, pentru aranjarea drumului din jur, pentru intreprinderea principală de construcţie Csiszár Lajos tânărul, pentru sculptorul în piatră  Gerstenbrein, pentru lăcătuşi, dulgheri etc). Banii au provenit din: 239.937 coroane şi 57 fileri ajutor de stat; 56. 154 coroane şi 72 fileri de la Domeniul Cluj-Mănăştur (avere publică) administrat de Statusul romano-catolic; 14.400 coroane din Fondul de Studii administrat de Statusul romano-catolic; 5000 coroane din Fondul de Burse administrat de Statusul romano-catolic etc.

Absolut nimic din banii Episcopiei romano-catolice de Alba Iulia sau din banii Parohiei romano-catolice din Târgu-Mureş.

Iată cum o clădire construită absolut din bani publici este „donată” cu largheţe de statul român Episcopiei de Alba Iulia în proprietate iar statul român plăteşte acum chirie. Iar aceasta nu ar fi mai nimic dacă nu ar fi jignită groaznic demnitatea românilor transilvăneni în primul rând, şi demnitatea tututor românilor”, concluzionează Vasile Lechințan.

Detalii despre acest caz aici și aici.

Vedeţi și EXCLUSIV. Proba MINCIUNILOR UDMR în cazul ”renaționalizării” clădirii Liceului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe

Sursa: Dan Tanasă via Ziaristi Online

Raportul-anual-al-consiliului-director-al-Statusului-romano-catolic-ardelean-din-15-noiembrie-1906-Cluj.-1906-1-658x1024 Raportul-anual-al-consiliului-director-al-Statusului-romano-catolic-ardelean-din-15-noiembrie-1906-Cluj.-1906-768x574

Vedeţi şi:

TRANSILVANIA FURATĂ

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.