Departamentul de Stat al SUA: Maghiarii au profanat Cimitirul de la Valea Uzului. Decizie irevocabilă: Cheile Bicazului rămân în Neamț! De Ziua Drapelului - FOTO/ VIDEO/ DOCUMENT - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Departamentul de Stat al SUA: Maghiarii au profanat Cimitirul de la Valea Uzului. Decizie irevocabilă: Cheile Bicazului rămân în Neamț! De Ziua Drapelului – FOTO/ VIDEO/ DOCUMENT

Incepem prin a felicita Curtea de Apel Ploiești, care a pronunțat ieri, 25 iunie, inainte de sarbatoarea Zilei Drapelului Romaniei, sentința definitivă si irevocabila în procesul declansat de extremistii UDMR prin care voiau sa introduca fraudulos Cheile Bicazului in “tinutul secoiesc” din capul lor. Prima instanță, Tribunalul Prahova, a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar și să stabilească o altă graniță, cu 4 km înspre județul Neamț, ceea ce implică trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita, dupa cum informeaza Mesagerul de Neamt. La Curtea de Apel s-a admis recursul reprezentantilor Judetului Neamt si s-au respins pretentiile extremistilor maghiari ai formatiunii etnice discriminatorii UDMR din Harghita. Dovada mai jos si apoi trecem la Valea Uzului:

In urma unor dezinformari flagrante ale mediilor hungariste din Romania, cum ar fi un materialul publicat in Ziarul de Bacau din data de 15.06.2020, cu titlul „UDMR saluta faptul ca raportul Departamentului de Stat al SUA privind libertatea religioasa mentioneaza profanarea cimitirului de la Valea Uzului”, primarul Orasului Darmanesti, jud. Bacau, Ing. Toma CONSTANTIN  (foto) si Secretarul general al UAT Orasul Darmanesti, jr. Sporici Ionela, au transmis presei un Drept la replica, din care redam continutul principal, in care se demonstreaza falsificarea realitatii, si anume ca persoane de nationalitate maghiara au profanat Cimitirul din Valea Uzului. Citam:

“Din analiza Raportului Internațional pentru anul 2019 a Departamentului de Stat al Statelor Unite, privind libertatea religiilor publicat pe site-ul Ambasadei SUA in Romania https://ro.usembassy.gov/ro/our-relationship-ro/rapoarte-oficiale/ , la secțiunea dedicată României in paginile 9 respectiv 10, face referire și la situația Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, Dărmănești, Bacău.

In interiorul articolului publicat de dumneavoastra precizati ca: „raportul aminteste ca un exemplu negativ batjocorirea cimitrului de catre primarul localitatii Darmanesti si de manifestarile „legionare” care au avut loc in acest cimitir si arata ca primarul de la Darmanesti a ridicat cruci de piatra in cinstea militarilor romani pe mormintele ostasilor maghiari”.

In Raportul Internațional pentru anul 2019 a Departamentului de Stat al Statelor Unite, privind libertatea religiilor se precizeaza urmatoarele:

Deoarece religia și etnia sunt strâns legate, a fost dificil să categorisim următoarele incidente bazate doar pe identitatea religioasă.

În luna mai, orașul Darmanești, situat în partea de est a țării, a ridicat un monument și cruci în stil ortodox în cinstea soldaților din Primul Războiul Mondial al Țării, care se cred a fi îngropați în cimitirul de război din Valea Uzului.

Comunitatea etnică maghiară și oficialii Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) din orașul vecin Sanmartin, care are o populație mare de etnici maghiari, au declarat că primarul din Darmanești și-a „însușit” cimitirul care, potrivit UDMR, este sub  jurisdicția din Sanmartin.

Ei au spus că monumentele construite recent în stil ortodox în cinstea soldaților români au fost amplasate deasupra mormintelor soldaților maghiari predominant catolici.” (text preluat si tradus din Raport).

Din analiza textului rezulta clar o dezinformare a opiniei pubice si o interpretare tendentioasa a Raportului.

Raportul Internațional pentru anul 2019 a Departamentului de Stat al Statelor Unite, privind libertatea religiilor precizeaza in continuare faptul ca:

Pe 16 mai, mass-media a postat un videoclip care arată un grup de persoane vorbitoare de limbă maghiară care acoperă crucile și monumentul soldaților români în pungi de plastic negre. UDMR a condamnat acoperirea crucilor și a numit-o provocare menită să discrediteze comunitatea maghiară din România.

Pe 29 mai, primarul din Sanmartin a închis cimitirul militar Valea Uzului timp de 30 de zile.” (text preluat si tradus din Raport).

Din continutul Raportului rezulta clar faptul ca „persoane vorbitoare de limba maghiara au acoperit crucile și monumentul soldaților români în pungi de plastic negre” ceea ce in opinia noastra inseamna profanare.”

Reamintim si

PROTESTUL ANCE”RM” FAȚĂ DE PROFANAREA CIMITIRULUI INTERNAȚIONAL VALEA UZULUI

CONDAMNĂM PROFANAREA MORMINTELOR EROILR ROMÂNI!

 

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a luat la cunoştinţă cu stupoare și indignare de profanarea mormintelor a 52 de eroi români căzuţi în Primul Război Mondial.

Profanare în Cimitirul Internațional de la Valea Uzului! Batjocură! Crucile de la căpătâiul eroilor români au fost acoperite cu saci negri, de plastic, pentru strâns gunoiul. Acoperite și legate strâns, la bază, să rămână acolo cât mai mult.

Condamnăm acest act de barbarie!

Fapta odioasă nu s-a petrecut, cum s-ar putea crede, în timpul ocupației horthyste. Nu! Profanarea e recentă. E din primăvara anului 2019!

Ea nu e nici singulară și nici întâmplătoare. Face parte dintr-un şir de acte ostile, parte a mai multor acțiuni specifice unei aşa-zise rescrieri a istoriei, inițiate după anul 1989 de elemente extremiste din minoritatea maghiară din România. A crede că indivizii respectivi sunt de capul lor, în primitivismul şi barbaria lor, care aminteşte de întunecatul ev mediu, a crede că UDMR şi autorităţile administraţiei din această parte a României nu văd şi nu aud, este o naivitate!

Șirul profanărilor şi provocărilor este lung, pentru că autorii sunt înverşunați în urmărirea scopului lor. Dar acesta este lung și pentru că organele abilitate ale României suverane și democrate au manifestat o rușinoasă îngăduinţă, slăbiciune, indiferență.

Condamnăm atitudinea acestor organe!

Istoria cimitirului de la Valea Uzului a început în anii Primului Război Mondial. Acesta a fost înfiinţat de autorităţile austro-ungare, pentru înhumarea a 350 de militari maghiari căzuţi în luptele purtate în zona respectivă. După terminarea războiului şi întregirea României, cimitirul a fost preluat şi îngrijit de autorităţile române.

Mai târziu, în perioada 1926-1927, Societatea Cultul Eroilor, ale cărei tradiţii sunt continuate astăzi de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, a amenajat la Valea Uzului un cimitir internațional, în care, alături de parcelele existente, au fost reînhumați cu onorurile cuvenite, militari de diferite naţionalităţi căzuţi în luptele din aceeași zonă. În total, cimitirul număra la acea dată 149 de eroi români (majoritatea din Regimentul 27 Infanterie şi Regimentul 4 Vânători)  şi 1155 de ostaşi străini (794 de unguri, 108 germani, 4 ruşi, 3 sârbi, 2 austrieci, 2 italieni şi 242 neidentificaţi). S-a construit și o capelă pentru oficierea slujbelor religioase. Poarta de acces purta însemnele Societăţii Cultul Eroilor.

Decenii întregi, cimitirul nu a suferit deteriorări provocate intenționat și nici profanări. Aceasta până în anul 1994! Sub pretextul reamenajării şi reabilitării cimitirului, trimișii primăriei din Sânmartin au scos crucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruşi, germani, italieni, sârbi, austrieci.

Unele cruci au fost date putregaiului într-o stivă îngrămădită la rădăcina unui brad, iar altele au fost făcute cenușă în rugul aprins într-un şanţ din afara cimitirului.

Mai mult! A fost doborât la pământ şi distrus obeliscul Glorie eroilor români, ridicat de Ministerul Apărării Naţionale, în anul 1985.

Locul nu a rămas însă gol. Pe acela a fost instalat un alt monument, cu inscripţia: Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară.

De atunci, intrarea în cimitir se face pe o poartă tipic secuiască. Finanţarea lucrărilor a fost asigurată cu fonduri de la comunitatea locală și de la Ministerul Apărării Ungar!

Cunosc autoritățile României suverane cele petrecute la Valea Uzului? Și-au dat ele acordul tacit? Cunosc că, practic, cimitirul nu mai este internaţional, ci doar al eroilor maghiari?

Cutremurător și condamnabil, răspunsul este Da, la toate întrebările. Totul s-a făcut în dispreţul eroilor, al legilor României şi al legilor internaţionale privind protejarea operelor comemorative de război.

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a semnalat, la timpul respectiv, atât Guvernului, cât şi Parlamentului României, acest caz de devastare şi maghiarizare a unui cimitir internaţional. Protestele noastre nu au avut absolut niciun ecou, ani și ani.

Abia în 2018, într-o acțiune finanțată de Ministerul Apărării Naționale și de bugetul local al oraşului Dărmănești, judeţul Bacău, s-au demarat lucrările de reamenajare a unei parcele a eroilor români, ridicându-se 52 de cruci și un monument de granit.

Respectul nostru, eroi ai Patriei!

Respectul tuturor cetățenilor acestei țări! Nu al tuturor! Nu respect, ci ostilitate. A cui ostilitate? A membrilor așa-zisului Grup de acţiune Valea Uzului, siniștri profanatori cu saci de gunoi.

Ostilitate și profanare sub pretextul că mormintele eroilor români au fost amplasate ilegal în cimitirul onorific Valea Uzului.

Neruşinare! Ipocrizie! Tocmai cei care au distrus un cimitir internaţional şi au aruncat crucile de pe mormintele eroilor români invocă respectarea legii! Dacă autorităţile din Dărmăneşti au încălcat legea, de ce acest „grup de acţiune Valea Uzului” n-a apelat la lege? De ce a preferat fărădelegea? Prin actul lor barbar şi-au arătat primitivismul, ostilitatea şi ura împotriva românilor.

Jignitor și revoltător nu numai pentru memoria ostaşilor români căzuţi în război, ci şi pentru noi, fiii, nepoții și strănepoții lor.

Acțiunile profanatorilor se află sub protecția acoperitoare a perfidiei. A celei promovate de autorităţile administraţiei locale din judeţul Harghita. Acțiuni similare lor, semne evidente ale sfidării legilor țării în care trăiesc, a legilor internaţionale privind protecţia operelor comemorative de război.

Condamnăm această atitudine!

În numele memoriei eroilor români, noi, cei aproape 80 000 de membri şi simpatizanţi ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, protestăm energic faţă de acest act de profanare, sfidător şi revoltător.

Cerem organelor în drept anchetarea celor întâmplate în cimitirul de la Valea Uzului și aducerea în faţa justiţiei a vinovaţilor. Legi avem!

Cerem organelor abilitate să ia măsuri urgente, pentru ca acest cimitir de la Valea Uzului să redevină ceea ce a fost: un cimitir militar internaţional.

Pentru această acțiune, solicităm și sprijinul ambasadelor țărilor care au militari-eroi înmormântați în acel cimitir.

Facem apel la liderii politici români şi europeni să condamne ferm orice acte de profanare a mormintelor ostaşilor căzuţi în războaie, indiferent de naţionalitatea căreia îi aparţin.

Apelul nostru este și crezul nostru! Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” manifestă preocupare și faţă de comemorarea și locurile de veci ale militarilor străini, fie că aceştia au fost camarazii eroilor români, fie inamicii lor.

Cine îşi închipuie că, prin transformarea crucilor unor eroi în cenuşă şi putregai, ori prin acoperirea lor cu saci de gunoi, poate distruge adevărul, se înşală. Memoria istoriei nu putrezeşte şi nici cenuşă nu se face!

Biroul Executiv Central al Asociatiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”

Cultul Eroilor

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.