Secretele NATO: Hashim Thaci, rasfatatul SUA, a ucis sarbii din Kosovo pentru rinichii si inima lor - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Secretele NATO: Hashim Thaci, rasfatatul SUA, a ucis sarbii din Kosovo pentru rinichii si inima lor

Investigatia The Guardian tradusa integral: În timp ce Consiliul Europei se pregăteşte să ceară o anchetă asupra afacerilor subterane cu lumea interlopă ale prim-ministrului Kosovo Hashim Thaci, documente secrete NATO filtrate spre cotidianul britanic The Guardian conţin dezvăluiri şocante despre un preţuit aliat al Vestului.

Paul Lewis /The Guardian Londra

Prim-ministrul din Kosovo, Hashim Thaci, a fost identificat ca fiind unul dintre “ştabii” crimei organizate din ţara sa, potrivit unor rapoarte ale serviciilor militare occidentale de informaţii. Documentele NATO, marcate “Secret“, indică faptul că Statele Unite şi alte puteri occidentale care sprijineau guvernul din Kosovo cunoşteau legăturile criminale ale acestuia de mai mulţi ani. Ele identifică de asemenea un alt politician de seamă din Kosovo care are legături cu mafia albaneză.

În acest dosar ştampilat “USA KFOR“, se găsesc informaţii detaliate cu privire la reţelele criminale organizate din Kosovo pe baza unor rapoarte ale agenţiilor de informaţii occidentale şi diverşi informatori. Se precizează şi răspândirea geografică a bandelor criminale din Kosovo, alături de detalii privind presupuse legături familiale şi de afaceri. [Pe 25 ianuarie] Consiliul Europei trebuia să ceară în mod oficial o anchetă asupra suspiciunilor cum că Thaci ar fi fost şeful unei reţele “de tip mafiot” care ar fi făcut contrabanda cu arme, droguri şi organe umane în timpul şi după războiul din Kosovo 1998-1999.

Acuzaţii de legături cu crima organizată

Acuzaţiile de trafic de organe au fost cuprinse într-un raport oficial publicat în decembrie de către specialistul drepturilor omului Dick Marty. Acest raport conţinea acuzaţii împotriva lui Thaci şi a altor câteva figuri de înalt rang din Armata de Eliberare din Kosovo (UCK) de legături cu crima organizată. Raportul l-a desemnat pe Thaci în exercitarea “unui control violent” asupra comerţului cu heroină, şi părea să confirme îngrijorările că, după încheierea conflictului cu Serbia, acelaşi cerc de putere a supervizat o bandă care ucidea prizonieri sârbi pentru a le vinde rinichii pe piaţa neagră.

Kosovo a funcţionat ca un protectorat ONU de la sfârşitul războiului din Kosovo până în 2008, când şi-a declarat în mod oficial independenţa faţă de Serbia. Thaci, reales Prim-ministru luna trecută, a fost puternic susţinut de puteri NATO. Guvernul său a respins raportul Marty, ca parte a unei conspiraţii sârbe şi ruseşti în scopul de a destabiliza tânărul stat.

Cu toate acestea, documentele cele mai recent filtrate provin de la KFOR, forţa de menţinere a păcii condusă de NATO responsabilă pentru securitatea în Kosovo. Forţele militare KFOR au fost cele care au intervenit în războiul din Kosovo din 1999, ajutând încetarea campaniei de purificare etnică de către forţele sârbe ale lui Slobodan Milosevic. În aceste documente, Thaci este identificat ca făcând parte din triumviratul “ştabilor” în cercurile crimei organizate. Ca şi Xhavit Haliti, un fost şef de logistică pentru UCK care este acum un aliat apropiat al prim-ministrului. Rapoartele de informaţii NATO sugerează că în spatele rolului său de politician proeminent, Haliti este de asemenea un şef al crimei organizate, care poartă un pistol ceh de 9mm şi are o influenţă considerabilă asupra prim-ministrului.

Cine este adevăratul şef

Descriindu-l ca fiind “puterea din spatele lui Hashim Thaci“, un raport afirmă că Haliti ar avea legături strânse cu mafia albaneză şi serviciul secret din Kosovo – KShiK. Acesta sugerează că Haliti “a gerat într-o anume măsură” un fond pentru războiul din Kosovo la sfârşitul anilor 1990, profitând personal de acest fond până la secare. “Ca rezultat, Haliti s-a întors spre crima organizată la scară largă“, afirmă în continuare raportul. Haliti este “extrem de implicat în prostituţie, contrabanda cu arme şi droguri“. De asemenea, el joacă rolul de consilier politic şi financiar pe lângă primul ministru, dar, conform documentelor, este fără îndoială “adevăratul şef“. Haliti foloseşte un paşaport fals pentru a călători în străinătate întrucât este înscris pe lista neagră a mai multor ţări, printre care SUA. El este implicat în presupusa intimidare a oponenţilor politici în Kosovo şi două presupuse asasinate datând de la sfârşitul anilor 1990.

Unul dintre acestea era un adversar politic care a fost găsit “mort lângă frontiera cu Kosovo“, aparent în urma unei dispute. O descriere a celeilalte crime suspectate – a unui tânăr jurnalist din Tirana, capitala Albaniei – conţine de asemenea o referinţă nominală la Prim-ministru, dar fără a-i atribui vreo vină. Paragraful afirmă şi că Haliti este implicat: “Ali Uka, un reporter din Tirana, care sprijinea mişcarea de independenţă, dar a criticat-o în scris. Uka a fost brutal desfigurat cu o sticlă şi o şurubelniţă în 1997. Colegul lui de cameră de atunci era Hashim Thaci“.

Haliti este, de asemenea, numit în raportul Marty printre o listă de aliaţi apropiaţi ai lui Thaci, presupus a fi ordonat – şi în unele cazuri a fi supervizat personal – “asasinate, detenţii, bătăi şi interogatorii“, în timpul şi imediat după război. Haliti nu a fost disponibil pentru comentarii. Cu toate acestea, într-un interviu acordat publicaţiei Balkan Insight săptămâna trecută el a respins raportul Marty ca fiind “politic” şi conceput pentru a “discredita UCK-ul“. “Nu am fost surprins de raport. Urmăresc subiectul de ani de zile şi conţinutul raportului este de natură politică“, a spus el. Dar a acceptat faptul că Consiliul Europei este susceptibil să adopte o rezoluţie declanşând investigaţii de către misiunea de justiţie susţinută de UE în ţară, cunoscută sub numele de EULEX.

Răspunzând la afirmaţiile din rapoartele de informaţie NATO, un purtător de cuvânt al guvernului kosovar a declarat: “Acestea sunt afirmaţii care circulă de mai mult de zece ani, recent reciclate în raportul lui Dick Marty. Ele sunt bazate pe zvonuri şi informaţii sârbe intenţionat false. Cu toate acestea, prim-ministrul a cerut o anchetă din partea EULEX şi a promis în mod repetat cooperarea sa deplină cu  autorităţile legale cu privire la aceste afirmaţii scandaloase şi calomnioase. Guvernul din Kosovo continuă să sprijine consolidarea statului de drept în Kosovo, şi aşteptăm cu nerăbdare cooperarea partenerilor noştri internaţionali în lupta pentru ca criminalitatea să nu-şi aibă locul în dezvoltarea Kosovo-ului“.

Vezi si Atrocitatile comise asupra sarbilor din Kosovo. Documentar BBC despre traficul de organe si crimele mafiei UCK conduse de “premierul” Hashim Thaci. VIDEO »

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.