"Razboinicii" din Afganistan si Irak au invadat Facebook-ul - Ziaristi OnlineZiaristi Online

“Razboinicii” din Afganistan si Irak au invadat Facebook-ul


Infernul din Afganistan. Cpt Jean Gaël Le Flem in actiune
Încărcat de ZiaristiOnlineTV.

Totul a inceput de la cererea mea catre colega noastra mai tanara, Maria Mocanu, de a scruta Facebook-ul in cautare de subiecte. Eh, si in loc sa se ocupe de asta ce a ales ea: un barbat dragut, evident! Barbos, ochelari, casca, pusca, tot ce vrei (foto dreapta). Un razboinic adevarat. Numele lui de scena: Andrei Sandulescu (posibil personajul inpatratit din foto stanga). Se recomanda, public, pe Facebook: “Dr in Stiinte Juridice, Criminalistica si Lupta Anti-Tero, Absolvent al Academiei de Politiei” si “veteran” al razboaielor din Afganistan si Irak (in privat, se pretinde agent al Serviciului de Informatii al Extraterestrilor). Mama-mama, si-a zis colega mea… Mai timida din fire ma roaga pe mine sa-l abordez si sa-i cer acceptul pentru a-i publica una dintre fotografiile tari din “teatrul din Afganistan”. Ca orice ziarist zic, normal, sa verific, totusi, daca fotografia e a lui, daca omul e serios, etc, etc. Ii scriu lui Mario Balint, jurnalist Radio Romania “embedded” si el prin Afganistan. Mario zice ca da, il stie, si ca pare a fi cel din foto, unde omul e dupa cum v-am spus, cu ochelari, casca, si mult praf in jur. Bun. Ii scriu si “razboinicului” sa il intreb daca ii apartine fotografia si daca putem sa o reproducem la rubrica Fotografia Zilei. “Razboinicul” serviciilor luminii ma asigura, intransigent, dupa ce isi da acceptul: “Normal ca e a mea ca altfel nu o postam”. Tare, om dintr-o bucata, ce mai!

Si totusi… Ce poate determina un om, care o fi fost pe “teatrele de operatiuni” din Afganistan si Irak, sa minta ordinar, furand identitati ale unor adevarati luptatori, care doar seaman cu el la… barbuta?! Nu spunem ca n-a fost, dar poza din Afganistan este, de fapt, a unui fotograf profesionist destul de celebru in Franta – Thomas Goisque (foto mai jos) – colaborator permanent al Figaro Magazine si care a documentat mai toate razboaiele ultimelor doua decenii. Iar in fotografie nu e nici un romanas cu cioc ci un Capitan francez, Jean Gaël Le Flem, pe care il puteti vedea in actiune in reportajul video de mai sus.

Informatiile corecte au fost furnizate de un cititor al site-ul nostru, ultragiat. Nu-l cunoastem dar scrie bine si, spre deosebire de cazul Sandulescu, chiar pare sa fie ceea ce zice ca este: un veteran de razboi in Legiunea Straina, cu un blog simpatic: http://dopuldelapluta.blogspot.com/.

Morala: fetelor, aveti grija cu cine va imprieteniti pe Facebook!…

Echipa Ziaristi Online multumeste pentru contributia foto-informativa. (VR)

Iata corectiile si corecturile legionarului:

IMPOSTURA LA ROMÂNI. CU SI DESPRE MILITARI. Update : 29.01.11

Totul a început cu o poza, pe un site. Cineva – un amic, banuiesc – mi-a trimis link-ul. Fotografia era asta:  iar textul, vedeti bine, spune Andrei Sandulescu din Afghanistan. (adica el e cel în uniforma din fotografie, sau el e cel care a facut fotografia) Adica e sau militar, sau corespondent de razboi.
Imaginea asa cum apare pe site-ul ziaristionline.
Era mica fotografia aceea, dar dupa ce am purtat CIRAS-ul si Arktis-ul vreme de 18 luni nu am putut sa nu le recunosc. Uniforma franceza, Minimi-ul cu breteaua Kastinger… iar cel care aparea drept Sandulescu îmi parea cunoscut. Sau, m-am gândit, poate ca acel Sandulescu facuse fotografia… . Nu poti stii, nu ? Dar mi-am amintit de Tora si Rocco, de patrule, de altercatii cu diversi afghani (mi-am amintit…de parca astea se pot uita) si am decis sa sun un prieten. A facut cariera în public relation, acel prieten. Capitanul Jean-Gael LEFLEM,comandant adjunct al unui grup de commando-montagne de la armata regulata. În plus, de la vânatori de munte.
Cne. LEFLEM în operatiune,fotografiat de T. Goisque
Acelasi Cne. LEFLEM,dar pe care îl cheama Sandulescu.
Tot Cne. LEFLEM,tot în Afghanistan.

Fotografiile se gasesc pe site-ul lui Thomas Goisque, fotograf profesionist: http://www.thomasgoisque-photo.com/site.php?page=reportages&spec=&id=9#

Capitanul LEFLEM pe site-ul Ministerului Apararii… ala francez.  http://www.recrutement.terre.defense.gouv.fr/offre-rh-en-video/article/9-mur-videos/373-au-c-ur-bataille

Capitanul LEFLEM fotografiat de Thomas Goisque. Capitanul LEFLEM în diferite ipostaze. Baiat dragut, cu priza la public. Si, de pe acelasi site, umilul Boribum pe vremea când rupeam bilete de intrare în Valea Alassay.

Ei bine, dragii mei, tocmai pe baiatul ala dragut s-a gândit domnul Sandulescu sa-l transforme în materializarea dorintelor sale.Cu alte cuvinte, eu, capitanul Leflem si Andrei Sandulescu am fost în acelasi timp, în acelasi loc. Mai da-o-n pizda ma-sii de treaba !!! Eu îl stiu pe Sandulescu ,i-am înteles problemele, dar îmbracat în uniforma mea… e prea mult. Ca s-a deghizat în politist român, nu ma deranjeaza. Ca s-a transformat în militar român, nici atât. Ca multi politisti si multi militari români îl iau drept unul de-al lor, nici asta nu ma deranjeaza. Ca povesteste oricui orice fel de prostii, si cu asta am reusit sa traiesc. Dar ca sa lase sa se înteleaga ca el ar fi acel militar din pozele de mai sus, sau ca el ar fi cel care l-a fotografiat, e mult prea mult pentru mine. Chiar si corespondentii de razboi îsi risca viata, iar pozele “lui Sandulescu”, chiar daca sunt înghitite pe nemestecate de domnul Roncea, ziarist de meserie, pe mine ma enerveaza. Ma enerveaza, ca Afghanistanul ala mi-a mâncat multi ani de viata în acele optsprezece luni).
N-o sa va mai plictisesc cu subiectul asta, ca lucrurile sunt simple: Sandulescu minte si când respira, domnul Roncea încearca sa scrie un articol, iar daca românii (militari sau politisti) nu sunt deranjati ca un impostor le flutura insigne de serviciu sau arme de plastic pe sub nas… ei bine, la mine e mai altfel. Eu tin si la uniforma pe care am purtat-o, si la camarazii cu care am servit.
Va salut cu stima si cu drag,purtatori de uniforme românesti, si îmi permit sa va reamintesc: respectul începe cu sine. Daca va lasati infiltrati de tot soiul de poltroni, mintiti si murdariti, sa nu va mirati ca unii fac pipi pe voi, va taie lefurile si va rup statutul în doua. Aparati-va uniformele, memoria si imaginea. Pâna atunci, sa nu va mirati ca lumea râde de voi, si ca sunteti luati drept prosti de oricine. Dovada o aveti mai sus.
P.S Domnule Roncea, astept scuzele dumneavoastra. Nu în privat, ci în public. Acolo unde ati spus ca mint. Sau aici, unde va e mai la îndemâna. Militarii (aia adevarati) sunt galanti. Mai ales legionarii.
Un adjudant chef (e.r) de la Legion Etrangere.
Boribum pour les intimes.

P.S 2 Sandulescu, te rog frumos sa traversezi pe trotuarul celalalt când ne-om mai întâlni. Joaca de-a Special Air Service-ul, de-a Politia româna, de-a Armata româna, astea le-am înteles: ai de-a face cu creduli, si te joci cu ei cum vrei. Pe asta cu Afghanistanul facut în uniforma mea, însa, nu o înghit.

Update : Am primit explicatiile domnului Roncea, si trebuie sa admit ca m-am pripit în aprecierile mele cu privire la buna dumneavoastra credinta. Demersul dumneavoastra, stimate domn, va onoreaza si ma reconforteaza. Va multumesc.

Si inca:

Sa nu ma întrebati cine e baiatul asta, ca ar fi luuuunga povestea. Cine e în viata reala e limpede, cine e pe internet … ma uit si eu si ma mir. Omul e polivalent, a “facut” Irak-ul si Afghanistan-ul, are o multime de poze gasite pe ici-colo, ma rog. Ce e mai nostim, e felul în care prietenii lui de Facebook sufera pentru tot felul de oameni inexistenti, necunoscuti : moartea lui Bobi la dracu-n praznic (Bobi asta fiind doar o poza) tot felul de poze care ne explica cum a trecut baiatul Sandulescu prin foc si sabie, cum si-a pierdut camarazii, cu a facut si a dres…sau – cel mai nostim – domnul care spune “sunt mândru sa traiesc în acelasi timp cu tine” .  Râdeti, fratilor, râdeti. Ca e de plâns.

Cu un bemol : domnii si doamnele care admira acest energumen chiar sunt -în mare parte- politisti si militari români. D-aia adevarati. Chiar or fi ? Ma întreb,din ce în ce mai serios…

Ia uite :

Hai sa va explic,repede-repede ca e târziu :
1. Avem un personaj prezent pe FaceBook

2. Avem un nene care are niste neni prieteni care asta fac tot timpul: cauta oameni prin lume. Si îi si gasesc ! Si nenea care are niste neni prieteni s-a saturat pâna-n gât de rahatul asta cu forte speciale, cu morti prin teatre si circuri. Asadar: se iau nenii prieteni, aceia iau un “progiciel” (asa-i zic frantujii,la noi se cheama software ) si cauta. Vreo 5 ore cauta, dar gasesc.

Si gasesc acolo unde se asteapta mai putin: pe un site… civil.
Deci nu mai e francez, e român. Nu mai e francez si nici român, e englez. Nu e nici francez, nici român, nici englez, e american. Nu e în Irak, nu e în Afghanistan, ci…în Emirate. Si nu e razboi, ci e exercitiu. Nu e S.A.S,ci e U.S.A.F. Daca nu e nici S.A.S si nici U.S.A.F, ce e? Un mare rahat, asta e.

Buuuun. Ora fiind înaintata nu-l mai caut si pe eroul mort în teatru dupa 8 (opt) ani de operatiuni. A murit prin Messenger, nu asta e important. Lasam masinariile sa se odihneasca un pic. Revenim cu amanunte.

Print Friendly, PDF & Email

23 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.