Crima de la Univers’All. Razvan Petrovici, fiul lui Carmenco Petrovici-FNI si finul lui Magureanu-SRI, lasa urme. De la Dragos Constantinescu la SOV si Ofer - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Crima de la Univers’All. Razvan Petrovici, fiul lui Carmenco Petrovici-FNI si finul lui Magureanu-SRI, lasa urme. De la Dragos Constantinescu la SOV si Ofer

Moravuri.ro: Evaziune fiscală şi faliment la UniversAll. ”Bogdan Stavre a fost asasinat pentru că ştia prea multe”

Apropo de: Solidarizare cu jurnalistul Dan Badea. Finul lui Magureanu, Razvan Petrovici, vrea sa-i inchida blogul de investigatii si “De ce mor, unul după altul, administratorii lui Răzvan Petrovici”. Un articol vizat pentru eliminare de finul lui Magureanu

Eminenta afacerii UniversAll este Razvan Petrovici (foto), fiul fostului director al CEC-ului, Carmenco Petrovici, din perioada guvernarii CDR.

Carmenco s-a evidentiat cu brio în garantarea ilegala a depozitelor Fondului National de Investitii creat de Sorin Ovidiu Vântu pentru acapararea banilor tinuti de populatie la saltea, iar fiul sau a devenit unul din cei mai prosperi oameni de afaceri din România.

Din acea perioada a afacerii FNI, a aparut informatia ca fiul directorului CEC s-ar fi combinat în afaceri cu Dragos Constantinescu, fiul presedintelui de atunci Emil Constantinescu.

O prima informatie publicata în presa vremii a fost aceea ca tigarile introduse în tara prin afacerea Tigareta de Dragos Constantinescu (acuzatie neconfirmata oficial  de o hotarâre judecatoreasca sau de un rechizitoriu de trimitere în judecata) ar fi fost desfacute în magazinele duty-free ale firmei Euro Trade Invest SA, administrata de Emanuel Corneliu Dobronauteanu (eminenta afacerilor grupului Murfatlar – Euroavipo) si Razvan Petrovici.

Fostul director economic de la Univers’All Constanta, Bogdan Stavre, a decedat în data de 11 iunie 2006, la Spitalul Floreasca din Bucuresti, dupa ce, pe 9 iunie, a cazut în gol de la etajul trei al blocului în care locuia împreuna cu parintii sai.

Asa cum aratam în primul articol dedicat acestui subiect, o serie de date îi determina pe parintii lui Bogdan sa creada ca totul a fost un asasinat.

Astfel, fostul director economic îsi depusese în doua rânduri demisia din functia detinuta si tot de doua ori cererile sale au fost respinse ilegal.

În data de 6 iunie 2006, s-a întors de la munca la miezul zilei, spunându-le parintilor ca a avut o cearta cu directorul de vânzari si cu un furnizor; în timp ce tatal sau se ocupa cu treburile casei, iar mama îi încalzea mâncarea, Bogdan a plecat din apartament, fara a încuia usa de la intrare si fara a-si înstiinta parintii; dupa 20 de minute, la usa familiei Stavre s-au înfiintat 9 agenti de politie, care i-au anuntat ca tânarul se afla în camera de resuscitare a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dupa ce cazuse în gol de la etajul trei.

În data de 11 iunie, medicii de la SCJU au constatat stabilizarea pacientului, aprobând transportul acestuia la Spitalul Floreasca din Bucuresti; transportul a fost efectuat cu un elicopter al Jandarmeriei si nu cu cel al SMURD-ului, iar pilotul a interzis prezenta la bord a Elenei Stavre, desi aceasta este cadru medical.

Potrivit lui Horia Stavre, fratele lui Bogdan, care se afla la Spitalul Floreasca, paramedicii care însoteau targa mobila pe care ”pacientul” a fost adus de la locul de aterizare a elicopterului i-au facut resuscitare prin presarea toracelui, desi la situatia sa o astfel de interventie putea fi fatala.

În certificatul de medicina legala se mentioneaza echimoze la nivelul gâtului si o bucata de carne smulsa de la un deget al mâinii drepte – care nu puteau fi provocate prin cadere.

Ceasul de la mâna lui Bogdan nu a fost gasit, politistii reusind sa recupereze doar bratara cu telescopul rupt; în buzunarul stâng al pantalonilor lui Bogdan a fost gasit în perfecta stare de functionare telefonul de serviciu, însa ceasul de la mâna stânga, nu.

Familia a fotografiat pete de sânge pe un perete de pe casa scarii, la etajul trei, însa politia a spus ca sunt doar pete de magiun; procuratura a sigilat calculatorul de serviciu din biroul lui Bogdan abia dupa câteva luni de la declansarea anchetei, desi în acesta s-ar fi putut afla probe concludente care sa sustina ipoteza asasinatului.

Într-un comunicat al IPJ din data de 9 iunie, se arata ca Bogdan Stavre ar fi încercat sa se sinucida datorita unor probleme sentimentale, desi nu fusese gasit un ravas de adio specific unor astfel de cazuri, si, mult mai grav, comunicatul a fost dat înainte de orice ancheta.

Haiducie comerciala si evaziune fiscala

Într-o nota olografa adresata IPJ Constanta la data de 1 octombrie 2006, Elena Stavre (mama lui Bogdan) arata urmatoarele: ”s-ar putea ca fiul nostru sa stie multe din ilegalitatile facute de cei de la [Univers’All – n.r.] Bucuresti.

Periodic, timp de trei ani, îmi spunea: mama, nu stiu daca toata marfa este adusa legal în magazine si nu stiu unde se scurg banii din vânzari.”.

Datele prezentate anterior si ipoteza ca ”asasinatul” ar avea cauze de protejare a unor informatii la care Bogdan ar fi avut acces, i-au determinat pe parintii acestuia sa întreprinda mai multe demersuri legale, menite sa le confirme sau infirme ipoteza (spunem ipoteza, desi subiectiv familia Stavre clameaza o certitudine cu privire la ”asasinat”).

Astfel, dupa un schimb intens de corespondenta cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, familia Stavre a primit doua raspunsuri extrem de edificatoare. Primul (adresa 7137/08.01.2007) arata ca inspectorii de la Administrarea Controlului Fiscal (ACF) s-au deplasat, în zilele de 28.11.2006 si 05.01.2007, la punctul de lucru de la Tomis Mall al SC Univers’All Trading Romania SRL, unde au constatat ca magazinul era închis (între timp, survenise intrarea în incapacitate de plati si deschiderea procedurii de lichidare judiciara la Tribunalul Ilfov).

În mod suspect, pâna la data remiterii adresei ACF, punctul de lucru de la Tomis Mall nu fusese declarat închis, potrivit uzantelor legale.

Mai mult, ceea ce este si mai grav, societatea patronata de Razvan Petrovici nu mai avea înregistrate alte puncte de luctru în Constanta, desi în realitate derulase activitati comerciale prin alte patru magazine.

Al doilea raspuns (adresa 64/02.02.2007) confirma o serie de controale inopinate la magazinele deschise ilegal de Univers’All pe strada Liliacului nr.1, soseaua Mangaliei nr.76, strada Dispensarului nr.18 si strada Stefan cel Mare nr. 36-40.

”Având în vedere principiul competentei teritoriale, sesizarile dumneavoastra si rezultatele verificarilor mentionate mai sus, au fost trimise Directiei Generale Administrare Mari Contribuabili  Bucuresti, potrivit art.33 din OG 92/2003, republicata cu completarile si modificarile ulterioare, spre solutionare si determinarea starii de fapt fiscale”, se arata în finalul raspunsului ACF Constanta.

În mod evident, directia în cauza nu a luat nici o masura legala, data fiind insolventa firmei lui Petrovici, însa derularea unor activitati comerciale fara deschiderea de puncte de lucru (actul care sta la baza evidentierii contabile a activitatii) constituie infractiune, asimilata evaziunii fiscale.

Cu alte cuvinte: haiducie în toata regula!

Desigur, directorul economic al retelei constantene putea avea acces la asemenea evidente, dar si la altele mult mai grave, de unde si ipoteza ca existau motive pentru a fi eliminat din joc, chiar si cu un gest extrem, cred parintii lui Bogdan Stavre.

Razvan Petrovici – portret de afaceri

Eminenta afacerii UniversAll este Razvan Petrovici, fiul fostului director al CEC-ului, Carmenco Petrovici, din perioada guvernarii CDR. Carmenco s-a evidentiat cu brio în garantarea ilegala a depozitelor Fondului National de Investitii creat de Sorin Ovidiu Vântu pentru acapararea banilor tinuti de populatie la saltea, iar fiul sau a devenit unul din cei mai prosperi oameni de afaceri din România.

Din acea perioada a afacerii FNI, a aparut informatia ca fiul directorului CEC s-ar fi combinat în afaceri cu Dragos Constantinescu, fiul presedintelui de atunci Emil Constantinescu.

O prima informatie publicata în presa vremii a fost aceea ca tigarile introduse în tara prin afacerea Tigareta de Dragos Constantinescu (acuzatie neconfirmata oficial  de o hotarâre judecatoreasca sau de un rechizitoriu de trimitere în judecata) ar fi fost desfacute în magazinele duty-free ale firmei Euro Trade Invest SA, administrata de Emanuel Corneliu Dobronauteanu (eminenta afacerilor grupului Murfatlar – Euroavipo) si Razvan Petrovici.

Dupa caderea regimului Constantinescu, Razvan Petrovici a înfiintat firma off-shore Agitator Trading Limited, având drept sediu o casuta postala din Cipru.

În anul 2003, Agitator a înfiintat ca asociat unic persoana juridica firma Univers’All  Trading Romania SRL, cu sediul în comuna Ghermanesti din judetul Ilfov.

Una din primele achizitii ale firmei a fost lantul de magazine al firmei Tomis SA, privatizata si ea, la interventia presedintelui Emil Constantinescu, de o alta casuta postala din Cipru, detinuta de familia Ofer (Ptelia Company Limited).

Totodata, Tomis SA a închiriat catre firma cordonata de Petrovici magazinul alimentar de la parterul Tomis Mall.

În mediul de afaceri a circulat informatia ca în Agitator Trading Limited ar fi asociat chiar Dragos Constantinescu, astfel încât afacerile derulate între Univers’All  si Tomis SA ar constitui, de fapt, lichidarea obligatiilor morale existente între familia Ofer si familia Constantinescu.

© Investigaţii Private, aprilie 2007 – Moravuri.ro

Crima de la Univers’All

Familia Stavre din Constanta traieste un calvar, dupa ce fiul de 30 de ani si-a pierdut viata în conditii înca neelucidate de o justitie aservita grupurilor de interese, inertiei si neprofesionalismului.

Firul evenimentelor, presiunea pe care o resimt la tot pasul, feelingul personal, dar mai ales conduita politistilor si procurorilor îi determina pe sotii Stavre sa creada ca fiul lor a fost ucis cu sânge rece.

Ceea ce face ca acest caz sa fie absolut unicat este faptul ca parintii lui Bogdan Stavre detin un film al evenimentelor, si nu doar mental, ci imprimat în memoria camerei de luat vederi.

O memorie care demonstreaza aproape fara dubiu ca ancheta decurge neprofesionist, ca sa nu spunem ca cineva încearca sa musamalizeze întreaga afacere, sub deja mediatizata poveste a unui suicid din dragoste.

Începuturile acestei povesti halucinante se gasesc în anul 2003, când Bogdan Stavre s-a angajat pe un post de director economic la firma Univers`All Trading România SRL, apartinând cunoscutului om de afaceri Razvan Petrovici, fiul fostului director al CEC-ului Carmenco Petrovici, implicat pâna peste gât în girarea Fondului National de Investitii – afacere derulata de Sorin Ovidiu Vântu sub guvernarea CDR.

În cadrul firmei, Bogdan gestiona relatia cu furnizorii pentru punctele de lucru ale retelei deschise pe raza municipiului Constanta, dupa preluarea magazinelor Connex Plus de la SC Tomis SA si închirierea magazinului alimentar de la Tomis Mall de catre Univers All.

Timp de aproape trei ani, asa cum spun parintii sai, acesta s-a dedicat în totalitate locului de munca aflând practic si ceea ce trebuia si ceea ce nu trebuia despre societate (asupra acestor aspecte ne rezervam dreptul de a reveni în alte doua materiale ulterioare!).

De la 1 mai 2006, raporturile de munca s-au deteriorat, dupa ce societatea operase o modificare de organigrama la nivel national, care generase la Constanta schimbarea directorului de vânzari (care era practic seful local al retelei) si numirea în aceasta functie a lui Claudiu Stoica.

Având în vedere sicanele orchestrate de Stoica (cum ar fi, de pilda, refuzul de a semna documentele de plata sau copii pentru conformitate cu originalul ale unor contracte comerciale), Bogdan Stavre si-a prezentat în doua rânduri demisia.

Cererile sale au fost respinse fara motiv. Ultima tentativa de a pleca de la Univers All a fost la scurt timp urmata de aruncarea lui Bogdan pe geamul de pe casa scarii, de la etajul trei al blocului în care locuia, la intersectia bulevardelor Lapusneanu si Tomis, deasupra agentiei imobiliare Avantaj.

Politia a acreditat înca din acea fatidica zi de 9 iunie 2006 ipoteza ca directorul economic si-ar fi pus capat zilelor, datorita parintilor si iubitei sale.

Parintii lui Bogdan au însa o alta versiune, dar si probe extrem de elocvente care ar fi trebuit macar sa genereze o ancheta mai eficienta a justitiei.

Filmul evenimentelor

Iata si filmul evenimentelor din ziua de 9 iunie 2006, potrivit parintilor fostului director economic de la Univers All Constanta:

– Ora 7,50: Bogdan a plecat la munca.

– 13,40: Ticu Stavre (tatal lui Bogdan) a intrat în magazin, sa cumpere doi cozonaci. Era coada, dat fiind ca a doua zi erau mosii. Bogdan a venit si i-a spus sa mearga acasa, ca se va întoarce el pe seara cu doi cozonaci. Acelasi lucru i l-a spus si seful pazei, Marian Amarie.

– 14,15: Bogdan a venit acasa.Parinti au ramasi surprinsi, iar mama sa l-a întrebat ce e cu el la ora aceea. Raspuns: nu mai plec astazi! Le-a explicat ca la magazin a ajuns o persoana solida, din partea firmei Brenac, care dorea sa i se dea un act, iar Bogdan i-a raspuns ca actul în original se afla la Bucuresti si poate doar sa îi dea o copie din calculatorul la care lucra din 2003, semnata si stampilata pentru conformitate de directorul de vânzari, însa Stoica a refuzat sa semneze în pofida obligatiilor sale de serviciu.

În timp ce Bogdan se afla acasa, comunicându-le parintilor sai tot concursul de împrejurari, a fost sunat de Claudiu Stoica, pe telefonul de serviciu, sa se întoarca la magazin, pentru a rezolva problemele.

În magazin, se mai afla un alt furnizor cu o problema curenta.

Dupa cinci minute, a urmat si al doilea telefon, tot din partea lui Stoica si tot pe telefonul de serviciu.

Bogdan a raspuns: da, Claudiu, vin acum!

Mama sa l-a întrebat daca vrea sa manânce, el a raspuns afirmativ si a rugat-o sa-i încalzeasca mâncarea.

S-a dus sa se spele pe mâini.

Ticu Stavre aranja doua covoare. Când l-au chemat la masa, Bogdan nu mai era în apartament.

Usa de la intrare nu era asigurata, desi era o regula a casei ca aceasta sa fie mereu încuiata cu cheia (daca cineva ar fi plecat sa duca gunoiul la ghena, pe hol, nu ar fi încuiat usa, dar daca ar fi plecat sa cumpere pâine, regula era aceea de a încuia, indiferent daca mai era cineva în casa).

14,35: 6-7 politisti de la Sectia 2 Politie s-au înfiintat la usa familiei Stavre, împreuna cu o vecina de la etajul 6, pe numele ei Bacalâm, aceasta plângând. Unul din lucratorii de Politie, cu buletinul lui Bogdan în mâna, i-a întrebat daca îl cunosc.

I-au confirmat ca este baiatul lor. Repede i-au invitat sa mearga la cele doua masini ale politistilor, pentru ca „Bogdan este la resuscitare”. Înainte de a pleca la Spital, politistii au cerut sa patrunda în camera lui Bogdan, sa vada daca acesta a lasat un biletel de adio.

Nu au gasit nimic.

În cele 20-25 de minute în care constatasera absenta lui Bogdan, sotii Stavre nu au auzit sirene de Politie sau Ambulanta, desi geamul de la bucatarie era deschis.

Prima impresie la vederea politistilor: au crezut ca, din graba, ca sa ajunga mai repede la magazin, pe trecerea de pietoni de la Unicredit, ar fi dat o masina peste el.

15,00: Au ajuns la Spital, Ticu Stavre într-o masina, sotia Elena (Nina) Stavre în cealalta masina. Aici l-au gasit pe Bogdan, în pielea goala, la resuscitare. Imediat, Ticu Stavre a iesit din incinta sectiei de urgente, a luat un taxi si s-a dus la Stoica. I-a spus: urca-te în masina, ca Bogdan este la resuscitare! A refuzat, în schimb a venit cu 4 agenti de paza, în alta masina. Pâna sa ajunga la spital, Stoica a sunat pe telefonul de serviciu al lui Bogdan, telefon care se afla asupra acestuia când a cazut în gol, dar care fusese încredintat de politisti Elenei Stavre, constatând ca aparatul era perfect functional.

15,30: Stoica a ajuns la spital, cu cei patru agenti de paza si, în gura mare, a spus: „Bogdan o sa plateasca!”. Unul din lucratorii de politie a pronuntat numele Razvan Petrovici. Elena Stavre l-a întrebat de unde îl cunoaste pe Petrovici, dar nu a primit nici un raspuns.

Moartea lui Bogdan Stavre si semnele de violenta

Desi adus în stare grava la Spital, Bogdan Stavre si-a stabilizat situatia pâna în data de 9 iunie 2006, când datorita acestui considerent a fost transportat cu un elicopter la Spitalul Floreasca din Bucuresti.

Desi interventiile familiei, dar si situatiile uzuale ar fi impus prezenta unui elicopter Smurd, la fata locului s-a prezentat un aparat apartinând Jandarmeriei Bucuresti.

Pilotul a interzis accesul Elenei Stavre în elicopter, desi aceasta a fost cadru medical, având si instruire în domeniu.

La Floreasca, Bogdan era asteptat de fratele sau Horia, venit din Canada.

Acesta relateaza ca Bogdan a fost adus de pe stadionul Dinamo (locul de aterizare a elicopterului) pe o targa cu rotile si ca asistentele care îl însoteau l-au apasat pe piept de mai multe ori, pâna la intrarea în spital.

Bogdan a fost dus la resuscitare, iar dupa 45 de minute medicul a iesit pe hol, pentru a-l anunta ca nu mai poate face nimic.

La insistentele lui Horia, cadrul medical s-a întors în camera de resuscitare, de unde s-au mai auzit electrosocurile.

Imediat a fost declarat decesul: facuse stop cardiac înca din elicopter!

Curios este faptul ca, în certificatul medico-legal, cauza decesului este traumatismul cerebral suferit în urma caderii.

Acelasi înscris mentioneaza leziuni anterioare caderii în gol, cum ar fi doua echimoze localizate la nivelul gâtului, dar si un deget de pe care carnea fusese smulsa.

Motive de disputa

–  politia nu a luat nici o proba de la fata locului

–  pantoful drept al lui Bogdan e în punga cu haine pe care familia a primit-o de la spital. Lipseau: ciorapii, camasa, pantoful stâng – care a stat la Parchet jumatate de an; dupa jumatate de an l-au înapoiat familiei;

–  locul de munca al lui Bogdan nu a fost sigilat; specialistii în IT de la o banca, la cererea Parchetului, au ridicat hard-discul computerului lui Bogdan de la locul de munca.

–  Ceasul lui Bogdan, marca Citizen, nu a fost gasit. În schimb, politistii au înapoiat bratara si un telescop îndoit, recomandând familiei sa caute ceasul în iarba (ipoteza ca ceasul ar fi putut sari în iarba este absolut aberanta, vezi foto!); pe de alta parte, nu i-a chemat si nu le-a luat nici un fel de declaratie.

– În una din zilele de dupa înhumare, familia a chemat-o pe Anca Ionescu, sa urce la ghena de gunoi de la etajul 3 al blocului, unde au constatat ca sunt urme de sânge pe perete. Aceasta le-a comunicat verbal ca ar fi prelevat probele si ca sunt urme de magiun.

© Investigaţii Private, martie 2007 – Moravuri.ro

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Pingback: The amusement park within the diamond factory - Casa Jurnalistului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.