Conflict diplomatic ruso-romano-american la Chisinau - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Conflict diplomatic ruso-romano-american la Chisinau

Incident diplomatic între Rusia si Republica Moldova, SUA si UE, inclusiv Romania ! La recepția din această seară, organizată la Ambasada Federației Ruse în RM, cu prilejul zilei naționale a Rusiei (12 iunie), ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, l-a prezentat pe pretinsul “ministru de externe al autoproclamatei republici nistrene”, Vladimir Iastrebceak, drept „șeful diplomației transnistrene”.

În clipa următoare, diplomații basarabeni, urmați de cei americani și europeni, inclusiv ai Romaniei, au părăsit recepția. În fruntea delegației RM se afla viceministrul de Externe, Andrei Popov.

Nimeni dintre diplomații sau oficialii RM nu au comentat deocamdată această situație.

Părerile analiștilor se divizează. Unii susțin, pe de o parte, că această declarație a lui Kuzmin nu putea fi întâmplătoare. Alții cred, pe de altă parte, că ar putea fi vorba despre o stângăcie din partea ambasadorului Kuzmin. Totodată, analiștii califică drept corect și justificat pasul diplomaților moldoveni, prin părăsirea recepției.

„Este un incident serios. Nu cred că este o inițiativă proprie, ci, mai degrabă, exprimarea unei poziții. Este greu să presupunem acum care vor fi consecințele. Rusia are multe posibilități, inclusiv embargo, degradarea relațiilor pe toate planurile, cum s-a procedat cu Georgia. Dar să nu speculăm deocamdată, ci să așteptăm clarificarea lucrurilor”, susține analistul politic Viorel Cibotaru.

Ministerul de Externe al RM va veni mâine cu o declarație oficială în acest sens.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.