Extremistii unguri retaliaza la cercetarea DNA prin resuscitarea referendumului ilegal pentru "Autonomia Tinutul Secuiesc" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Extremistii unguri retaliaza la cercetarea DNA prin resuscitarea referendumului ilegal pentru “Autonomia Tinutul Secuiesc”

Bine v-am regasit! Canicula! Canicula azi, maine si poimaine! În toate zonele vor fi peste 35 de grade Celsius, iar în Câmpia de Vest şi Lunca Dunării temperatura aerului va ajunge şi la 39 de grade.
Un banc in tema de azi, zice asa: Un secui si un roman, Ion si Ianos, buni prieteni, erau la crasma si s-au imbatat. La un moment dat, romanul ii trage prietenului sau una zdravana peste ceafa de cade Ianos sub masa. Secuiul se ridica cu greu si spune: – D-apoi ma Ioane , asta o fo’ de-adevaratelea sau o fost gluma ? – Apoi c-o fost de-adevaratelea, mai Ianos! – No bine atunci, Ioane, ca glume de-astea , mie nu-mi plac.”

Spuneam, in tema, pentru ca, iata, iar se agita spiritele cu autonomia Tinutului Secuiesc. COVASNA MEDIA titra, cu cateva zile in urma, ca “ PCM Covasna vrea referendum ” si consemna ca vicepreşedintele organizaţiei centrale a Partidului Civic Maghiar (PCM), Fazakas Tibor, a declarat că partidul din care face parte doreşte luarea unui set de măsuri cu privire la reorganizarea teritorială, implicit a Ţinutului Secuiesc.
Fazakas a spus că PCM a gândit trei paşi, şi anume: o discuţie la masa rotundă cu formaţiunile politice maghiare, o şedinţă comună a Consiliilor Judeţene Covasna şi Harghita, cu participarea unor reprezentanţi ai administraţiilor publice din Mureş, din localităţile unde etnicii maghiari sunt în majoritate, şi cel de al treilea pas ar fi organizarea unui referendum. Întrebarea care ar urma să fie pusă cetăţenilor este dacă aceştia îşi doresc sau nu un Ţinut Secuiesc unitar.
Fazakas Tibor, spune sursa citata, a mai declarat, saptamana trecuta, că membrii PCM au purtat discuţii în acest sens cu reprezentanţii UDMR, implicit cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, dar spune că aceştia, deşi nu au exclus posibilitatea discuţiilor la masa rotundă, deocamdată aşteaptă, ducând un joc tactic, încercând să meargă mai departe pe drumul lor propriu: „Din această cauză, indiferent dacă va avea sau nu loc această întâlnire, mergem mai departe pe acest drum pe care ni l-am propus, săptămâna viitoare vom discuta cu cei de la Consiliul Judeţean Harghita, vom concepe proiectul de hotărâre ce îl vom propune spre aprobare” – spune Fazakas. În opinia lui acest proiect de hotărare va fi baza organizării referendumului în cele două judeţe, precum şi în localităţile din Mureş unde etnicii maghiari sunt majoritari.

Si iata ca ieri, dupa cum precizeaza Hotnews, citand Mediafax, liderii PCM si-au continuat demersurile asa cum anuntasera in cursul saptamanii trecute. Titrand “ PCM initiaza un referendum pentru infiintarea unitatii administrative Tinutul Secuiesc “ , sursa spune ca grupul consilierii judeteni PCM din Covasna a initiat proiectul de hotarare privind organizarea unui referendum in judet, prin care oamenii sa fie consultati daca doresc ca, in cadrul reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei, sa se infiinteze unitatea administrativ-teritoriala Tinutul Secuiesc. Consilierul judetean Kulcsar Terza Jozsef, care este si presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, a depus, miercuri, la Consiliul Judetean, in numele grupului PCM din CJ, un proiect de hotarare privind organizarea unui referendum local in judet.

In document se precizeaza ca, la referendum, populatia va fi intrebata: “Ca locuitor al judetului Covasna, doriti ca in cadrul reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei sa se infiinteze unitatea administrativ-teritoriala Tinutul Secuiesc, cu teritoriul si prerogativele descrise in proiectul de lege cu titlul: “Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc”?”.

In expunerea de motive, presedintele PCM Covasna, consilierul judetean Kulcsar Terza Jozsef, aminteste ca reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii se afla de mai multi ani pe ordinea de zi.

“Aceasta problema se regaseste in programul actualului Guvern, respectiv in raportul comisiei prezidentiale privind modificarea Constitutiei (comisia Stanomir). In ultimele saptamani, subiectul a fost in prim-planul vietii publice, avand in vedere faptul ca presedintele tarii a formulat o propunere care nu a fost suficient pregatita, respectiv nu este in concordanta cu interesele si angajamentele internationale ale tarii. Punerea ei in practica ar fi pus in situatie imposibila secuimea, de aceea toata societatea din Tinutul Secuiesc a luat cunostinta cu indignare despre propunere si o respinge cu fermitate”, se arata in expunerea de motive.
Kucsar Terza face referire, in document, la Carta Europeana a Autonomiei Locale, precum si la Legea referendumului, precizand ca, potrivit acestor documente, proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraselor si judetelor se inainteaza Parlamentului spre adoptare numai dupa consultarea prealabila a cetatenilor din unitatile administrativ-teritoriale respective, prin referendum.

Totodata, el subliniaza ca in Romania doleantele legitime ale minoritatilor cu privire la autoadministrare sunt “permanent nesocotite de stat”. “Cu toate acestea, exista cateva drepturi care sunt insa legate de proportia unei minoritati intr-o unitate administrativ-teritoriala. Posibilitatea de a beneficia de aceste drepturi ar fi serios periclitata de reorganizarea propusa de presedintele tarii. O astfel de reorganizare ar fi in mod clar in defavoarea maghiarilor din Romania, este deci perfect legitim ca populatia afectata sa decida in aceasta chestiune”, conchide liderul PCM Covasna.
Presedintele Traian Basescu declara, in luna iunie, in Parlament, ca nu va considera reorganizarea administrativa un subiect abandonat, sustinand ca agentiile guvernamentale si consiliile judetene “sufoca” administratiile locale si exprimandu-si speranta ca dupa vacanta parlamentara va fi gasita o solutie.

Deosebit de interesant este, in acest context, si faptul ca PNL-ul, cu sau fara stiinta lui Crin Antonescu , sustine, prin reprezentantii sai, autonomia asa zisuluiTinutului Secuiesc. ZIARISTI ONLINE prezinta un document prin care Dan Tanasa face dovada tradarii romanilor de catre un consilier PNL si spune ca la inaugurarea “ Biroului Tinutului Secuiesc” din “Casa Ungariei” de la Bruxelles a participat un singur roman: un reprezentant al PNL din Covasna, pe numele lui Alin Bote.
La acel moment, spune sursa, Antonescu a facut pe niznaiul: “Am primit si eu aceasta informare. Am discutat-o si noi stim ca nu avem un consilier judetean la Covasna, daca totusi exista asa ceva, omul va fi exclus din PNL fara nici un fel de discutie”, a declarat joi, 2 iunie, presedintele PNL, Crin Antonescu.
Conform documentului emis de catre Consiliul Judetean Covasna, consilierul judetean Aurel Bote, membru PNL, a fost prezent la Bruxelles la inaugurarea biroului asa-zisului “Tinut Secuiesc”.
Acum exista si dovada. Nu exista insa o noua luare de pozitie a lui Antonescu. Iar consilierul local Alin Bote e bine mersi. Nu a fost exclus.

In ce priveste punctul de vedere al UMR, deocamdata formatiunea are alte probleme grave si urgente de rezolvat. Conducerea UDMR se afla la aceasta ora in sedinta de urgenta, la Cluj. Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, dupa cum consemneaza JURNALUL NATIONAL , că in cadrul discutiilor va fi abordat şi cazul ministrului Borbely Laszlo, aflat în atenţia DNA. Kovacs a precizat însă că nu acest subiect este scopul reuniunii.
“Desigur că n-o să trecem pe lângă această situaţie (discutarea despre cazul Borbely – n.r), pentru că, potrivit statutului, fiecare şedinţă de acest gen începe cu raportul politic al preşedintelui UDMR şi preşedintele UDMR va atinge şi acest subiect, aşa că vom discuta desigur, dar nu pentru asta este convocată şedinţa”, a precizat Kovacs Peter.
Pun punct aici si, pana maine, numai bine va doresc!

Maria Petrascu / Ziare.ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.