Noul şef al CIA şi-a intrat în pâine înainte de comemorarea a 10 ani de la atentatele din 11.09.2001 - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Noul şef al CIA şi-a intrat în pâine înainte de comemorarea a 10 ani de la atentatele din 11.09.2001

Generalul David Petraeus a depus, marţi, jurământul în calitate de director al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), într-un moment în care linia de demarcaţie dintre agenţia de spionaj şi armata americană este tot mai puţin sesizabilă, în contextul luptei împotriva militanţilor islamişti, scrie agenţia Reuters.

David Petraeus, 58 de ani, care pe parcursul a 37 de ani de carieră militară a devenit unul cele mai importante nume din armata americană, a depus jurământul de preluare a funcţiei la Casa Albă, în cadrul unei ceremonii prezidate de vicepreşedintele Joe Biden.

Preşedintele Barack Obama l-a desemnat pe Petraeus la conducerea CIA în contextul unor schimbări majore la nivelul echipei sale de securitate naţională, în urma cărora Leon Panetta a renunţat la şefia CIA pentru a prelua portofoliul apărării de la Robert Gates, care s-a pensionat. Petraeus este recunoscut pentru rolul decisiv pe care l-a jucat în războiul din Irak, dar şi pentru că a pus în mişcare noua strategie a lui Obama pentru Afganistan, menită să estompeze elanul insurgenţei talibane şi să stabilească şi cadrul pentru o retragere graduală a trupelor americane.

Pe de altă parte, David Petraeus preia conducerea CIA cu mai puţin de o săptămână înainte de comemorarea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 de la New York şi Washington, ce au antrenat practic SUA într-un război de durată împotriva al-Qaida şi a aliaţilor islamişti ai acesteia.

DSS/Ziua Veche

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.