Dodonizarea Bisericilor din Basarabia. Cazul Sadova. FOTO/VIDEO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Dodonizarea Bisericilor din Basarabia. Cazul Sadova. FOTO/VIDEO

După 1812 anul când Basarabia a fost răpită din trupul ţării, credinţa a fost pusă la grea încercare, izgonită, deportată, umilită, omorâtă… şi până la urmă dodonizată. Cert este un lucru, biserica ortodoxă din Basarabia era una cu biserica ortodoxă din România până ne-au călcat pământurile “fraţii” creştini de la răsărit. În perioada interbelică biserica ortodoxă din Basarabia, precum e şi firesc a revenit la normalitate alături de biserica ortodoxă Română. Însă revenirea a durat puţin, au venit din nou ruşii după 1944 cu episcop şcolit cu idei KGB-iste pregătit cu trup şi suflet să slujească sefilor comunişti. Desigur, că preoţii români au fost omorâţi, deportaţi, li s-au luat averile, bisericile etc. Această situaţie de ocupaţie a bisericilor continuă şi astăzi, bieţii preoţi au îndurat foametea, deportările dar nu ştiu cum vor îndura dodonizarea.

Dodonizarea bisericilor şi a preoţilor în general a început încă în vara anului trecut, când părintele noii ideologii s-a avântat în campania electorala pentru capitala celui de-al doilea stat Românesc. Atunci Igor Dodon – candidatul comunistilor (foto dreapta) – a plecat la mănăstirea Ciuflea din Chişinău să beneficieze de unele slujbe religioase în susţinerea sa, ştiind că asta este ultima lui şansă de a ajunge primar de Chişinău. După ce a fost organizată o slujbă de rugăciune pentru Dodon, preoţii împreună cu Igor Dodon au discutat cîteva acţiuni necesare pentru întărirea poziţiilor şi susţinerea în continuare a Bisericii Ortodoxe din municipiu, printre care consultarea cu comunitatea ortodoxă în chestiunile care pot atinge buna desfăşurare a vieţii creştineşti în municipiu; instituirea funcţiei de consilier al primarului general în probleme de cult şi morală obştească; coordonarea modului şi a graficului de desfăşurare a sărbătorilor care ar trebui să fie consultate cu comunitatea ortodoxă şi altele. Prin alte cuvinte preoţii şi-au anunţat susţinearea noii ideologii, dodonizarea bisericilor Româneşti furate de Ruşi şi date în subordinea Mitropoliei Moldovei o filială a Bisericii Ortodoxe Ruse. Nu am auzit de nici o sancţiune pentru aceşti preoţi care au sfidat cele sfinte şi-au aderat la noua ideologie, probabil că cei din Mitropolia Moldovei au agreat această idee de dodonizare a bisericilor.

Despre acest cerc inchis nu prea s-a vorbit până ce un preot mai curajos nu a părăsit clanul. Este vorba despre preotul din Sadova – parintele Valeriu Enache (foto sus)– care de curând a aderat la Mitropolia Basarabiei, fiind susţinut de majoritatea creştinilor din acest sat (foto stanga), însă ghinion peste ei: în acest sat locuieşte chiar tatăl şefului de clan. Imediat Dodon a organizat o delegaţie constituită din “băieţi de treabă” şi tatăl clanului şi l-au vizitat pe preot. Nu se cunosc detalii cum l-au vizitat şi ce-au discutat, cert este că preotul imediat s-a întors la Mitropolia Moldovei. Duminică, în prezenţa secretarului Eparhiei de Ungheni şi Nisporeni, Ioan Moşneguţu, şi a trei preoţi de la Călăraşi, preotul şi-a dat cuvântul că biserica va fi întoarsă în subordinea Mitropoliei Moldovei, probabil cei din urmă fac şi ei parte din clan. Deci, dragi cititori, a început o nouă perioada grea pentru biserica din Basarabia – dodonizarea.

P.S. Dodonizare – Reprezintă modalitatea prin care comunitatea creştină ortodoxă aderă la un clan numindu-se Dodon, conducerea clanului la rândul său este obligat să protejeze preoţii şi bisericile, asigurându-i cu cele necesare, masa, casă, automobil, şi toate cele necesare pentru biserică. Odată intrat în clan nu ai voie să ieşi de acolo, în caz contrar vor discuta cu tine tatăl sefului clanului împreună „cu alţi băieţi de treabă”, şi te însoţesc  la mitropolitul Vladimir ca să te pocăieşti.

Alexandrin Moiseev

Sursa Video de mai sus: JurnalTV

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.