200 de ani de la răpirea Basarabiei de către imperiul ţarist - Concursul Asociatiei Stindard - Ziaristi OnlineZiaristi Online

200 de ani de la răpirea Basarabiei de către imperiul ţarist – Concursul Asociatiei Stindard

În această lună se implinesc două secole de la semnarea Păcii de la Bucureşti, din 16/28 mai 1812, între Imperiul Rus şi Imperiul Otoman, care a marcat încheierea conflictului început în 1806, dar a si condus la un deznodământ tragic pentru români: pierderea a încă unei părţi a Moldovei, cea dintre Prut şi Nistru, după cea a Bucovinei în 1774.

Nu trebuie să încetăm a spune şi astăzi, răspicat, că actul de sfâşiere a Moldovei de către Imperiul Ţarist a fost un act criminal, fraudulos, cu încălcarea tratatelor în vigoare şi a dreptului internaţional din epocă, întrucât Moldova nu era provinice turcă. Având statut de suzeranitate în raport cu Imperiul Otoman, însemna că acesta nu avea dreptul să anexeze sau să ocupe Moldova; cu atât mai puţin Imperiul Rus.

Cu prilejul comemorarii celor doua veacuri de la rapirea teritoriului romanesc dintre Prut si Nistru, Asociatia Stindard organizeaza un concurs online, in perioada 10 mai – 10 iunie a.c. , dotat cu premii in valoare de 600 lei.

Detalii privind concursul, precum și regulamentul de funcționare pot fi consultate accesand site-ul www.stindard.ro.

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.