Noi dovezi in Cazul Nyiro Jozsef - terorist maghiar. DOCUMENTE din ARHIVELE STATULUI - CLUJ - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Noi dovezi in Cazul Nyiro Jozsef – terorist maghiar. DOCUMENTE din ARHIVELE STATULUI – CLUJ

CELE MAI NOI CERCETĂRI ÎN CAZUL NYIRO JOZSEF
“Cine vrea sa vina la spanzurarea “popilor valahi tradatori” are calatoria dus-intors gratuita”Din afirmatiile trupelor paramilitare maghiare organizate in Transilvania dupa Diktatul de la Viena
Dupa articolul DOCUMENTE: Nu Ceausescu si Securitatea l-au urmarit pe Nyiro Jozsef, ci Regele si Siguranta Statului. Extremistul antiroman si antisemit in Dosarele CNSAS: “cel mai infocat iredentist maghiar de la noi”. Exclusiv Ziaristi Online Ro, azi puteti sa conspectati mai jos noi documente cu privire la Jozsef Nyiro, găsite de istoricul Vasile Lechințan în Arhivele Statului Cluj, Fond Prefectura Cluj, acte confidențiale prezidențiale, 1941, dosarul al treilea, nenumerotat.
Tot azi, cenusa extremistului maghiar urmeaza sa intineze pamantul imbibat de sangele romanilor ucisi de garzile unguresti dupa Diktatul de la Viena. Cititi si Editorial: Locul lui Nyiro Jozsef e la crematoriul istoriei nu in pamantul Romaniei »
Primul document publicat mai jos cuprinde o referire a fostului consul ungar la Cluj, Bothmer Karoly, la Jozsef Nyiro ca organizator, împreună cu alții, a unor organizații paramilitare înarmate „tüzharcos” (Magyar Tüzharcos Szövetség – pronunțat tuzharțoș – tradus „luptători înarmați/de foc”, brigazi formate in special din fosti rezervisti). Aceste detașamente au terorizat cartierele Mănăștur, Între ape si comunele Florești și Someșeni în zilele premergătoarea sosirii la Cluj, la 11 septembrie 1940, a trupelor de ocupaţie horthyste.
Aşa după cum recunoştea la 15 noiembrie 1940 fostul consul al Ungariei la Cluj, dr. Bothmer Károly – grupele de “tüzharcos” au fost „organizate și conduse de Kerekes István, Király Zoltán, Málnassy Tivadar, József Nyírő (s.n.), dr. Szász Ferenc, Veres Lajos, Lengyel József , Pataky Kálman, aflați sub comanda lui Kováts Arpád, fost ofițer de carieră”.
Documentele 2 și 3 – vezi indeosebi doc „jurnal martor sept. 1940 p.4” arată actele de terorism comise de organizațiile paramilitare înarmate „tüzharcos”.
In memoria celor ucisi de bandele lui Nyiro Jozsef si altora ca el, Roncea Ro prezinta azi doua filme documentare cu marturii ale supravietuitorilor masacrelor din Ardealul ocupat, ambele fiindu-ne oferite spre diseminare libera de catre autori.
Primul – “A fost odata in Transilvania” -, este realizat de tanara regizoare Manuela Morar si, de la publicarea lui pe Roncea Ro, in urma cu un an, a fost vizionat de 176.000 de romani intrunind 3250 de aprecieri pe Facebook si peste 230 de comentarii pe care le gasiti aici: Un documentar cutremurator: A fost odata (in) Transilvania – de Manuela Morar. Marturii si filmari despre atrocitatile maghiare la ocuparea Ardealului. VIDEO. Un motiv pentru care sunt impotriva Legii Educatiei Maghiarizate si a Statutului Minoritatilor Antinationale (asertiunea a valabila si azi).
Al doilea – “Nu uita!” -, este o productie MDV Film. Producator: Mihai Orasanu. Redactor: Anca Filoteanu, Imagine: Marian Stanciu. A fost vizonat pana acum de 23.000 de romani si a intrunit aproape 500 de apreciere pe Facebook fiind publicat prima oara aici NU UITA! Masacrele comise de unguri asupra romanilor. Un film tulburator. VIDEO EXCLUSIV impreuna cu date despre masacrele maghiare, primul genocid etnic al celui de-al doilea razboi mondial.
Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe martirii romani ucisi de unguri si sa ii aiba in grija pe ucigasii lor si pe tradatorii neamului de ieri si de azi!

Iata articolul explicativ al profesorului Vasile Lechințan:

SCRIITORUL NYIRO JOZSEF ESTE UNUL DINTRE FONDATORII UNEI ORGANIZAŢII PARAMILITARE TERORISTE DIN CLUJ, DIN SEPTEMBRIE 1940

Un document în limba maghiară, semnat în 1941 de fostul consul al Ungariei în Cluj, baronul Bothmer Karoly, laudă pe Nyiro Jozsef că i-a venit în ajutor imediat după anunţarea Diktatului de la Viena în 30 august 1940 să facă ordine în Cluj până la venirea honvezilor şi că Nyiro şi cei 5 care i s-au alăturat au făcut imediat o proclamaţie pentru recrutare în detasamentele Luptătorilor de foc/ cu arme de foc (Tuzharcos) (a se vedea Documentul 1 si 2(3) ), o organizaţie paramilitară ungară care s-a dovedit a fi teroristă, aşa cu reiese din cel de-al
doilea document (a se vedea Documentul 2), scris în limba română, în anul 1941, de profesorul Ioan Văleanu, refugiat din Cluj la Turda. (A se vedea în special partea încercuită cu roşu (3) ). Scriitorul clujean, cetăţean român (vezi Documentul 3), Nyiro Jozsef şi aliaţii săi, s-au grăbit să preia controlul în Cluj şi să anihileze orice opoziţie românească până la venirea honvezilor, care nu se prea grăbeau, pentru că aveau să comită între timp, pe drum, marile atrocităţi contra românilor de la Ip, Treznea, Cozniciu, Camăr, Huedin, Mureşenii de Câmpie, Zalău şi în alte localităţi româneşti (Vedeti Documentarele video cu marturiile supravietuitorilor). Faptul că Nyiro este naşul unei organizaţii teroriste în Cluj este relevant pentru ascensiunea sa ulterioară în Parlamentul ungar care a dat legi antiromâneşti şi antisemite şi pentru faptul că a devenit un apropiat al lui Horthy. În ceea ce priveşte pe românii rămaşi sub Horthy, aceştia au trăit iadul pe pământ. Profesorul Văleanu scrie ce au păţit românii clujeni sub teroarea tuzharcosok-ilor: aceştia au trecut la purificarea străzilor Clujului de români, “bătând până la moarte pe orice român găsit pe stradă, devastând magazii [magazine] şi locuinţe româneşti, omorând prin împuşcare şi prin lovire cu ranga de fier pe orice individ arătat ca ”.
Nyiro nu trebuia să se grăbească să constituie o organizaţie paramilitară fascistă, pentru că statul român avea încă reprezentanţi în oraş, Universitatea, Şcoala Normală şi alte şi alte instituţii au fost predate civilizat noilor autorităţi, iar Ungaria s-a angajat prin Diktatul de la Viena să preia administraţia fără vărsare de sânge.
Iadul pe pământ a fost pentru românii din Transilvania ocupată pe toată perioada 1940 -1944. Tuzharcosok – ii lui Nyiro au ţinut sub teroare Clujul şi după instaurarea administraţiei ungare. Se cunosc isprăvile acestora şi cu ocazia atacului asupra Episcopiei Greco-Catolice din Cluj şi atentatul asupra marelui episcop dr. Iuliu Hossu, precum şi umilinţele la care a fost supus celălat mare ierarh rămas la datorie lângă credincioşii săi, epicopul cărturar ortodox Nicolae Colan, fapte care au stârnit o vie reacţie în România liberă.
Şi prin acest episod antiromânesc al lui Nyiro Jozsef din Cluj, el rămâne înscris într-o pagină de tristă memorie a oraşului care l-a adoptat fără să-i ştirbească cu nimic personalitatea şi libertatea în România interbelică.
Vasile LECHINŢAN

Iata Documentele:

Sursa: Roncea Ro

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

  1. Pingback: Jurnalist român hărţuit de serviciile secrete maghiare din România şi Ungaria. Asociaţia Civic Media atenţionează autorităţile în cazul atacării lui Dan Tanasă de către Magyar Nemzet - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  2. Pingback: Jurnalist român hărţuit de serviciile secrete maghiare din România şi Ungaria. Asociaţia Civic Media atenţionează autorităţile în cazul atacării lui Dan Tanasă de către Magyar Nemzet - Ziaristi OnlineZiaristi Online

  3. Pingback: Asociaţia Civic Media solicită autorităţilor, organizaţiilor şi publicaţiilor româneşti apărarea lui Dan Tanasă, devenit o ţintă a extremiştilor maghiari de pretutindeni | Victor Roncea Blog

  4. Pingback: UDMR-ișii și PCM-iștii militanți pentru "Ținutul Secuiesc" vor să-i pună urna nazistului horthyist Nyiro Jozsef în Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.