UDMR-ișii și PCM-iștii militanți pentru "Ținutul Secuiesc" vor să-i pună urna nazistului horthyist Nyiro Jozsef în Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc - Ziaristi OnlineZiaristi Online

UDMR-ișii și PCM-iștii militanți pentru “Ținutul Secuiesc” vor să-i pună urna nazistului horthyist Nyiro Jozsef în Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc

UDMR și aripa de șantaj maghiar, partidul extremist PCM care militează oficial pentru autonomia “Ținutului Secuiesc”, sfidează din nou românii și România și propune ca Biblioteca municipală din Odorheiu Secuiesc să fie redenumită “Nyírő József”, scriitor antiromân și antisemit.  Proiectul prezentat de viceprimarul oraşului, Árpád Orbán de la PCM, a fost susţinut de 16 consilieri locali cu două abţineri, transmite agenția de presă ungară MTI.

Ziaristi Online a fost primul portal de presă care a pătruns în fostele arhive secrete ale statului român și a obținut documentele care dovedesc fără nici o umbră de îndoială faptul că agitatorul maghiar Nyiro Jozsef  a fost un antiromân și antisemit notoriu. Probabil aici la noi se află dosarul de presă cel mai complet – concurat doar de neobositul jurnalist civic Dan Tanasă –  al acestui propagandist filonazist maghiar. Redăm mai jos doar câteva titluri de la momentul derulării scandalului din 2012 generat de aprobarea Guvernului Ungureanu de reînhumare cu onoruri a rămășițelor pământești ale scriitorului pronazist maghiar Nyiro Jozsef, plănuită de Parlamentul Ungariei în data de 27 mai, la Odorheiu Secuiesc. Reamintim că, într-un final, în urma scandalului mediatic, autoritățile române au anunțat că nu au mai permis intrarea rămășițelor în România, deși, în realitate, un agent maghiar al Guvernului de la Budapesta umbla cu urna lui Jozsef în portbagaj. Acum vor să o pună moț în Biblioteca Municipală, în loc să-i lase cenușa la crematoriul istoriei, cum inspirat scria veteranul presei românești Lazăr Ladariu.

Nyirő József și clona lui, Kover Laszlo, capul la Parlamentul de la Budapesta

Nu credem că Biblioteca din Odorhei va fi denumită “Nyírő József”. Este doar un balon de încercare, o nouă provocare tipică a UDMR-iștilor aflați pe mână cu PCM-ișii și Budapesta, pentru a batjocori românii. Autoritățile din România oricum sunt preș în fața lor. În Parcul Central din Odorhei tronează de 15 ani deja  statuia lui “Nyírő József”, alături de cea a criminalului de război antisemit și antiroman Wass Albert, poreclit de formă “Secuiul rătăcitor” (foto). Parcul cu Statui a fost conceput de Fundația Pro Odorhei în 2004 și cuprinde 12 statui de unguri și una singură a unui român – Iancu de Hunedoara -, scris tot ungurește pe soclu – Hunyadi János. Nici un cuvânt în limba română al celor care urlă pentru “plăcuțe bilingve”, pe nici un soclu din Parcul realizat în parteneriat cu Primăria Odorhei. Fundația Pro Odorhei este coordonată de un oarecare Orban Attila Denes. Deși personajul, atât în nume personal cât și direct din partea organizației, a finanțat PCM cu mari sume de bani, regulat (numai în anul electoral 2008, de exemplu, donațiile se ridică la circa 200.000 lei, a căror proveniență nu este specificată),  Fundația Pro Odorhei este scutită an de an de taxe de către Consiliului Local al orașului. Și întâmplător, desigur, Pro Odorhei este chiar Fundația care urma să organizeze reînhumarea lui Nyiro acum cinci ani.  După trimiterile către acest caz publicăm și materialul colaboratorului nostru Dorin Suciu – fost corespondent de presă la Budapesta și director adjunct al Agerpres – pe această temă. (Victor Roncea)

Din “presa” lui Nyirő József

DOCUMENTELE Sigurantei Statului: extremistul maghiar Nyiro Jozsef in Arhivele CNSAS: “cel mai infocat iredentist de la noi”. Victor Roncea pentru Ziaristi Online – EXCLUSIV

Noi dovezi in Cazul Nyiro Jozsef – terorist maghiar. DOCUMENTE din ARHIVELE STATULUI – CLUJ scoase la lumina de istoricul Vasile Lechintan

Propaganda revizionistă ungară în analiza Secţiei a II-a Informaţii din Marele Stat Major. Un studiu de caz despre Nyirö József realizat de istoricul Alin Spanu

“Nyiro Jozsef – Eliade, Cioran, Ionesco: o paralelă forţată” – Istoricul Ioan Aurel Pop la RFI

Editorial de Lazar Ladariu: Locul lui Nyiro Jozsef e la crematoriul istoriei nu in pamantul Romaniei

In atentia MAE: Argumente pentru expulzarea filo-nazistului Oskar Fuzes, proslavitor al antisemitului Nyiro Jozsef si sustinator al extremistului Laszlo Tokes

Filonazistului și antisemitului Nyírő József nu i se cuvin nici un fel de onoruri, dimpotrivă!

Agenția Ungară de Presă (MTI), preluată de www.hirado.hu transmite că la şedinţa din 28 februarie a Consiliului Local din Odorheiu Secuiesc s-a decis ca Biblioteca Municipală să poarte numele lui József Nyírő. Proiectul prezentat de viceprimarul oraşului, Árpád Orbán, a fost susţinut de 16 consilieri locali, cu două abţineri. Anterior, alegerea numelui acestuia a fost avizată negativ de către Comisia de atribuire de denumiri a Instituţiei Prefectului conform prevederilor Legii nr. 217/23 iulie 2015 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Este de notorietate scandalul politico-mediatic de la sfârșitul lunii mai a anului 2012 provocat de guvernul premierului ungar Viktor Orban care, pe cheltuiala statului și parlamentului ungar, a exhumat din cimitirul Almudena din Madrid rămăşiţele pământeşti ale lui József Nyírő, personaj al cărui trecut fascist și antisemit era de notorietate. Apoi, în contextul unei acțiuni de manipulare electorală a maghiarilor din România, combinată cu o tentativă de „marcare politică de teritoriu” s-a experimentat, în paralel, și o operațiune de intoxicare a autorităților române. Astfel, s-a încercat aducerea osemintele lui Nyírő de la Budapesta în „Ținutul Secuiesc” cu același tren cu care, cu ocazia Rusaliilor, veneau din Ungaria pelerini la Șumuleu. De acolo, osemintele urmau să fie duse de un „detașament de husari călări” (!?) la Odorheiu Secuiesc, unde să fie reînhumate în cimitirul catolic. Au fost anunțate „manifestări cultural-ştiinţifice” și o conferință de presă care să dea posibilitatea ca Biblioteca Orăşenească să poarte numele lui Nyírő József. Mai trebuie spus că datorită intervenției ferme a autorităților române, reînhumarea nu a fost permisă, „moaștele” fiind retrimise la Budapesta.

Cine a fost de fapt József Nyírő, cel care de mai mulți ani are în parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc un bust iar în județul Harghita o școală îi poartă numele?

Născut în 1889, la Jimbor, județul Brașov, a fost preot romano-catolic, exclus din Biserica Catolică pentru încălcarea jurământului celibatului, scriitor de talent și politician al dreptei radicale. După Diktatul de la Viena, Nyírő a devenit membru al Adunării Naționale Ungare, parlament al ruşinii umanităţii, responsabil moral pentru Holocaustul evreilor din Ungaria și din Transilvania de nord ocupată de aceasta.

În 1940, el a fost decorat de „conducătorul” Horthy Miklós pentru „atitudine maghiară”. Notorietatea, calităţile sale literare şi oratorice au fost exploatate intens şi eficient pentru promovarea aberantei ideologii hungariste elaborată de Ferenc Szálasi. Este bine cunoscut că în anii celui de al doilea război mondial, József Nyírő s-a manifestat ca un fascist învederat, fiind susținător al Partidului Crucile cu Săgeţi al lui Szálasi, formație național-socialistă implicată în crimele cele mai abjecte împotriva evreilor din Ungaria.

Împreună cu Albert Wass, Zita Szeleczky, Árpad Henney, József Suli, Ferenc Fiala, Lajos Marschalko și László Kondorossy, József Nyírő a fost unul dintre agenții activi ai propagandei partidului lui Szálasi, a ideologiei hungarismului, cea mai vulgară expresie a fascismului ungar, și a radicalismului ultranaţionalist și șovin, antiromânesc, antisemit și xenofob.

Mai mult, „apostolul secuimii”(?!), cum se încearcă a se acredita astăzi, era un admirator necondiționat al nazismului. Numerele din 4, 5 și 6 noiembrie 1941 ale ziarului Keleti Újság consemnează impresiile sale de la congresul de la Weimar al scriitorilor naziști germani. Despre Jozef Goebbels, mâna dreaptă a lui Adolf Hitler, József Nyírő scrie de-a dreptul exaltat: „Acum știu cine ești! Ești Conducătorul vieții spirituale a Germaniei, aflat în chiar mijlocul conflictului mondial, atunci când patria sa își poartă lupta glorioasă etc.” și continuă să delireze: „Cel care este mândria tineretului și poporului german (Goebbels) este nu numai un om mare, ci și un om bun, pe care nu doar trebuie, dar pe care chiar merită să-l iubești!”. http://www.es.hu/nyerges_andras;szinrebontas;2012-05-23.html

Nyírő a rămas în Parlamentul Ungariei şi după „puciul lui Szálasi” din octombrie 1944, când Partidul “Crucea cu săgeţi – Mişcarea Hungaristă” a preluat puterea în Ungaria, continuându-şi activitatea de propagandă național-socialistă și antisemită..

În martie 1945, împreună cu membrii guvernului ungar fascist, a fugit din Ungaria, refugiindu-se în Germania, apoi în SUA. În emigraţie, József Nyírő a rămas fidel ideologiei hungariste, fiind cooptat în “guvernul din exil” în calitate de ministru al educaţiei naţionale. Căutat după război de Comisia Aliată de Control sub acuzația de a fi criminal de război, scapă refugiindu-se în Spania condusă de dictatorul Francisco Franco. Moare la Madrid în octombrie 1953 și este înhumat în cimitirul Almudena, consacrat falangiștilor lui „El Caudillo.

Fără îndoială, József Nyírő a fost înzestrat cu un remarcabil talent literar. Cum și-a folosit însă el acest dar, spun aproape totul citatele pe care le-am selectat din volumul Galeria portretelor literaturii ungare al scriitorului şi criticului literar Géza Hegedűs (1912-1999), martor al evenimentelor acelor timpuri. Esenţa personalităţii lui József Nyírő este cuprinsă în câteva fraze:

În politică, drumul ales de el este cel al fascismului. (…) A fost dezamăgitor pentru cei care au observat înrudirea sa spirituală cu mitul criminal al purităţii sângelui. Pe aceştia i-a surprins ataşamentul clar al lui Nyírő, ce tocmai păşea pe scena politică, faţă de reprezentanţii în Ungaria ai nazismului german, faţă de Partidul Crucilor cu Săgeţi. (…) József Nyírő este un instigator la război, incitator la asasinate în masă, criminal de război în sensul dreptului penal. A aparţinut spiritual statului major al lui Szálasi. Chiar şi în emigraţie, în America şi Spania, în cărţile publicate încearcă să justifice acest spirit. (…)

Romanul autobiografic «În jugul lui Dumnezeu» rămâne printre valorile durabile ale literaturii noastre, chiar dacă autorul lor, în viforul istoriei, din punct de vedere uman, dar şi cultural, şi-a băgat capul nu în jugul lui Dumnezeu, ci în cel al diavolului.http://mek.niif.hu/01100/01149/html/nyiro.htm

Nu e cam puțin pentru ca Biblioteca municipală din Odorheiu Secuiesc să-i poarte numele?

Dorin Suciu

Ziaristi Online

PS: Deși a trecut o săptămână de la decizia Consiliului Local din Odorheiu Secuiesc, Institutul însărcinat cu Alexandru Florian nu și-a găsit timp să reacționeze, sfidând memoria evreimii asuprite de adepții lui Hitler și Horthy cât și a urmașilor acesteia.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: Patriarhia Română către Kelemen Hunor despre "Crucea Legionară" de la Valea Uzului: Orice meșter popular știe că acest tip de cruce datează de 2000 de ani - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.