"Este absolut de neînțeles cum a putut să fie de acord cu reînhumarea acestui fascist guvernul condus de istoricul Mihai Răzvan Ungureanu" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

“Este absolut de neînțeles cum a putut să fie de acord cu reînhumarea acestui fascist guvernul condus de istoricul Mihai Răzvan Ungureanu”

DECLARAŢIE POLITICĂ

Autoritățile române au avut o poziție promptă, fermă și principială în problema reînhumării rămășițelor pământești ale scriitorului profascist maghiar Nyiro Jozsef, plănuită de Parlamentul Ungariei în data de 27 mai a.c. la Odorheiu Secuiesc. Autoritățile române au refuzat să permită intrarea pe teritoriul țării noastre atât a sicriului cu rămășițele pământești cât și a urnei funerare cu cenușa contestatului defunct.

Ministerul Afacerilor Externe  a motivat în mod concludent refuzul de reînhumare arătând că activitatea politică  a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941-1945 indică  o atitudine de extremă-dreapta, profascistă, antisemită și antiromânească.  Prefectura județului Harghita a atacat imediat în contencios administrativ adeverința de reînhumare eliberată de primarul orașului Odorheiu Secuiesc. Poliția și Parchetul și-au făcut datoria percheziționând autoturismul în care se bănuia că un reprezentant diplomatic al Ungariei aducea urna funerară cu cenușa lui Nyiro Jozsef.

O poziție fermă a avut de la început primul ministru Victor Ponta, care a arătat că Guvernul României a considerat inacceptabilă solicitarea referitoare la reînhumarea pe teritoriul țării noastre a lui Nyiro Jozsef, o persoană recunoscută pentru pozițiile sale antiromânești, antisemite și profasciste. În acest context, șeful Guvernului României  a apreciat drept regretabilă implicarea directă în această acțiune și în campania electorală din țara noastră a forțelor politice extremiste, a președintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, și a partidului de extremă-dreapta Jobbyk, Gabor Vona. Reînhumarea făcea parte din campania electorală a președintelui Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban.

Românii și maghiarii, dar nu numai, trebuie să știe cine a fost Nyiro Jozsef, supranumit “apostolul secuilor” și cunoscut militant al Ungariei Mari. Preot, scriitor și ziarist, Nyiro a fost, potrivit unor surse istorice, fondatorul și căpetenia unei grupări paramilitare teroriste, constituită din elemente declasate, șovine și fasciste care au atacat, incendiat și ucis români la Cluj în septembrie 1940, după cedarea Transilvaniei de Nord în urma Dictatului de la Viena. Oamenii lui Nyiro au ținut sub teroare Clujul în septembrie 1940, atât înainte cât și după instaurarea administrației maghiare, atacând inclusiv Episcopia Greco-Catolică și atentând la viața marelui episcop Iuliu Hossu. Pentru aceste “merite” , Nyiro a primit distincția “Coroana Corvin”, înființată de către Miklos Horthy, și a fost ales deputat în Parlamentul Ungariei, motiv pentru care s-a mutat la Budapesta, unde a fost redactor șef la două ziare de extremă-dreaptă, cu atitudine vădit antisemită (Magyar Ero și Magyar Unner). După lovitura de stat din 15 octombrie 1944, Nyiro Josef și-a continuat activitatea în Parlamentul de la Sopron, care a adoptat legislație antisemită, și a susținut activitatea guvernului fascist a lui Szalai Ferenc. După război, Nyiro a fost declarat criminal de război în Ungaria și a emigrat în Spania, unde și-a găsit sfârșitul în 1953.

Având în vedere trecutul său fascist notoriu, este de neînțeles și de neacceptat atitudinea Parlamentului Ungariei care a decis deshumarea rămășițelor lui Nyiro de la Madrid și a plănuit o reînhumare fastuoasă pe teritoriul României, respectiv la Odorheiu Secuiesc. Și mai de neînțeles și de neacceptat sunt declarațiile impertinente făcute duminică la Odorheiu Secuiesc de președintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, pe care le citez : “ Am văzut din partea guvernului român un șir de reacții isterice, paranoice și, în același timp, comice”. / “ Noul guvern român, prin faptul că a împiedicat înmormântarea scriitorului Nyiro Jozsef și a organizat o adevărată vânătoare pentru rămășițele pământești ale acestuia, a jucat cartea maghiară pentru a distrage atenția de la grava situație economică a țării”. Cea mai gravă și jignitoare este următoarea afirmație a șefului Parlamentului de la Budapesta : “ În Secuime crește o nouă generație de Nyiro Jozsef”. Fost șef al serviciilor secrete ungare și om de încredere al premierului Viktor Orban, Laszlo Kover confirmă și prin aceste declarații că este un susținător al extremismului maghiar din România, Slovacia și Serbia. Fiindcă nu este la prima declarație de acest fel, ar trebui să i se mai reteze din fumuri (și chiar din mustață) acestui Kover, inclusiv prin declararea sa ca persona non grata în România.  De altfel, premierul Victor Ponta a avertizat că atitudinea președintelui parlamentului ungar este de neacceptat : “Nu poate fiecare totuși să-și facă de cap pe teritoriul României și să aducă onoruri unei persoane recunoscute în mod oficial ca având atitudini și acțiuni antiromânești, antisemite, profasciste”. Inclusiv reprezentanți ai Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington au confirmat că Nyiro Jozsef  “ a făcut parte din facțiunea virulent pronazistă a fascismului maghiar, împreună cu care a fugit din Ungaria”. Este absolut de neînțeles și regretabil cum a putut să fie anterior de acord cu reînhumarea acestui fascist guvernul condus de istoricul Mihai Răzvan Ungureanu.

După acest incident reprezentații statului maghiar ar trebui să înțeleagă că a venit timpul să renunțe la atitudini și declarații imperioase și imperiale la adresa României și a românilor.  Într-un asemenea context, nu sunt admisibile criticile exprimate în ultimile săptămâni de mai mulți lideri de la Budapesta, în frunte cu premierul Viktor Orban, referitoare la decizii ale noului guvern de la București în probleme de politică internă, cum ar fi anularea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei linii de învățământ în limba maghiară la UMF Târgu Mureș sau adoptarea sistemului de vot uninominat pur. Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, un alt om de încredere al premierului Orban, a ajuns să amenințe voalat că schimbarea strategiei României față de maghiarii din Transilvania ar putea pune punct reconcilierii româno-maghiare din ultimii ani, lăsând să se înțeleagă că lucrurile vor deveni mai complicate între România și Ungaria. Nu este admisibilă nici conduita ambasadorului Ungariei la București, Oszkar Fuzeș, care a ofensat Guvernul României după ce a fost convocat pentru explicații la Ministerul de Externe, trimițându-l  la discuții pe numărul doi din ambasadă.

Nicidecum Ungaria nu este îndreptățită să ne dea lecții de democrație după derapajele din ultimii ani ale guvernului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, care se închipuie reîncarnarea marelui șef de triburi Arpad, primul rege al maghiarilor, în visele sale de mărire.

Ciocu’(mai) mic, Viktor-baci !

Senator: VALER MARIAN

Circumscripţia electorală: SATU MARE

Colegiul electoral: 1

Grupul parlamentar: PSD

Şedinţa Senatului din: 29.05.2012

Titlul declaraţiei: Ciocu’ (mai) mic, Viktor-baci !

Ilustratie: Funny Photos

Cititi si: Ilie Sârbu: Ungureanu nu şi-a revenit din şocul pierderii postului – Mediafax

Dan Tanasa: Cenușa lui Nyiro Jozsef s-a aflat duminică la Odorheiul Secuiesc. Secretar de stat maghiar: ”Planul inițial era ca Kelemen Hunor, președintele UDMR, să depună urna cu cenușa lui Nyiro Jozsef”

“Interesant este faptul că, potrivit secretarului de stat Szőcs Géza, dacă nu ar fi căzut fostul guvern (Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu!) atunci nu ar mai fi avut loc această isterie în jurul reînhumării, ci totul ar fi decurs în ordine. Conform declarațiilor lui Szőcs Géza preluate de portalul Index.hu după proiectul inițial Kelemen Hunor, ministrul Culturii (în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu!) și președinte UDMR, împreună cu Szőcs Géza ar fi depus urna cu cenușa scriitorului Nyiro Jozsef.”

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.