Marian Munteanu crede în modelul și efectul Trump: Mă sprijin pe România tăcută, pe românii care nu-și abandonează credința, valorile și drepturile. Ce părere are despre Iohannis, Cioloș, Dragnea, Gorghiu, Tăriceanu, Ungureanu, Hunor, Băsescu, Udrea, Iliescu, Quintus și Nicușor Dan - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Marian Munteanu crede în modelul și efectul Trump: Mă sprijin pe România tăcută, pe românii care nu-și abandonează credința, valorile și drepturile. Ce părere are despre Iohannis, Cioloș, Dragnea, Gorghiu, Tăriceanu, Ungureanu, Hunor, Băsescu, Udrea, Iliescu, Quintus și Nicușor Dan

Marian Munteanu - Portret de Dinu Lazar via Ziaristi Online 7

Foto (c) : Dinu Lazar

INTERVIU Agerpres • •  Politic

Președintele Alianței Noastre România, Marian Munteanu, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că formațiunea pe care o reprezintă se “sprijină” pe alegătorii care doresc ca prin votul lor să participe la “o schimbare în bine” a țării și care “nu vor să-și abandoneze nici credința și nici valorile, nici drepturile”.

“Eu sunt sigur că există mulți oameni care încă nu s-au decis sau care poate își pun problema să participe prin votul lor la o schimbare în bine a României. Eu pe ei mă sprijin, pe această Românie tăcută, pe acești oameni care nu vor să-și abandoneze nici credința și nici valorile, nici drepturile”, declară Munteanu.

Potrivit lui Munteanu, România se află acum într-un moment de cumpănă, iar românii trebuie “să se uite cu băgare de seamă la ceea ce este oferit pe piața politică și să ia decizia cu luare aminte” când vor merge să voteze la alegerile parlamentare pe 11 decembrie.

Liderul Alianței Noastre afirmă că se sprijină pe acei români care încă au speranță și încredere că România poate fi ‘reconstruită din temelii’.

AGERPRES: Alianța Noastră România (ANR) este un partid nou pe scena politică care a înscris candidați pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Ce le propune formațiunea dumneavoastră alegătorilor, care sunt principalele puncte de reper ale programului electoral?
Marian Munteanu: În primul rând, ceea ce propunem este o alternativă la mecanismul politic de până acum. Fiind o formațiune nouă, ea nu este nouă numai în sensul că a apărut acum câteva luni, este nouă pentru că se constituie plecând de la un segment semnificativ al societății civile patriotice. Adică, ea s-a născut dintr-o zonă de preocupări care vizează valori și principii fundamentale pentru societatea noastră și este constituită, în imensa majoritate, din oameni care nu au avut până acum vreo implicare politică efectivă, sau, eventual, unii poate au fost membri ici, colo, dar foarte puțin.

marian-munteanu-alianta-noastra-romania

Există o zonă foarte mare a societății complet nereprezentată, în acest moment, politic. Este vorba de oamenii care sunt preocupați de apărarea unor principii ale vieții spirituale, ale valorilor tradiționale, ale identității, ale drepturilor lor în această țară, ale apărării educației, ale apărării familiei, ale apărării dreptului de proprietate al românilor în această țară. Lucruri de care partidele toate s-au ferit, le-au ocolit și le-au neglijat. Credem că, din acest punct de vedere, răspundem unei necesități în viața noastră politică, aceea de a avea o reprezentare a acestor principii și valori în spațiul politic dominat de 27 de ani de formațiuni care au guvernat așa cum au guvernat, cu rezultatele pe care le vedem.

Lucrurile care ne preocupă, în primul rând, sunt cele legate de apărarea drepturilor patrimoniale ale românilor, oprirea înstrăinării pământului, recuperarea bunurilor înstrăinate fraudulos, apărarea identității noastre și a valorilor demnității, a valorilor culturale, a valorilor spirituale, apărarea familiei ca instituție. Iată, sunt milioane de oameni care cer de multă vreme în această țară ca în Constituție să fie trecut cu claritate un articol în care să se prevadă că familia este acea instituție întemeiată în baza uniunii dintre un bărbat și o femeie. Toate partidele au refuzat să pună acest referendum în 11 decembrie. Era foarte simplu, tot erau alegeri, veneau oamenii la vot și se vota și acest articol. Sigur că, în urma apariției noastre, ușor, ușor mulți politicieni au început să declare că sprijină acest lucru. Sunt declarații în care eu personal nu am încredere. Noi, cei de la Alianța Noastră România, nu avem încredere în aceste declarații și sunt convins că sunt foarte mulți cetățeni români care vor înțelege că aceste lucruri trebuie sprijinite cu seriozitate de către oameni competenți, de către oameni necompromiși, de către oameni care nu au cedat de-a lungul anilor și, poate aici este lucrul cel mai important, nu au cedat de la susținerea fermă a acestor valori.

AGERPRES: Cine sunt candidații formațiunii Alianța Noastră România și cu ce atuuri vin ei în cursa electorală?
Marian Munteanu: Eu am spus întotdeauna că nu plec de la premisa că nu ar exista în clasa politică, peste tot poate, și oameni de o anumită capacitate, de o anumită competență. Cred că ceea ce ne particularizează pe noi este că oamenii care au acceptat să se implice politic, cei mai mulți dintre ei au făcut-o pentru prima dată, au cariere profesionale absolut remarcabile. Sunt oameni care în viața lor au reușit să obțină niște rezultate foarte bune printr-o muncă corectă în diverse domenii de activitate și fără a fi conectați la mecanismul de până acum. Sunt oameni liberi.

În același timp, toți candidații noștri sunt oameni care au participat la activitățile societății civile de până acum, în sensul că au susținut aceste valori pe care noi acum le reprezentăm în plan politic, deci nu sunt oameni care așa, peste noapte, pentru că s-a născut o oportunitate, s-au gândit: ‘Să sprijinim noi familia, să vorbim despre patrie, să vorbim despre pământul țării’. Nu! Sunt oameni care fac aceste lucruri de-o viață întreagă. Practic, în acest moment, Alianța Noastră nu face altceva decât să reunească niște oameni care au avut aceste preocupări, le-au susținut cu claritate și acum, într-adevăr, încercăm un pas mai sus — acela de a intra în Parlamentul României cu o altă abordare. Abordare care, până în acest moment, în mod sigur, poate cu excepția unor cazuri particulare, unor persoane, dar în niciun caz ca acțiune consistentă, a lipsit în Parlament și este nevoie de o asemenea voce pentru a echilibra scena politică. Uitați-vă, nu există, deci vorbim despre principii, despre curentul de gândire creștin-democrat… România este singura țară în care acest curent de gândire nu este reprezentat politic în Parlament. Este un lucru foarte neplăcut, zic eu, și foarte nociv pentru viața noastră publică să nu aibă o asemenea reprezentare, deoarece lucrurile acestea reprezintă zone ample ale societății.

Poate foarte multă lume este în acest moment dezamăgită, neîncrezătoare în general. Este una din problemele cu care ne confruntăm și oamenii au dreptate să fie dezamăgiți și au dreptate să nu aibă prea multă încredere în ceea ce se întâmplă în viața politică pentru că de 20 și ceva de ani au văzut prea multe minciuni și prea multe ticăloșii.

De aceea, apelul meu este să se uite cu băgare de seamă la ceea ce este oferit, ca să spun așa, pe piața politică și să ia decizia de data asta cu luare aminte, pentru că este un moment extrem de important, suntem acum ca țară într-un moment de cumpănă. Societatea noastră a fost condusă, să spunem așa, cu nenumărate nereguli, cu turbulențe, cu abordări greșite, practic de aproape 27 de ani. Eu nu cred că a existat o guvernare sau legislatură în care să nu se fi petrecut o mulțime de lucruri rele sau greșite din punctul de vedere al intereselor României. Nu se mai poate continua așa. Deja sunt milioane de oameni care au decis să plece din țară, nu de bunăvoie și nu de drag, ci pentru ca să își rezolve problema supraviețuirii. Avem neîncrederea multor cetățeni în instituțiile satului, neîncredere justificată, avem zone instituționale întregi puse în primejdie, uitați-vă ce se întâmplă cu învățământul.

De 27 de ani, guvernele succesiv își bat joc de profesori, profesori care au devenit niște funcționari, obligați să facă tot felul de hârțoage, mii de tone de hârtii, cu programe școlare care se schimbă de la o zi la alta, cu programe școlare în care se intenționează modificarea, distrugerea atașamentului nostru față de valorile care ne definesc. Este un lucru foarte periculos. În ce fel de lume vrem să trăiască copiii noștri? Cum să fie ei formați? Să fie transformați într-o masă de manevră, ca să fie numai niște cumpărători de produse proaste și furnizori de forță de muncă ieftină? Pentru că asta s-a întâmplat până acum. Tot mecanismul societății românești a fost așa gândit și așa pus la cale încât toate drepturile cetățenilor acestei țări să fie afectate. Oamenii câștigă cele mai mici salarii într-o țară care este printre cele mai bogate din Europa. Noi încă avem resurse extraordinare, avem oameni cu capacitate de muncă. Numai că munca lor este desconsiderată și este prost plătită. De ce? Pentru ca sume colosale de bani să fie dirijate fie cine știe unde, fie în buzunarele unor oameni care nu merită acei bani.

Totul pleacă de la modul în care ne administrăm resursele, totul pleacă de la modul în care ne gestionăm viața și de acest lucru primii responsabili sunt politicienii. Pentru că ei decid, ei scriu legi, votează legi, numesc în funcție miniștri, guverne care aplică aceste legi, este simplu. Avem de 10-15 ori mai multe legi decât Marea Britanie. Niște hârțoage complicate care nu sunt altceva decât mecanisme ale jefuirii țării pentru că sunt făcute tot felul de chichițe și tot felul de aranjamente ca în primul rând legile să fie parțial inaplicabile, să fie folosite în scopuri nu totdeauna cele corecte. Aceste lucruri nu sunt făcute din prostie totdeauna, uneori sunt făcute cu bună știință, pentru a ne îngreuna viața și pentru a ne lăsa pradă celor care își urmăresc anumite interese. Dar noi de ce să nu ne apărăm interesele noastre? Noi nu avem dreptul să ne protejăm, noi nu avem dreptul să ne apărăm proprietățile, familiile, valorile, istoria, credința? S-a ajuns la o nebunie, toți vorbesc de globalizare, dar tot globalizarea are ca obiectiv destrămarea și secătuirea României. Eu sunt de accord să fie colaborări economice foarte bune, cu investiții ale unor oameni care să vină aici, dar nu sunt de accord cu specula, cu camăta și cu jefuirea. Uitați-vă ce dobânzi au ajuns în România, uitați-vă ce prețuri sunt.

AGERPRES: Cum vedeți situația din România, în prezent, față de așteptările care erau în decembrie 1989, în 1990, când dumneavoastră erați în Piața Universității?
Marian Munteanu: Cred că cu toții am fost cumplit de dezamăgiți. Bine, eu nu am fost foarte dezamăgit, pentru că nu aveam mari așteptări de la acea clasă politică de atunci, mi-am dat seama cu ce fel de oameni avem de-a face. Mă număr printre acei cetățeni români care și-au dat seama cu ce fel de indivizi avem de-a face și am încercat și am luptat împotriva lor. Anumite lucruri s-au realizat, în sensul că măcar, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu am ajuns în zona aia, în URSS, pentru că oamenii ăștia tineri nu știu că în ’90 alături de noi era URSS, era Uniunea Sovietică. Într-acolo ne împingeau cei de atunci care guvernau țara, feseniștii ăia, care au pus la cale tot sistemul pe care îl vedem acum, pentru că sistemul de acum este consecința acelei caracatițe, care încă se zvârcolește și încă are oameni plasați în poziții decizionale. Noi trebuie să începem în acest moment chiar să schimbăm acest mecanism politic și trebuie schimbat din interiorul Parlamentului, venind cu echipe de oameni noi, corecți, cinstiți și, aș sublinia, patrioți. A fost multă trădare în România. S-au înstrăinat în mod cu totul nejustificat resurse, bunuri uriașe, au fost luate decizii împotriva intereselor elementare ale acestei țări, decizii pe care oriunde în Europa occidentală, dacă ar fi fost luate, acolo nu se poate imagina așa ceva.

AGERPRES: Când spuneți aceasta, vă referiți la liderii care au condus țara?
Marian Munteanu: Absolut, la lideri, la grupuri, la persoane foarte identificabile. Amintiți-vă de cazul Fundației Gojdu, în care un prim-ministru, Tăriceanu, cu un ministru de externe, Ungureanu, semnează, sunt documente în care ei cedează, în disprețul oricărei legi și bătându-și joc de interesele cetățenilor României — care ei trebuiau să fie beneficiarii acelei fundații—, patrimoniul de miliarde de euro unui stat vecin. Asta este ceva de neimaginat. Și oamenii ăia sunt bine mersi, nu-i întreabă nimeni de sănătate. Eu consider o asemenea abordare ca un act de trădare. Și nu este singurul. Dacă am analiza felul în care au fost înstrăinate resurse, întreprinderi mari, la prețuri incredibil de mici, s-a vândut până și apa de băut, distribuția de energie electrică și toate aceste așa-zise privatizări, care nu au fost privatizări, au fost jefuiri, nu au condus decât la un singur lucru — să împovăreze și mai tare populația. Prețurile au crescut în loc să scadă, avem prețurile cele mai mari la aproape orice, în condițiile în care România este un producător de energie, în condițiile în care avem apă, slavă Domnului, în România. Câte lucruri nu s-au întâmplat în felul acesta… Și cine este responsabil? Acești indivizi care acum apar de parcă acum s-au născut, că ei vin cu noutăți în viața politică.

Știu că există oameni care, probabil, vor fi păcăliți încă o dată de către aceste două partide. Pentru că sunt doar două mari partide, PSD și PNL — nici nu mă interesează care o să aibă 20%, care o să aibă 25%, că se tot fac calcule de genul acesta—, care sunt înconjurate de niște sateliți, niște partide anexe, construite pentru a-i păcăli pe oameni. PSD are ALDE și PRU — de fapt, sunt oamenii lor acolo, dar puși în alte partide — și PNL îi are pe ăștia de la USR, care cică e un partid nou, dar are jumate din Guvern. Așa ceva numai în România se poate întâmpla. Să vină unii care au jumatate dintr-un guvern, în frunte cu primul ministru, să spună: “Domnilor, este un partid nou, am venit să înnoim”. Știu că vor fi oameni păcăliți chiar și de chestii de genul ăsta. Dar știu altceva — că există mai mult de jumătate din populația acestei țări care nu se simt reprezentați de aceste grupuri și care au încredere în țara lor și vor să trăiască în țara pe care ei o iubesc, oameni care au respect față de tradițiile acestei țări și față de drepturile noastre ca stăpâni ai acestui teritoriu. Eu acelor oameni mă adresez, acum, în primul rând.

AGERPRES: Care credeți că va fi rezultatul alegerilor?
Marian Munteanu: Sunt convins că toate sondajele vehiculate sunt niște falsuri care nu au ca obiectiv decât manipularea votului. Pentru că vedem 4-5 sondaje, comandate de x și y, unde sunt niște diferențe uriașe de rezultate. Deci, hai să spunem măcar din 10 sondaje sigur 9 sunt false, că nu pot fi toate 10 adevărate, de vreme ce contradicțiile sunt atât de mari. Este un lucru foarte grav care arată cât de jos a coborât, din păcate, nivelul sau disponibilitatea unei anumite bresle profesionale, aceea a sociologilor, de a se deda la asemenea matrapazlâcuri.

Eu sunt sigur că există mulți oameni care încă nu s-au decis sau care poate își pun problema să participe prin votul lor la o schimbare în bine a României. Eu pe ei mă sprijin, pe această Românie tăcută, pe acești oameni care nu vor să-și abandoneze nici credința și nici valorile, nici drepturile, și care încă au speranță și încredere că împreună putem construi țara aceasta, pentru că trebuie reconstruită din temelii. Ea a fost atât de mult zdruncinată, încât niște simple măsuri ici, colo nu vor putea rezolva lucrurile. Sigur, există niște urgențe, niște priorități, dar Alianța Noastră își propune o construcție pentru anii viitori. N-o să găsiți în mesajul nostru nicăieri ideea că dacă venim noi mâine o să se dubleze salariile, nu. Va fi greu.

Este foarte mult de muncă, dar ceea ce trebuie făcut, în primul rând, este să începem să schimbăm oamenii, să mai renunțăm la impostori, să mai renunțăm la oameni corupți, să mai renunțăm la oameni dezinteresați de ce se întâmplă cu adevărat în țară și să-i înlocuim cu oameni cinstiți, competenți și patrioți. Acesta a fost efortul meu, de aceasta am început construcția acestei formațiuni, căreia i-am acordat toată energia mea. Împreună cu colegii mei am muncit să oferim compatrioților noștri o soluție. Acum totul depinde numai de ei.

AGERPRES: În ce formulă credeți că s-ar putea contura o majoritate care ar putea da un premier? Ce formațiune ați susține? Ați avut discuții cu celelalte partide?
Marian Munteanu: Procedura, din acest punct de vedere, este simplă. Președintele va desemna un prim-ministru, pentru că nu va fi un partid care să aibă vreo majoritate, așa ceva nu se va întâmpla. Va fi o anumită distribuție a voturilor, în special în jurul celor două partide (PSD și PNL, n.r.), care probabil că își vor păstra pozițiile. În funcție de desemnarea acestui prim-ministru de către instituția prezidențială, vom vedea ce propun domniile lor. Tot ce pot să vă spun este că votul Alianței Noastre — nu este vorba că vrem noi nu știu ce miniștri pe acolo, este vorba de a vota un guvern…. Obiectivele prioritare ale Alianței — în special chestiunile legate de educație, adică de apărarea demnității noastre, a spiritualității creștine și a valorilor identitare, oprirea înstrăinării pământului — trebuie să se petreacă imediat. Luarea unor măsuri rapide de apărare a capitalului românesc și a muncii cinstite — sunt câteva lucruri care pentru noi sunt urgente și prioritare.

În măsura în care acest guvern nou va admite, va accepta ca în măsurile executive și legislative imediate să fie îndeplinite aceste obiective ale noastre, pe care le tot repet de atâta vreme și pe care le susțin împreună cu colegii mei, noi îi vom vota. Asta nu înseamnă că vrem noi să avem vreo poziție sau alta. Pentru că, vă spun cu toată sinceritatea, nu am așteptări prea mari de la ceea ce pun la cale domniile lor.

AGERPRES: Dar la ce anume vă referiți când spuneți că cineva pune ceva la cale?
Marian Munteanu: Politicienii asta fac: pun ceva la cale. Ei pun la cale, de fapt, să-și continue modul de abordare a guvernării țării ca și până acum. Păi nu-i vedeți? Avem campania electorală, i-a apucat pe toți patriotismul. Toți sunt patrioți, ba mai mult, toți sunt preocupați de familie. De ani de zile, oameni din Alianța Noastră, în plan civic, cer oprirea înstrăinării pământului, eu mă număr printre cei care o cer de 20 de ani. Și acum, în ultimii doi ani, de când lucrurile au devenit foarte grave, avem oameni în Alianță care pe planul civic, profesional, au tot solicitat lucrul ăsta. Noi, din momentul în care ne-am înființat ca partid, am cerut imediat Guvernului să oprească temporar înstrăinarea terenurilor, să cercetăm, să investigăm, că acolo sunt foarte multe hoții. Era o chestiune simplă, o ordonanță și se purcedea la cercetarea situației. Până și președintele a spus că peste 30% sunt instrainate…, adică e o problemă. A făcut ceva acest Guvern? Cei care sub pulpana guvernamentală candidează pretind că pe ei îi interesează apărarea pământului țării și a terenurilor.

PSD, care a pus la cale distrugerea agriculturii, acum și el este preocupat de apărarea pământului. Vă dați seama cât tupeu pot avea politicienii ăștia? Deci, ei sunt la butoane, unii de vreo 20 de ani, alții de un an, alții de cinci ani, dar ei sunt toți la decizie. Ei toți au fost în situația ca aceste lucruri elementare, despre care acum și ei vorbesc, să le fi făcut. Nu le-au făcut până acum pentru că, de fapt, nu le pasă. Acum, fiind campanie electorală, au început să se agite și ei un pic, să-i mai păcălească pe oameni încă o dată.

AGERPRES: Considerați că în 27 de ani, din decembrie 1989 și până acum, nu s-a schimbat nimic?
Marian Munteanu: Ba da, s-a schimbat în rău. De 27 de ani lucrurile s-au schimbat în rău, cu excepția unui lucru, și care nu s-a obținut datorită meritelor politicienilor, ci datorită opțiunii masive a cetățenilor români pentru integrarea în Europa și în parteneriatul cu NATO și cu SUA. Acesta e singurul lucru bun care s-a obținut. În rest, proprietățile au fost distruse, înstrăinate, economia distrusă, vândută pe nimic, oamenii goniți din țară, totul e vraiște.

Păi ce s-a făcut bine în țara asta, că mor oamenii cu zile prin spitale? Că vor să le dărâme și pe alea? Că nu mai găsești un medicament? Hai să ne amintim, le spun ăstora mai tineri, era 5 bani un algocalmin pe vremea când eram eu tânăr. Te duceai la farmacie, erau niște prețuri rezonabile. Au distrus și industria farmaceutică, nu se poate așa ceva. De 20 și ceva de ani țipăm cu toții: Ce facem cu Institutul Cantacuzino, care este batjocorit sistematic de toată lumea? De ce au distrus industria medicamentelor, că era foarte bună. Anumite medicamente le produceam noi aici și erau accesibile, la niște prețuri rezonabile. Au distrus ca să facă loc unor anumite interese. Nu se poate accepta așa ceva. Mor oamenii în spitale.

Noi avem o capacitate de producție agricolă extraordinară. Dar un agricultor român, un fermier dacă vrea să dezvolte ceva nu are nicio șansă în România. Străinii vin de la ei de acasă, unde beneficiază de facilități extraordinare, iau credite cu dobândă zero sau foarte mică pentru ca să vină în România. Dar țăranul român, sau o familie de tineri agricultori, ei n-au nicio șansă să le dea cineva vreun credit să facă și ei o fermă, să o dezvolte sau să se facă o rețea de distribuție a produselor, ca produsele lor să ajungă în piețele noastre, în magazinele noastre și să dăm de mâncare copiilor noștri. Nu, totul este în așa fel dirijat încât să nu ne utilizăm potențialul nostru, ci să devenim o țară importatoare, 80% am înțeles. Eram un mare exportator de produse agricole, de produse alimentare în general, în Europa de Est eram cel mai mare și acum importăm 80%? Ce doctorat în economie îți trebuie ca să pricepi că ăștia și-au bătut joc de țară și își bat joc de țară în fiecare zi?

Vă dau o listă de măsuri care puteau fi luate acum o lună, acum două luni… Simplu, le-am spus celor de la guvernul PNL-USR: ‘Domnule, aveți o programă școlară și aveți niște măsuri organizatorice care împovărează profesorii. Să scoți această povară birocratică infernală nu trebuie niciun ban, trebuie un ordin de ministru. Se elimină această birocrație hidoasă, cu care dascălii noștri sunt împovărați — în loc să-și vadă de copii să-i învețe carte, ei trebuie să scrie tone de borderouri, de toate tâmpeniile’. Nu-i interesează.

AGERPRES: Descrieți în câteva cuvinte următorii politicieni: Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Kelemen Hunor, Traian Băsescu, Victor Ponta, Elena Udrea, Vasile Blaga, Nicușor Dan, Ion Iliescu, Mircea Ionescu Quintus, Crin Antonescu, Adrian Năstase.
Marian Munteanu: Klaus Iohannis — ar fi putut face mai multe. Dacian Cioloș — birocrație de la Bruxelles. Liviu Dragnea — a greșit, după părerea mea. Nu am să mă refer la chestiunea cu… știu că are o anumită condamnare. A greșit că nu și-a asumat cu responsabilitate răspunderea pe care ar fi trebuit să și-o asume. Alina Gorghiu — este o doamnă tânără. Călin Popescu-Tăriceanu — cuvântul trădare nu mi se pare exagerat cu privire la unele din activitățile sale din trecut. Este un politician care, după părerea mea, a făcut mult rău României. Nicușor Dan — este o anexă a aparatului guvernamental. Kelemen Hunor — UDMR are o linie proprie și, dintr-un anumit punct de vedere, ei încearcă să reprezinte o direcție legată de comunitatea lor. Însă cred că în general UDMR a greșit militând pentru o îndepărtare a compatrioților noștri de origine maghiară de trunchiul masiv al națiunii române. Cred că au greșit. Dar e problema lor.

Traian Băsescu — lamentabil. Victor Ponta — cred că nu a înțeles nimic. El n-a înțeles nici ce i s-a întâmplat, nici ce i s-ar fi putut întâmpla. Elena Udrea — niciodată nu m-au preocupat cancan-urile. Vasile Blaga — a fost un politician puternic, dar care a întârziat luarea anumitor măsuri, probabil și în ceea ce-l privește, dar eu aici nu mă refer decât la deciziile politice. Mă refer, evident, la acea tentativă a lor de fuziune, care a fost un eșec. O fuziune ori o faci și o faci din prima, ori n-o mai faci deloc. Iată la ce s-a ajuns. Iarăși, e problema dânșilor. Ion Iliescu — este un iresponsabil, unul dintre cei mai mari vinovați pentru distrugerea acestei țări. Unul din agenții distrugerii, poate unul din cei mai importanți. Asta e.

Mircea Ionescu Quintus — nu îi cunosc activitatea efectiv, m-am intersectat în fugă cu activitatea dânșilor de acolo, dar ar fi fost mult mai înțelept să nu se bage în lucruri pe care nu le cunoaște. S-a amestecat, mă rog, este trist pentru un om la vârsta domniei sale să se comporte așa cum s-a comportat dânsul. Crin Antonescu — la un moment dat, poate i se deschidea un drum și cred că multă lume a așteptat de la el un alt tip de implicare. La un moment dat, a cedat, nu știu din ce motive, dar a cedat și eu cred că acea apropiere, acea combinație a PNL cu PSD a fost o greșeală. Acest joc, pe care îl tot fac partidele de la noi, nu poate produce rezultate bune. Eu cred că, într-o activitate pusă în slujba cetățenilor, trebuie să ai anumite principii pe care să le susții constant și, chiar dacă în mod firesc este bine să mergi pe o linie de dialog, de cooperare, să nu cedezi de la principiile și valorile fundamentale. Cred că e important acest lucru. Cred că acolo a greșit.

Adrian Năstase — ca persoană, categoric era un om bine pregătit, un om cu o bună pregătire, însă, după părerea mea, politica pe care a dus-o în România a fost greșită. Niciodată nu mă refer la chestiile de responsabilități penale, sau de alt tip, nu asta este preocuparea mea principală, dar felul în care s-a derulat guvernarea sa, amintiți-vă toate privatizările alea mari, nenorocite, au fost în timpul guvernului său. Eu cred că acolo a greșit foarte mult și este vinovat din acest punct de vedere, în primul rând moral, față de țara aceasta. A dus o politică greșită.

AGERPRES: Alianța Noastră România a depus liste de candidați pentru diaspora. Care credeți că ar trebui să fie politica statului roman față de cetățenii care au plecat în afara țării?
Marian Munteanu: În primul rând, când vorbim despre cetățenii din afară trebuie să-i avem în vedere pe cetățenii din țările din jurul României care sunt autohtoni în acele țări. Noi avem o categorie foarte importantă de români care trăiesc de mii de ani în acest teritoriu care este mult mai mare decât granițele actualului stat România. Drepturile acestor cetățeni nu au fost apărate de nimeni din niciun guvern de până acum, decât la modul, așa, mai mult declarativ. În primul rând, nu mă refer numai la cetățenii români din Republica Moldova, sau de origine română, ci la toți etnicii români din țările din jurul României, acolo unde ei sunt autohtoni, au dreptul la cetățenia română. Printr-o procedură rapidă, simplă, acești oameni trebuie să-și recapete acest drept, pentru că ei sunt ai noștri.

Este foarte grav că am ajuns să avem o diasporă atât de mare. Ăștia îi aruncă din țară pe oameni și acum se laudă că îi ajută. Este noaptea minții. Noi trebuie să dezvoltăm o politică în România pentru ca cât mai mulți dintre acești oameni să aibă motive și încredere să se întoarcă acasă. Asta trebuie să ne preocupe, în primul rând. Sigur, unii probabil că nu vor mai dori să se întoarcă, este opțiunea lor. Noi trebuie să transformăm acest eșec al administrației românești din ultimii 20 de ani într-o șansă pe care să o avem pentru ca acești oameni să-și păstreze legăturile cu patria și nu numai, să fie o parte a unei construcții românești. Pentru asta, trebuie să intervenim în primul rând în activitatea Ministerului de Externe și în întreaga logică de relaționare cu comunitățile românești.

Să încetăm odată să-i folosim pe acești oameni numai ca obiective electorale, mai mult simbolice. Să facem ca fiecare român să fie un ambasador al României, să construim un mecanism de relaționare. Acest lucru trebuie făcut și poate fi făcut, există o mare deschidere în rândul românilor din diaspora pentru o asemenea colaborare. Dar ei până acum, ca și românii din țară, devin interesanți numai în momentele electorale.

Din acest punct de vedere, noi avem un pachet de măsuri pregătit și avem niște reprezentanți de foarte bună calitate — pentru Camera Deputaților candidează George Alexander, care este un om care de ani de zile luptă pentru ce spuneam. Nu sunt oameni care au venit acum și zic: “Aoleu, hai să ne ocupăm de drepturile românilor”. Nu! Sunt oameni care în planul vieții lor particulare au făcut asta o viață întreagă. Pentru Senat îl avem pe generalul Ion Costaș, un om care a luptat atât pentru apărarea Basarabiei, în războiul din Transnistria, cât și pentru unirea cu România. El este un general român, un om foarte prețuit dincolo de Prut. Noi încercăm cu ajutorul acestor oameni ca în Parlament să reușim să trecem măsuri legislative care să vină într-adevăr în direcția așteptată de compatrioții noștri de pretutindeni.

AGERPRES/(Autor: Karina Olteanu, editor: Mirela Bărbulescu, imagine: Alfred Schupler, redactor video: Marilena Gheorghiță, grafician: Liliana Iordan, editor online: Anda Badea)

Preluare: Ziaristi Online

Marian Munteanu si Dan Tanasa candideaza la Bucuresti din partea Aliantei Noastre Romania, la Senat respectiv Camera Deputatilor

alianta-noastra-romania-marian-munteanu

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.