Biserica Catolica si Justitia Romana il someaza pe Oprescu sa demoleze mastodontul ridicat ilegal sub denumirea abuziva de "Cathedral Plaza" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Biserica Catolica si Justitia Romana il someaza pe Oprescu sa demoleze mastodontul ridicat ilegal sub denumirea abuziva de “Cathedral Plaza”

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ  BUCUREŞTI

Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)

 

Nr. 627 / 10.09.2012

COMUNICAT DE PRESA

Există prima sentinţă judecătorească pentru demontarea Cathedral Plaza


Tribunalul Dâmboviţa, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti şi a credincioşilor romano-catolici, prin sentinţa civilă nr. 2520/2012, l-a obligat pe Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită decizia prin care să dispună desfiinţarea turnului Cathedral Plaza şi să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif.

Prin această decizie definitivă legalitatea este repusă în drepturi, se răspunde dorinţei cetăţenilor români care s-au pronunţat în proporţie de 81,1% în favoarea desfiinţării clădirii, conform sondajului realizat de TVR în data de 13.07.2011, şi nu în ultimul rând este interpretată pozitiv voinţa exprimată încă din 2006, anul demarării proiectului, a celor 153.000 de semnatari ai petiţiei împotriva edificării acestui mastodont.

Suntem în măsură să prezentăm în faţa autorităţilor publice şi ultima verigă solicitată în vederea desfiinţării construcţiei ilegale, înălţată prin abuz, înşelătorie, prin pârghii oculte, cu mulţi bani investiţi în acte cel puţin dubioase. Avem deja o primă hotărâre definitivă privind desfiinţarea acestei aventuri ilegale cu implicaţii asupra patrimoniului naţional şi asupra cultului catolic. Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instanţei de judecată să oblige chiar pe investitor la demontarea construcţiei pentru a înlătura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. Reamintim că şi DNA continuă cercetările în cazul celor care au semnat procesul-verbal de recepţie fictivă a construcţiei”, a declarat IPS Ioan Robu.

În motivarea sentinţei de către Tribunalul Dâmboviţa se arată că „decizia de desfiinţare a construcţiei reprezintă o măsură de legalitate, de aplicare a principiului ceea ce este nul, nu produce efecte”. De asemenea, se reţine că „autorităţile publice sunt obligate să respecte legea, să restabilească ordinea de drept perturbată prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru înlăturarea consecinţelor materiale produse”, că „desfiinţarea acestei construcţii reprezintă pe de o parte aplicarea principiului legalităţii iar pe de altă parte singura posibilitate a înlăturării afectării drepturilor şi intereselor reclamanţilor”. Instanţa arată că „interesul pe care s-au sprijinit demersurile juridice ale reclamanţilor, este un interes public deosebit, întrucât se afectează nu un spaţiu public, ci un spaţiu public cu valoare istorică deosebită, aspect de care autoritatea publică era obligată să ţină seama”.

 

Biroul de presă

Persoană de contact

Pr. Francisc Doboş

Purtător de cuvânt

Tel. +40 21 2015411 – Fax +40 21 3121207

birouldepresa@arcb.ro

 

Cititi si In atentia lui Basescu, Videanu si Oprescu: „Cathedral Plaza este o construcție ilegală, înălțată prin abuz, înșelătorie și încălcarea legilor”

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.