VIDEO. Protest la MAE Chisinau pentru un nou detinut politic in Transnistria: tanarul Alexandru Coliban, victima rafuielii dintre Evgheni Şeviuck si Anatoli Kaminski - Ziaristi OnlineZiaristi Online

VIDEO. Protest la MAE Chisinau pentru un nou detinut politic in Transnistria: tanarul Alexandru Coliban, victima rafuielii dintre Evgheni Şeviuck si Anatoli Kaminski

Rudele lui Alexandru Coliban, tânărul deținut la Tiraspol pentru că a participat în campania electorală anti-Șevciuk, noul presedinte al nerecunoscutei republici Transnistria, au protestat ieri în fața Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, solicitand si ajutorul OSCE, informeaza Moldova.org. Din pacate, presedintele in exercitiu al OSCE este ucraineanul Leonid Kojara, transmite Karadeniz Press. Portalul Ziaristi Online considera ca retinerea, arestarea si condamnarea in regim special a tanarului Alexandru Coliban, la doi ani si 8 luni de inchisoare, constituie o serie de abuzuri si o incalcare a drepturilor sale elementare, mai ales ca, de fapt, situatia se prezinta ca o rafuiala a actualului sef de la Tiraspol Evgheni Şeviuck cu fostul sau contracandidat Anatoli Kaminski.

Moldova.org mai informeaza ca mama si fratele lui Alexandru Coliban au încercat să transmită o scrisoare Președintelui în exercițiu al OSCE, ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, care a avut astăzi o întrevedere la Chișinău cu omologul său moldovean, Iurie Leancă.

Angajații serviciului de pază nu le-au permis să protesteze în fața Ministerului, aceștia însă au protestat la distanța de 50 de metri de instituția, în fața Casei Sindicatelor. Mama lui Alexandru, Svetlana Coliban, a reușit să transmită scrisoare unui angajat al biroului de la Chișinău al OSCE, care le-a promis că aceasta va ajunge la Leonid Kojara. Rudele, dar și colegii deținutului au cerut eliberarea imediată a acestuia, menționând că starea sănătății lui este una foarte gravă.

Menţionăm că Alexandru Coliban a fost arestat în luna octombrie 2011 de către miliţia transnistreană pentru că a participat, alături de alți tineri, la campania electorală din decembrie 2011 din regiunea transnistreană, susținându-l pe Anatoli Kaminski.

Este vorba despre Alexandru Coliban, originar din orășelul Căinari, raionul Căușeni, student la Universitatea “Ion Creangă” din Chisinau. Tânărul de 22 de ani se află în detenție la Tiraspol de opt luni, în timp ce familia sa încearcă să-i facă dreptate.

Acesta făcea parte din grupul de persoane care era responsabil de asigurarea logistică a evenimentelor publice candidatului Anatol Kaminski. La 23 octombrie 2011 un grup de studenți, coordonați de Alexandru, a fost reținut în orașul Grigoriopol pentru că lipeau afișe electorale. În decurs de trei zile,  a fost arestat și Alexandru, deși el nu se afla cu colegii săi în momentul reținerii lor. În momentul reținerii, Alexandru Coliban, a recunoscut că a recrutat persoane pentru propaganda electorală. Mai mult de atât, acesta a indicat cine anume l-a angajat pentru această activitate – Dumitru Gasanenco, cetățean ucrainean.

Ulterior, Gasanenco a fost amnistiat de liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, iar Alexandru a fost condamnat la 2 ani și 8 luni privațiune de libertate. Mesajul promovat de afișele lipite de echipa coordonată de Coliban a fost prezentat repetat prin intermediul mass media din regiunea transnistreană. „Impactul lipirii unor afişe electorale denigratoare pe stâlpi în opinia noastră este incomparabil cu impactul difuzării acestor afişe la televiziune. Însă pentru această difuzare nu a fost sancţionat nimeni, cel puţin penal”, a declarat Pavel Postică, juristul Asociaţiei „Promo-LEX”.

„Alexandru Coliban nu este un deţinut politic al regimului de la Tiraspol, ci un deţinut politic personal al lui Evgheni Şeviuck”, a mai menţionat Pavel Postică, adăugând că Asociaţia „Promo-LEX” va trimite la CEDO un dosar pe acest caz, conchide informarea Moldova.org citata de Ziaristi Online.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.