IN ATENTIA BOR: In timp ce "Sfantul Inchisorilor" Valeriu Gafencu e condamnat post-mortem, Vladimir Ghica este declarat martir pentru credință de către Papa Francisc - Ziaristi OnlineZiaristi Online

IN ATENTIA BOR: In timp ce “Sfantul Inchisorilor” Valeriu Gafencu e condamnat post-mortem, Vladimir Ghica este declarat martir pentru credință de către Papa Francisc

Valeriu Gafencu si Vladimir Ghica - martiri pentru credintaArhiepiscopia Romano-Catolică  Bucureşti

Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)

Tel. +40 21 2015411, Tel./Fax +40 21 2015481, birouldepresa@arcb.ro

 

            Nr. 165/28.03.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Vladimir Ghika, preot și principe român,

declarat martir pentru credință de către Papa Francisc

 

Sfântul Părinte Papa Francisc a semnat miercuri, 27 martie 2013, decretul prin care recunoaște „martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan; născut la Istanbul (Turcia) la  25 decembrie 1873 și ucis din ură față de credință la Bucureşti (România) la 16 mai 1954”. Astfel, Vladimir Ghika, preot catolic și principe român, va fi ridicat curând la cinstea altarelor și înscris în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice.

Monseniorul Vladimir Ghika, preot romano-catolic, la 18 noiembrie 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, a fost arestat pe o stradă din Bucureşti în timp ce ieşea din casa unei bolnave căreia îi administrase Sfintele Taine. După un an de anchete şi torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Avea 80 de ani. Slăbit, înfometat şi suferind, a încetat din viaţă în închisoarea din Jilava doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.

„Este un dar deosebit nu numai pentru Arhidieceza noastră, dar pentru întreaga Biserică Catolică din România, pentru țara și poporul nostru din care s-a născut această mare personalitate, Vladimir Ghika, preot martir. Frumos semnal trimis de Sfântul Părinte Francisc Bisericii și țării noastre, prin semnarea decretului de recunoaștere a martiriului acestui fiu al Bisericii și al neamului nostru!”, a declarat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop mitropolit de București.

„Credincioșii și preoții Arhidiecezei Romano-Catolice de București au avut mereu convingerea fermă că Monseniorul Vladimir Ghika şi-a dat viaţa ca martir pentru credinţă și de aceea, încă din 1991, ÎPS Ioan Robu a adresat Sfântului Scaun cererea pentru începerea Procesului în Cauza de beatificare și canonizare a monseniorului. Existau deja dovezi și multe mărturii despre viaţa de credință a monseniorului și moartea lui martirică. Ne bucură nespus vestea confirmării martiriului monseniorului Vladimir Ghika, pe care putem să-l numim de acum venerabil. Este primul martir al Bisericii locale care va fi declarat fericit”, a explicat Pr. Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare și canonizare a monseniorului Vladimir Ghika.

Pr. Francisc Doboş

Purtător de cuvânt

Tel. 0755 065 069

birouldepresa@arcb.ro, francisc.dobos@gmail.com

Despre Cazul Valeriu Gafencu:

Valeriu Gafencu. Sfantul Inchisorilor

Sfintii Inchisorilor (I si II) – Un reportaj In premiera. VIDEO

Nu va jucati cu Sfintii Inchisorilor! Parintele Justin Parvu si Profesorul Radu Ciuceanu in apararea lui Valeriu Gafencu, Sfantul Inchisorilor

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

 1. E foarte interesant dacă citm printre rânduri. Deci primul document legat de snactificări şi martirologii al noului papă Francisc îi are în vedere pe cei progoniţi în Războiul civil din Spania, în puşcăriile comuniste din România şi Ungaria, şi în lagărele naziste anticreştine din Germania, precum şi un italian ucis în 45. Iar printre ei un român!
  Când am spus că papa Francisc are o legătură specială cu România, prin intermediul Gărzii de Fier se pare că nu am fost crezut.
  În articolul publicat chiar de Vatican se menţionează 8 nume de martiri. Doar 8! 4 ucişi în Spania; câte unul din Germania, Italia, Ungaria şi România.
  http://visnews-en.blogspot.ro/2013/03/promulgation-of-decrees-by-congregation.html

 2. Doua lucruri as avea de remarcat:

  1. ,,martirii” ereticilor (in cauza romano-catolici) nu sunt sfinti
  2. comparatia facuta nu isi are rostul; da, se bate pasul pe loc in BOR, dar nu ajuta la nimic ca un eretic (Papa) il numeste martir pe un alt eretic.

  Incetati a mai vedea BOR ca o simpla institutie!

  • eXpress

   |Author

   1. Parinte, oricum am lua situatia avem fata in fata doua institutii: Biseria Ortodoxa si Biserica Catolica.
   2. Nu ne-am grabi sa punem ghilimele la cuvantul martiri inainte de a trai macar o zi de martiraj in inchisori. Faptul ca Dvs. aveti o opinie puternica despre institutia in cauza nu inseamna ca martirii din inchisori au fost unii mai prejos decat altii.
   3. Printre cei beatificati de noul Papa se afla si cativa dintre cei care au murit, pe frontul din Spania, alaturi de Mota si Marin. Ca idee…
   4. In ritmul asta – cu o Biserica moldoveneasca gata de a-l canoniza pe Sfantul Inchisorilor, Valeriu Gafencu – nu ne-am mira ca tot Papa sa propuna si beatificarea lui Mota si Marin…

  • Anca

   In primul rand,sunt ortodoxa practicanta si ca orice otodox care stie sa fie tolerant,v-as ruga frumos sa va reziuiti afirmatiile.Ura contra altor religii nu este un element ortodox,asta in primul rand.In al doilea rand, Biserica noastra(Ortodoxa),spune clar ca numai Dumnezeu stie mai bine cine sunt sfinti si cine nu,cine are dreptul sa fie declarat sfant si cine nu.
   Dumneavoastra nu sunteti Dumenzeu sa-i tot criticati,aveti macar putin respectul ca a murit pentru Hristos si lasati-l pe EL sa-i judece si dumnevoastra marginiti-va sa spuneti ceea ce va da voie Biserica:sa-i ierte Dumnezeu ca El stie care e locul fiecaruia.

 3. @ Pr. Panainte Gabriel Georgian (deşi orice creştin îşi pune numele de botez mai întâi)

  Părinte, m-am uitat pe profilul dumneavoastră de pe Facebook. Am observat acolo că aţi dat un citat. Din Tertulian. Să fi uitat preacucernicia voastră că Tertulian (cel ce a spus “Extra Ecclesiam nulla salus”) a murit în afara Bisericii. Aşa e şi cu cei mai… catolici decât papa. Apropo, aţi avut de-a face pe la Facultate cu Tratatul de Asceetică şi Mistica al lui Nichifor Crainic. Eu cred că nu pentru că altminteri aţi fi avut o surpriză.
  Sfinţenia, ca normativ de viaţă ortodoxă, este una; sfinţenia ca plinire a vieţii omeneşti este însă taină dumnezeiască şi care stă în puterea NUMAI a Bunului Judecător şi vă spun foarte sincer că vom avea foarte mari surprize după ce vom da colţul.

 4. Eu

  Imi place din ce in ce mai mult papa Francisc, desi sunt ortodoxa. Si , cu adevarat, parinte, ce limitat puneti probelma; fereasca Dumnezeu de o prigoana si de un martiraj in puscarii cum au fost cele comuniste…oare n-ati citit in toata literatura inchisorilor ca cei de acolo faceau ecumenism cu adevarat? N-ati citit ca slujeau sfanta Liturghie la care participau si preotii si pastorii de la celalalte confesiuni? Asta pentru ca atunci cand suferinta este inimaginabila, omul nu mai pune problema diferentelor, ci vede numai ceea ce-l apropie( suferinta si moartea pentru credinta, indiferent care este aceasta). Eu nu cred ca avem un Hristos atat de structurat dogmatic incat sa nu primeasca jerfta martirica a catolicilor, sau a protestantilor; gandul imi spune ca acolo in ceruri toti sunt sfinti si mantuiti, pentru ca, indiferent cum l-au inteles ei pe Hristos, toti au murit pentru El! Eu sper din tot sufletul ca gestul papei sa de-a curajul BOR de a-si canoniza toti fintii de la Aiud, sau sfantul Valeriu si tot asa…sper sa aiba demnitatea si curajul de a o face! Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.