Dan Tomozei despre cazul Sorin Ionita contra Sabina Elena: Suficienţa unor elite intelectuale româneşti - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Dan Tomozei despre cazul Sorin Ionita contra Sabina Elena: Suficienţa unor elite intelectuale româneşti

Sabina Elena - Eleva din Covasna pro-Romania - Lic Korosi Csoma SandorEDITORIAL | Suficienţa unor elite intelectuale româneşti

de Dan Tomozei

Îmi imaginez, forţând capacitatea de înţelegere a celui despre care scriu aici, că este firesc să îţi etichetezi propriul copil „prost şi cu tupeu” atunci când ai acasă un părinte aşa cum poate să fie Sorin Ioniţă, analist şi filozof. Cu atât mai mult cu cât activităţile copilului evadează din rigorile secvenţial europenist-modernist-oportuniste ale părintelui matur.

Concret, de la înălţimea filozofiei şi vârstei sale, profesorul Ioniţă se ia la trântă cu un copil, cu o fată, făcând-o „proastă mică, dar cu tupeu”. Ţinta este tânăra Sabina Elena, eleva din Covasna care a trezit valuri naţionalist-patriotice purtând o banală bentiţă tricoloră într-un liceu majoritar maghiar din România. Acesta este contextul, deprins dintr-o argumentaţie potrivit căreia a fii mândru de rădăcini şi a reclama dreptul istoric de a fi la tine acasă este o chestiune depăşită în secolul XXI.

Dacă domnul Ioniţă ar fi fost un reper al moderaţiei, al echilibrului, fie el şi filozofic, aş fi acceptat că orice om are un moment de risipă a gândurilor, iar când eşti pierdut ai parte macar de scuze, dacă nu de iertare. Însă nu este cazul. Ce spune domnia sa este o chestiune de nivelul unui profesor retrograd, suficient şi complexat, care în lipsa unui competitor pe măsură devine zmeu în faţa elevilor sau studenţilor pe care ştie că îi poate călca în picioare de la înălţimea propriei filozofii de viaţă. Şi atunci, pentru că un copil trăieşte sentimente naţionaliste, pentru că este agresiv până la prinderea părului cu o bentiţă tricoloră, Sorin Ioniţă a decis: „proastă şi tupeistă”. Fireşte, Ioniţă nu a ratat ocazia de a jigni în treacă şi părinţii fetei, pentru că părinţii sunt vinovaţi de crima bentiţei tricolore, al fel cum părinţii profesorului Sorin Ioniţă sunt vinovaţi pentru că acesta se ia la trântă cu fete aflate în pragul majoratului aniversat prin ameninţarea cu moartea.

Care sunt argumentele pentru care profesorul Ioniţă predă lecţia destinului naţional ruşinat, lecţia depărtării de simboluri, rădăcini şi momente istorice? Să fie oare şi domnia sa membru al grupului de intelectuali excesiv-euroatlantici promotori ai lepădării de sine, de patrie, de naţiune şi simboluri pentru a devenit cetăţean al universalismului lipsit de indentitate? Probabil că răspunsurile ar putea fi aici sau în lecţia pe care, în fapt, o predă profesorul Ioniţă. O lecţie a tăcerii, a acceptării, a trădării personale şi naţionale, de dragul de a fi linişte, chiar dacă eşti călcat în picioare.

Prostul gust demonstrează că evoluţia nu poate fi decât o chestiune de ordin „minus”, iar educaţia slugarnică nu poate conduce la maturizare şi conştientizarea de sine. Cum a ajuns domnul Sorin Ioniţă în această spirală descendentă, cum poate să predea o astfel de lecţie tinerilor, cu certitudine cei din jurul său pot explica mai lesne, fie că sunt filozofi sau simpli purtători de bentiţe tricolore.

Dan Tomozei

Cititi si: Dan Tanasa: ÎN REVISTA 22. ”Intelectualul” Sorin Ioniță despre eleva Sabina Elena: ”e o proastă mică dar cu tupeu”

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

 1. Mihai Cantuniari

  Constat aici cateva confuzii, destul de raspandite, din pacate, in limbajul nostru tot mai apropiat de primitivism : 1) numiti “nationalism” sentimentul national normal, adanc responsabil, absolut benefic, as zice absolut obligatoriu pentru omul care isi iubeste neamul, Tara si radacinile; 2) numiti “elita” pe cei 4-5 intelectuali zgomotosi, ubicui, cu pareri despre orice, cu un tupeu inimaginabil (cand de fapt conditia intelectuala autentica este tocmai a avea dubii, a te intreba, a te chinui cu gasirea raspunsurilor). Da, este o “elita”, dar din pacate una negativa, pernicioasa, care a facut si face mult rau Tarii. Sa nu ne mai jucam cu cuvintele, pentru ca noi, scriitorii, vom da seama de ele, de toate si de fiecare in parte. MC.

   • Mihai Cantuniari

    Am explicat foarte clar: confuziile sunt intre “patriotism” si “nationalism”, si intre “elita adevarata” a acestei tari (scriitori, medici, istorici, savanti, actori, inventatori etc. etc.) si “falsa elita negativa” autoproclamata, de care imi este sila (nu numai mie). Punct.

 2. anonim

  E vremea razboinicilor, nu a gurilor casca, altfel vom pierde tot. Carcotelile nu duc nicaieri, sunt stigmatul invinsilor.

 3. Nu ştiu cum se face, dar când vreau să scriu despre in-telectuali, adică opuşi telectualilor, vorba lui Arghezi care ştia sigur că opusul culţilor erau des-culţii,
  trebuie să fac eforturi pentru a nu scrie cumva un alt nume in loc de Ionită. Cel mai adesea îmi vine să scriu Papahagi, Baconschi, Preda (nu Marin şi nici acel gunoier foarte vocal), Turturel (sau Turturică?), Cartianu (ei vedeţi de ce este greu să reţin floarea intelectualităţii băsiste?), Funeriu – omul de ştiinţă-laborant şi chiar Igasz care sigur are bacul, nu ca Funeriu.
  Revenind la Ioniţă, sper ca odată ajuns la majorat, să nu-i mai putem spune cu uşurinţă “prost şi cu tupeu”.

  • eXpress

   |Author

   Si noi avem aceleasi probleme, Stimate Domnule Profesor!
   De exemplu nici azi nu stim daca Elena Udrea e Monica Macovei sau Alina Mungiu. Se pare, totusi, cu un turturel, acolo, sus in deal, stie. 🙂

 4. MUDAVA DACIA

  UN NENOROCIT ..nu va mai avea niciun viitor pe pamint daca asa a inteles sa se comporte cind e vorba de simboluri nationale..pentru noi sabina elena e asemenea reginei noastre-Tomiris-dacii aruncau cu oase ..

 5. MUDAVA DACIA

  IA SA VEZI CA NU MAI ARE ..ca aruncam cu oase..sa auzim de bine ..sa dormiti vara..dar vigileti sa fiti..tara milenara sa va pazitii….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.