03.04.2013
FONDUL BISERICESC ORTODOX ROMÂN AL BUCOVINEI
– Singura sursă sigură şi acoperitoare pentru conservarea valorilor de patrimoniu cultural –
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Referitor la afirmația Domniei Voastre pe care ați făcut-o la postul de televiziune Antena 3, în seara zilei de vineri, 29. 03. 2013, anume: „Există o soluție discutată cu arhiepiscopul Sucevei. Din veniturile Regiei Pădurilor Suceava, o parte importantă să rămână pentru susținerea monumentelor istorice din Bucovina. Eu susțin această soluție”. Cu respectul cuvenit vă întreb: În cadrul acelei discuții, eu am fost de acord cu soluția pe care spuneți acum că o susțineți? Eu vă răspund: Nu am acceptat această soluție și nici nu o voi accepta vreodată, din următoarele motive: această soluție este condiționată, după cum spune domnul director Sorin Ciobanu al Direcției Silvice Suceava, de renunțarea din partea noastră la procesul de retrocedare a acestei proprietăți confiscate de regimul comunist. Potrivit Constituţiei României, „proprietatea privată este inviolabilă…” art. 136(5), „proprietatea privată este garantată și ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular…” art.44(2). Legislația actuală a României obligă statul să retrocedeze proprietățile confiscate de regimul comunist (Legea 1/2000, art 29, alin. 2). Aceeași obligație o cere și Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Din punctul de vedere al dreptului bisericesc, ne este interzisă, sub pedeapsa cea mai mare, înstrăinarea bunurilor, a proprietăților bisericești (canoanele 12 al Sinodului VII ecumenic și 38 Apostolic).
Soluția amintită și susținută de Domnia Voastră sfidează legislația țării, legislația C.E.D.O și legislația bisericească. Prin acest fel de a gândi și soluționa problema retrocedării proprietății confiscate de regimul comunist ne duce cu mintea la politicienii acelui regim și la legea secularizării averii bisericești din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Dumneavoastră transferați punerea în aplicare a soluției pe care o susțineți Regiei Naționale a Pădurilor, respectiv, practic Direcției Silvice Suceava. Ne întrebăm însă: Care este statutul moral al acestei Regii Naționale a Pădurilor? Pentru a împiedica retrocedarea Fondului Bisericesc, această regie a angajat Casa de Avocatură Nestor Diculescu Kingston Petersen. Doamna Șova (foto), avocat la această Casă, se silește să ne demonstreze că nu am fost proprietarii Fondului Bisericesc, ci doar administratorii lui, în timp ce documentele care atestă că noi am fost proprietari se găsesc și în arhiva Direcției Silvice Suceava. Se găsesc, de asemenea, şi în Monitoarele Oficiale, partea a doua, care se referă la administrarea terenurilor forestiere.
În cadrul sinaxei din data de 1 aprilie a.c., părinţii stareţi şi maicile stareţe de la mănăstirile-monumente istorice deţinătoare de valori de patrimoniu naţional (opt din aceste mănăstiri fiind înscrise în lista UNESCO) au declarat că numai prin retrocedarea bunurilor Fondului Bisericesc, terenuri forestiere, se poate asigura resursa sigură şi acoperitoare pentru întreţinerea monumentelor istorice, a valorilor de patrimoniu naţional din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Îngrijirea lor prin lucrări de conservare şi restaurare are un caracter permanent şi necesită mari cheltuieli. Pentru noi este imposibil, în situaţia de faţă, să acoperim cheltuielile necesare.
Vrem să menţionăm şi aceasta: potrivit uzanţelor internaţionale, statul, oricare ar fi el, nu are obligația să suporte în întregime cheltuielile mai sus amintite dacă valorile de patrimoniu cultural se află în proprietate privată; poate să acopere cel mult până la jumătate din suma necesară și aceasta nu constant. De unde luăm noi cealaltă jumătate din suma de bani pentru îngrijirea acestor valori de patrimoniu? Din cerșit? Din mila unor oameni, ca în cazul Voronețului, sau din pomana Regiei Naționale a Pădurilor?
În cadrul procesului de retrocedare a proprietății confiscate, această instituție, Regia Națională a Pădurilor, ne-a obligat, în afara legii, să plătim o sumă foarte mare de bani pentru măsurarea terenurilor forestiere confiscate, iar măsurarea lor să se facă pe parcursul a peste zece ani. Nu știm dacă această măsurare poate să determine Regia să ne retrocedeze proprietatea. Numai Dumnezeu poate să-i înțelepțească pe politicienii care s-au instalat la putere prin minciună și jefuirea averii naționale și care corup oameni din Justiție.
Nu vreau să mă număr în rândurile celor dezamăgiți!
Cu binecuvântări și stimă,
† P I M E N
ARHIEPISCOP AL SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR
DOMNIEI SALE,
DOMNULUI VICTOR VIOREL PONTA,
PRIM MINISTRU AL GUVERNULUI ROMÂNIEI
Sursa: Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor
Sublinierile apartin redactiei Ziaristi Online
Vedeti si: Situația juridică a vetrei Mănăstirii Putna
AUDIO: Cuvânt al Arhim. Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna,
duminică, 20 ianuarie 2013
Mănăstirea Putna nevoită să deschidă procesul penal împotriva unor reprezentanți ai Tribunalului și ai Direcției de Finanțe Suceava
Mănăstirea Putna a înaintat recent, la 15 ianuarie 2013, la Parchetele de pe lângă Judecătoria Suceava respectiv Curtea de Apel Suceava, două plângeri penale împotriva a patru magistraţi de la Tribunalul Suceava şi a trei jurişti ai DGFP Suceava pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi neglijenţă în serviciu (art. 246, 249 Cod Penal).
>> citiţi restul articoluluiui la Putna.ro