Hubert Védrine ii taie nasul genialissimului Basescu: ''Trebuie să abandonăm ideea unor State Unite ale Europei'' - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Hubert Védrine ii taie nasul genialissimului Basescu: ”Trebuie să abandonăm ideea unor State Unite ale Europei”

Basescu-Barosso-Merkel-la-Consiliul-European-18-oct-2012-Foto-APHubert Védrine demontează utopia federalismului în Europa

«Uniunea Europeană nu va primi niciodată suficient sprijin popular pentru a impune federalismul, astfel încât ar trebui să renunțe la ideea de a clădi Statele Unite ale Europei», după modelul unui super-stat, a declarat fostul șef al diplomației franceze, socialistul Hubert Védrine, pentru site-ul Euractiv, la o conferință New World Forum desfășurată sub coordonarea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OCDE) în Paris. Prin două propoziții clare, oficialul francez a rezumat perfect obstacolul insurmontabil care va sta mereu în calea creării unui asemenea «super-stat european» în formulă federală: «Germanii nu vor mai suporta să acopere costurile pentru alte state membre din UE, iar cetățenii europeni nu vor accepta pierderea suveranității țărilor lor, așa cum presupune modelul federalizării», a precizat Hubert Védrine. Fostul ministru de externe francez a afirmat răspicat:

«Nu cred o secundă într-o viziune supra-națională, în care statele naționale și-ar transfera competențele lor la un nivel mai înalt de reprezentare și în care ele însele ar acepta să fie reduce la nivel de regiuni. Popoarele europene nn vor acepta niciodată așa ceva. Și acest lucru, începând chiar cu germanii…». Hubert Védrine și-a exprimat sceptiscismul în legătură cu posibilitatea de a omogeniza culturile diverse ale Europei și demnitățile naționale ale statelor care compun UE într-un super-stat birocratic. «Când americanii au creat Statele Unite ale Americii, ei i-au adunat laolaltă pe americani. La fel s-a întâmplat când cancelarul Bismarck i-a unit pe germani ca să creeze o unitate federal. În cazul unei Europei federale, se potrivesc afirmațiile lui Charles de Gaulle care a spus că nu poți face o omletă din ouă fierte tari», a subliniat ironic Hubert Védrine. El a sugerat europenilor să abandoneze repede viziunea federalistă, chiar dacă o minoritate de adepți ai acestei soluții pentru viitorul Europei vor fi dezamăgiți. «Un asemenea abandon va descuraja poate cele 0,01% dintre persoanele care sunt fani ai federalismului. Noi un trebuie să ne comparăm cu Statele Unite», a spus el.

Totodată, Védrine a dezvăluit că ceea ce el a numit «marea tocmeală», adică viziunea inspirată de Bruxelles potrivit căreia economiile europene ar putea fi salvate de Germania, în schimbul solidarizării cu politicile cerute de Berlin, nu este luată în serios de nimeni în Uniunea Europeană. «Acest troc odată acceptat ar fi însemnat din punctul de vedere al Germaniei că întreaga zonă euro să treacă sub control german total – al Bundestagului și al Curții de la Karlsruhe –, iar pentru ceilalți europeni că germanii trebuie plătească pentru țările aflate în dificultate», a precizat fostul demnitarul francez. Védrine a recunoscut că soluția la criza din zona euro a fost în mare parte determinată de statele din Europa de Nord, și prin contribuția germanilor. «Dar – a mai precizat fostul șef al diplomației franceze – economia politică europeană nu ar trebui să fie redusă la simpla transmitere a doleanțelor germane către alte țări».

Hubert Védrine, în vârstă de 65 ani, a servit între 1997-2002 ca ministru de externe în guvernul lui Lionel Jospin. Vechi miltant în rândul socialiștilor francezi, el a fost invitat de către actualul preșdinte francez François Hollande în 2012 să preia unul din portofoliile imnportante, însă a refuzat spunând că vrea să lase locul unor reprezentanți ai generației tinere.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.