Extremistul László Kövér isi continua operatiunea de reabilitare a criminalului antiroman si antisemit József Nyírő. Statul roman se uita la statuia lui de la Odorheiu Secuiesc ca vitelul la poarta noua - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Extremistul László Kövér isi continua operatiunea de reabilitare a criminalului antiroman si antisemit József Nyírő. Statul roman se uita la statuia lui de la Odorheiu Secuiesc ca vitelul la poarta noua

Criminalii maghiari Nyirő-József-si-Albert-Wass-proslaviti-in-Odorheiu-SecuiescPreședintele Parlamentului Ungariei recidivează?

Cum se poate spăla un cadavru politic…

Se împlinește un an de când președintele parlamentului ungar, László Kövér, și guvernul Ungariei s-au compromis prin încercarea nereușită de reînhumare în România a lui József Nyírő, scriitor fascist și antisemit.

Printr-o coincidență ironică sau mai degrabă simbolică, recent a avut loc la Budapesta, sub protecţia unui dispozitiv excepţional de securitate instalat de autorităţile ungare, cea de a 14-a adunare generală a Congresului Mondial Evreiesc (WJC), reuniune care, de obicei, se ține la Ierusalim. Conform Agenției Ungare de presă (MTI), organizarea ei în capitala Ungariei a reprezentat un semn al solidarității față de cea mai importantă comunitate evreiască din Europa centrală. La întrebarea: „de ce e nevoie de solidaritate?”, răspunsul este evident. Tot mai mulți analiști și oameni politici au ajuns la concluzia că Ungaria este, în prezent, epicentrul deșteptării neonazismului european, iar antisemitismul a devenit un fenomen de masă. În acest proces al escaladării extremismului de dreapta, partidul Jobbik, de extracție neofascist – hungaristă, aflat la putere împreună cu Fidesz, partidul de guvernământ, are un rol determinant.

Viktor Orban la Congresul Mondial Evreiesc de la Budapesta

Luând cuvântul la deschiderea reuniunii, prim-ministrul conservator și președinte al Fidesz, Viktor Orbán a cerut „toleranță zero” contra antisemitismului. Apreciind calificarea antisemitismului drept inacceptabilă și intolerabilă, un comunicat critic al WJC a accentuat prompt că în discursul premierului ungar „…nu a fost marcată clar diferența dintre guvern și aripa de extremă dreaptă” și că „acțiunile sunt mai semnificative decât cuvintele, oricât de bine intenționate ar fi ele”. Dezvăluirile care urmează demonstrează, fără nici un dubiu, acest adevăr.

*

Kover Laszlo la comemorarea nazistului Nyiro Joszef

Este viu încă în memoria publicului scandalul, provocat în luna mai a anului trecut cu ocazia Rusaliilor catolice, de încercarea de reînhumare cu fast la Odorheiu Secuiesc a rămășițelor pământești aduse de la Budapesta, ale scriitorului József Nyírő (cu aprobarea fostului prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu – nota.red.). Trebuie menționat că trecutul fascist și antisemit al acestuia era binecunoscut guvernului Orbán și conducerii Parlamentului Ungariei. După cum se știe, doar poziția fermă adoptată de România în această problemă precum și reacțiile organizațiilor evreiești din întreaga lume au descurajat escaladarea situației, urna cu cenușa scriitorului fascist înapoindu-se în Ungaria.

elogiu lui Nyiro la fostul mormânt din Almudena Madrid

Analiza ulterioară a celor întâmplate arată că a fost vorba nu numai de o acțiune de manipulare electorală a maghiarilor din România în favoarea PCM și în dauna UDMR, ci și de o tentativă de „marcare politică de teritoriu” în paralel cu o operațiune de intoxicare a autorităților române. În plus, se poate presupune că dacă evenimentul ar fi reușit așa cum fusese programat, mormântul „apostolului secui”, cum le place unora să-l numească pe Nyirő, ar fi devenit loc de pelerinaj pentru neofasciștii hungariști din România și Ungaria.

Extremistul de la Budapesta Kover Laszlo

Inițiativa acțiunii care a provocat un veritabil scandal diplomatic și indignarea opiniei publice internaționale a aparținut președintelui Parlamentului Ungariei, László Kövér, fost ministru coordonator al Serviciilor Secrete Ungare în primul mandat al guvernului Orbán, a cărui orientare politică ultra radicală – am folosit un eufemism – este binecunoscută.

Consecințele sunt și ele notorii: organizaţia evreiască B’nai B’rith International a adresat, imediat după scandalul Nyirő, o scrisoare, premierului ungar Viktor Orbán, în care se precizează următoarele: „Suntem recunoscători Guvernului Român pentru că a interzis reînhumarea cenuşii lui Nyirő care a colaborat cu regimul ungaro-fascist din timpul celui de al II-lea Război Mondial, dar, în acelaşi timp, suntem îngrijoraţi de faptul că, la Odorheiu Secuiesc, a avut loc o ceremonie de comemorare a acestuia, la care au participat circa 2.000 de oameni, inclusiv preşedintele Parlamentului ungar, László Kövér, şi Gábor Vona, preşedintele partidului Jobbik”.

La rândul său, preşedintele Parlamentului israelian, Reuven Rivlin, a retras invitaţia adresată lui László Kövér, omologul său din Ungaria, de a asista la o ceremonie parlamentară, organizată în iulie 2012, în onoarea lui Raoul Wallenberg -diplomatul suedez care a salvat evrei unguri în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a anunţat că renunţă la distincţia ungară primită în anul 2004 din partea președintelui Ungariei, după ce înalţi oficiali de la Budapesta au participat la ceremonia de comemorare a lui József Nyirö pe care l-a numit l-a numit „ideolog fascist” şi „antisemit”. (The Washington Post/18.06.2012).

Oskar Fuzes - József Nyírő - Hitler - Ribbentrop - Propaganda nazista

Cu toate aceste reacții negative, se pare că László Kövér nu s-a dat bătut: a inițiat o acțiune de „reabilitare” a lui József Nyirő și chiar speră în reușita unei reînhumări a rămășițelor sale pământești în România. Informația mi-a fost transmisă de doi ziariști de orientare de liberal-democrată din Ungaria, unul lucrând în presa scrisă iar celălalt în cea audio-vizuală. Mă leagă de ei, de la începutul anilor ̛ 90, pe când eram corespondent de presă la Budapesta, o întâmplare dramatică devenită ulterior baza unor relații profesionale care mă onorează.

L. Kover cu delegatia EJU - EJP - RCE

Revenind, la începutul acestui an, în a doua parte a lunii ianuarie, președintele parlamentului ungar, László Kövér a avut o întâlnire cu membrii unei delegații comune a Uniunii Evreilor din Europa (EJU), Parlamentului European al Evreilor (EJP) și Centrului Rabinic al Europei (RCE). După discuții, Kövér a luat din nou în considerație posibilitatea reînhumării scriitorului fascist József Nyirő pe teritoriul României în cadrul unei ceremonii ocazionate de sărbătorirea Rusaliilor catolice din acest an.

În mod evident, în vederea reconsiderării (sau ignorării) activității fascist-hungariste și antisemite a lui József Nyirő, László Kövér avea nevoie de sprijinul unor organizații evreiești în perspectiva legitimării demersurilor de reînhumare a acestuia. În acest scop, în lunile februarie și martie au fost invitați la Budapesta mai mulți lideri a două dintre organizațiilor mai sus amintite. Singurii care au dat curs inițiativei și cererii președintelui parlamentului ungar au fost conducătorii filialelor Uniunii Europene a Evreilor (EJU) cu sediul la Bruxelles şi Kiev.

Spagarul Vadim-Rabinovich EJUEJU, înființată și condusă de către oligarhii ucraineni de origine evreiască Igor Kolomoisky şi Vadim Rabinovich (foto dreapta – un fel de Maximilian Katz autohton- nota.red.), a stârnit și până acum o serie de controverse, pornind de la trecutul infracțional al acestuia din urmă. Dintr-un articol publicat de agenția JTA reiese că Rabinovich a petrecut nouă ani într-o închisoare sovietică pentru furt din avutul statului și conform unui reportaj din New York Times, în 2003 a primit interdicție de intrare în S.U.A. În ceea ce privește inițiativa dubioasă de înființare a Parlamentului European Evreiesc, tot JTA relatează că cei 120 de membri ai săi au fost aleși prin e-mailurile trimise de 403810 de alegători evrei din toată Europa!…

Reputatul jurnalist și scriitor Toby Axelrod scrie că „Criticii EJU consideră atât organizația cât și parlamentul său european, în cel mai bun caz, ca pe o glumă, iar în cel mai rău, ca pe o lovitură de cuțit în spate dată de cei doi lideri evrei ucraineni după ce organizațiile evreiești au făcut eforturi timp de zeci de ani pentru a reconstrui viața evreilor din Europa postbelică” (http://www.jta.org).

La rândul său, rabinul Andrew Baker, director pentru afaceri internaționale a Comitetului Evreiesc American, afirmă că reputația lui Rabinovich ar putea deteriora relațiile dintre Uniunea Europeană și organizațiile evreiești.

Kover Laszlo preamarindu-l pe antisemitul Jozsef Nyiro

Majoritatea organizațiilor mondiale evreiești consideră Uniunea Evreilor din Europa ca pe o organizație constituită în principal pe considerente lucrativ-financiare, EJU fiind caracterizată de către Meyer Habib, vicepreședintele Comunităților Evreiești din Franța (CRIF) ca „o ofensă adusă Comunităților Evreiești din Europa”. Acesta a accentuat că singurul organism care poate vorbi în numele comunității evreilor din Europa este Congresul Evreiesc European și în nici un caz EJU.

Nyiro Jozsef -privind-inainte-si-paza-maghiaraNu se știe sigur, cel puțin deocamdată, cu ce rezultate s-au încheiat discuțiile dintre președintele parlamentului ungar, László Kövér, și oligarhul Vadim Rabinovich, președintele din Ucraina a EJU, sau ce speranţe ar fi putut nutri dl. Kövér ca o astfel de persoană controversată să-i poată drege postum trecutul fascist a lui Nyirő… Dar chiar și așa, numai ideea de colaborare într-o acțiune de acest gen este de neimaginat! Cu atât mai mult cu cât sprijinirea, de către EJU, a inițiativei de „reconsiderare” a lui József Nyirő, membru al aripii virulent-pronaziste și antisemite a fascismului hungarist a Crucilor cu Săgeți, ar reprezenta o insultă la adresa victimelor Holocaustului evreilor din Ungaria și a urmașilor acestora.

Va fi interesant de văzut dacă la 19 mai, cu ocazia Rusaliilor catolice, va avea loc o nouă tentativă – pe față sau ascunsă – de reînhumare a „apostolului secui”. Spălat sau nu de trecutul său fascist și antisemit.

Dorin Suciu

P.S. După scandalul Nyirő de anul trecut, Federația Comunităților Evreiești din Ungaria a cerut guvernului Orbán să scoată patru autori anti-semiţi din curriculum-ul național de liceu.  Într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Culturii se arătă că  „Autorii István Sinka, Dezső Szabó, Albert Wass și József Nyirő – au răspândit ura și anti-semitismul în timpul vieții lor. Este inacceptabil ca scrierile lor să fie predate tinerilor unguri”. Acest demers este potențat de faptul numărul de persoane al celei mai importante comunități evreiești din Europa centrală este mult mai mare decât se crede, adică 220000. Cifra a fost menționată la 14 Octombrie 2004 de  Ernő Lázárovits, membru în conducerea Federației Comunităților Evreiești din Ungaria, supraviețuitor al Holocaustului evreilor din Transilvania de Nord din perioada fascisto-horthystă, cu prilejul lansării la Cluj-Napoca a cărții acestuia “Călători prin Iad”. D.S.

Sursa: Ziaristi Online

Articol aparut intr-o forma prescuratat si in Jurnalul National

Foto Victor Orban: Der Spiegel

Video YouTube: WJC President Ronald Lauder criticizes Hungarian PM Viktor Orban over Jobbik silence

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.