Mihai Caraman, uncut. George Damian prezinta o fotografie de arhiva si fisa de cadre a spionului DIE care a penetrat NATO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Mihai Caraman, uncut. George Damian prezinta o fotografie de arhiva si fisa de cadre a spionului DIE care a penetrat NATO

Colonelul de Securitate Mihai Caraman in 1974Super-spionul român Mihai Caraman: o fotografie inedită şi fişa de cadre

Mihai Caraman nu are nevoie de prezentare. Este spionul român care a aflat secretele NATO în anii Războiului Rece. Doar că în spaţiul public nu prea există multe fotografii ale lui Mihai Caraman – eu am reuşit să identific una la Arhivele Naţionale, alături de fişa de cadre a super-spionului (1).

Despre povestea şi aventurile lui Mihai Caraman puteţi găsi mai multe detalii la Stelian Tănase. Pe scurt, Mihai Caraman s-ar fi folosit de farmecul personal ca să-i spioneze pe capitalişti între 1958 şi 1968. Francezii Pierre Accoce şi Daniel Pouget i-au făcut un portret fabulos in cartea Reţeaua Caraman. Cei treisprezece români care au zguduit NATO, Editura Compania, 1999, p. 104:

Cu constituţia sa atletică – 1,75 m şi 73 kg – Caraman ar fi putut, de exemplu, să fie o glorie a stadioanelor. Regizorii în căutare de talente native n-ar fi rămas insensibili la prestanţa lui. Acest bărbat, incontestabil fermecător – păr aspru, sprâncene bine conturate, gură senzuală şi o privire insistentă care atrăgea atenţia – avea mare succes la femei. În aparenţă degajat până la nonşalanţă, avea o cultură solidă, pe care o etala cu plăcere. Toată lumea ştia că marea lui pasiune – un capriciu distins – era egiptologia. Părea imbatabil în cea de-a patra mare epocă a Egiptului antic, Noul Imperiu, în care au avut loc cuceririle faraonilor în Asia (1580-1090 î.d.Hr.).

Despre fişa de cadre a lui Mihai Caraman din anul 1974 nu sunt foarte multe de zis. În primul rând e dactilografiată cu corp de literă mare – semn că era destinată personal lui Nicolae Ceauşescu, care nu prea vedea să citească, dar nici nu suporta ochelarii. Era un cadru de nădejde, cam asta e concluzia fişei de cadre.

Sursa: George-Damian.Ro via Ziaristi Online

1) Arhivele Naţionale ale României, Fond C.C. al P.C.R. Secţia Cancelarie, dos. 355/1972, f. 74-75

Cititi si Larry Watts e categoric: Primul sef al SIE, Mihai Caraman, a fost agent sovietic, conform NATO. Un dialog incendiar cu Vartan Arachelian

Fisa de cadre a colonelului Mihai Caraman din 1974.Update: Conform unui cititor avizat acest document nu este “fisa de cadre” ci “fisa care a insotit propunerea de avansare la gradul de general–maior care s-a produs la 23 August 1974”.

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

 1. ciu

  Bre nea Damiene, asta nu e fisa de cadre frate !!! Asta e fisa care a insotit propunerea de avansare la gradul de general – maior care s-a produs la 23 August 1974(daca nu ma insel atunci au mai primit cite o stea pacepa, geoana senior, tatal stirpiturii de tismaneanu si Nicolae U.M. 0920-Bucuresti !!!
  Cit despre ”Cititi si Larry Watts e categoric: Primul sef al SIE, Mihai Caraman, a fost agent sovietic, conform NATO. Un dialog incendiar cu Vartan Arachelian

  Larry Watts afirma: Mihai Caraman a fost agent sovietic. O afacere cu homosexuali NATO si crime KGB pe teritoriul Romaniei”
  astea sint o mizerie fara seaman care TREBUIE DEMONSTRATA !!!

  • ciu

   Nu aveti de ce sa-mi multumiti !
   Cred ca e de datoria oricui sa incerce a corecta sau a completa informatiile ce apar in spatiul public si care, mai tirziu, vor fi citate de istorici, acestia nestiind cit de tendentioase, incomplete etc. sint.
   Pe dumneavoastra nu va mira citi ”civili” au devenit experti in serviciile de informatii si contrainformatii de dinainte de ’89 ? Inclusiv ”civili” de peste hotare ?
   Aceasta situatie nu e de natura sa prezinte adevaruri care sa fie utilizate in analiza unor fenomene petrecute atunci !
   Eu sugerez ca, macar, cei ce se aventureaza pe acest tarim, sa mai discute si cu cei care au lucrat atunci ! Multe lucruri s-ar clarifica in acest fel !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.