Un senator fost procuror pune clasa politica la zidul infamiei. Valer Marian: Romania penala. Colectia ClarObscur, Editura Compania - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Un senator fost procuror pune clasa politica la zidul infamiei. Valer Marian: Romania penala. Colectia ClarObscur, Editura Compania

cop+romania penala-ok.qxdEditura Compania vă anunţă apariţia
unui nou titlu din seria ClarObscur

Format : 13,5 x 20 cm

304 pagini

Preţ : 29 RON

ROMÂNIA PENALĂ,
văzută de un senator fost procuror

Declaraţii politice şi de presă,
interpelări şi scrisori deschise

de Valer Marian

Tăcerea impusă din 1990, mizeria ascunsă, pervertirea şi subminarea au sfârşit prin a bloca societatea. Propaganda, care insultă poporul cum că ar fi nătâng, absent, ticălos, vorbeşte zilnic despre propriii ei stăpâni : neputincioşi, rupţi de realitate, corupţi, anume aleşi pentru a menţine starea de fapt. O boală grea. Care nu se mai poate trata cu o mână forte, ci doar cu una curată.

Vai, câte a mai descoperit media românească în ultimele luni ! Şi contracte veroase, şi maidanezi ucigaşi, şi unguri zăltaţi, şi torţionari din ’50, şi mizerii politice cimentate din 1989 încoace – tot felul de lucruri despre care, zice ea, nu ştia nimeni, deşi toate sunt cunoscute, scanate, vorbite, publicate şi postate din plin. E un nou mod de a face, sub deviza « Lumea începe azi ! », cu oameni pretins noi şi curaţi dar fără CV, cărora ni se cere imperios să le dăm credit. Pe lângă cei vechi, gata discreditaţi dar reşapaţi cu relativizări, dizolvări şi optimisme de paradă.

Acest ultim circ propagandistic nu mai amuză însă prea multă lume. Cum nici scenele sau scenetele-pretext prin care se lipesc şi dezlipesc coaliţii, asocieri sau etichete graţie talentelor actoriceşti ale unor politruci şi birocraţi lamentabili. Valer Marian, fost procuror, nu doar îi urmăreşte de ani buni, dar îi şi interpelează în Parlament, cu ştiinţa a sute de aleşi, cerând, ca senator, anchete, sancţiuni, demisii, clarificări. Vai, ce uimită va fi media românească descoperind cum a înaintat cu forţa cancerul prezidenţial, executiv, legislativ, instituţional şi judiciar prin corpul ţării până la metastaza de azi !

România penală, văzută de un senator fost procuror e o carte de specie nouă : literatura procurorilor. Ca toate ţările odată aşezate, România are deja multă literatură avocăţească şi câteva moviliţe de literatură judecătoarească. E oare de mirare că în faţa munţilor de infracţiuni din vremea noastră încep să se încrunte procurorii şi să noteze în clar, în articole şi alineate coroborate, cum ar trebui să dea pe dinafară închisorile ?

Din cuprins : Prolog printr-o veche demisie…* …şi un interviu explicativ din 1990  *  Declaraţii politice şi de presă, interpelări şi scrisori deschise  *  Justiţia : oarbă, neputincioasă, obedientă n Serviciile : o lume mare (numai) pentru scopuri mici  * Poliţia : nepotriviţi în locuri nepotrivite * Fiscul : printre brigăzi şi briganzi n Şefii ANI : probleme mari de integritate n Miniştrii şi alţi înalţi demnitari : cine nu ştie ? cine răspunde ? cine plăteşte ? * Despre maghiari : scene şi scenete * De când cu USL la putere : stupori, dezamăgiri, revolte * Epilog printr-o recentă plângere penală… * Plângere penală împotriva primului-ministru Victor Ponta * … şi un interviu explicativ din 2013

Valer Marian (născut în 1960 la Dăbâca, judeţul Cluj) a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în 1984. Procuror la Satu Mare până în 1990, a fost numit vicepreşedinte al Consiliului FSN Satu Mare în decembrie 1989, iar între aprilie şi august 1990 a făcut parte din Comisia gu­vernamentală care a anchetat evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu – această experienţă s-a încheiat cu demisia sa din procu­ratură în semn de protest faţă de blocarea şi/sau temporizarea cercetărilor asupra dosarelor Revoluţiei.

Din toamna lui 1990 şi până în 2008 a activat în media sătmă­reană (Gazeta de Nord-Vest, Avertisment din Nord-Vest) şi a co­laborat cu articole la publicaţii naţionale (Expres, România li­­beră, Evenimentul zilei şi Adevărul). Unele dintre anchetele sale jurnalistice care expuneau abuzuri ale administraţiei publi­ce, ale poliţiei şi justiţiei sătmărene s-au soldat cu demisii sau anchete penale. Prefect pentru câteva luni al judeţului Satu Mare (iulie 2004-ianuarie 2005), şi tot pentru câteva luni director de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare (februa­rie-iunie 2008), devine membru al PSD în vara anului 2008 şi este apoi ales senator în două legislaturi succesive (2008 şi 2012). Mai întâi (2008) vicepreşedinte, apoi (2012) membru al Comi­siei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, precum şi membru activ în alte organisme parlamentare, s-a distins de-a lungul anilor prin zeci de iniţiative legislative, declara­ţii politice, interpelări, întrebări, moţiuni şi luări de cuvânt.

Atitudinea sa pugnace, curajul şi tenacitatea cu care a militat împotriva corupţiei, incompetenţei, nepotismului şi abuzurilor frecvente din instituţiile statului l-au adus în conflict şi cu propria sa formaţiune politică. Preşedinte al Organizaţiei judeţene a PSD din noiembrie 2010 până în martie 2013, a renunţat să candideze pentru reînnoirea mandatului, constatând apoi că este împiedicat să participe la Congresul PSD din aprilie 2013, iar in iunie, că este exclus din partid printr-o procedură expeditivă, fără explicaţii şi comunicări oficiale. A fost apoi de asemenea eliminat din grupul senatorial al PSD şi din comisiile permanente ale Sena­tului al căror membru era. Într-un interviu acordat site-ului coti­dianul.ro în 19 iulie 2013 şi-a exprimat intenţia de a abandona politica pentru a reveni în magistratură. Considerându-se victimă a unei campanii de calomniere declanşată chiar de premier, care i-a pus public la îndoială integritatea facultăţilor fizice şi psihice, a depus o plângere penală împotriva primului-ministru Victor Ponta la 24 iulie 2013.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. cristina

    Editura Compania a mai “comis-o” si printr-o alta lucrare excelenta care ar fi trebuit sa aiba si ea un impact deosebit : GAvrilescu, Adrian (2006). Noii precupeti. Intelectualii publici din Romania de dupa 1989. Fosta clasa muncitoare iesita la pensie citeste destul de putin cu veniturile precare iar televiziunea e………………
    cu bine, c.

  2. vasea

    cand te duci in padure, dupa fragi si mure, masinuta e sa n-ajunga poporenii, ca padurarii poa sa mai taie din copaci, delo delo.

    mai bine actor decat comunist, mai bine la Hawai decat securist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.