În Piaţa Universităţii, pentru Eminescu. Joi, 15 ianuarie, orele 16.00 - Ziaristi OnlineZiaristi Online

În Piaţa Universităţii, pentru Eminescu. Joi, 15 ianuarie, orele 16.00

Eminescu in Piata UniversitatiiToleranţă Zero, Mişcarea Oamenilor Visători şi Asociaţia Civic Media vă invită, joi, 15 ianuarie, în Piața Universității, la fântână, începand cu orele 16.00, în numele lui Eminescu. Un pupitru și un microfon cu amplificare vor fi disponibile pentru toți cei care vor dori să recite în public o poezie din Eminescu, sau o selecție din articolele sale politice.

Un set de poezii, dintre cele mai cunoscute, vă vor aștepta, așa că nu trebuie să vă temeți de lacunele de memorie. Nu este nevoie de talent de recitator, atâta timp cât există trăire, iar emoțiile vor fi o dovadă a sincerității. Vă invităm pe toți să dovedim împreună că Eminescu este încă viu în inimile noastre.

În realitate, în afară de elevii care mai au câte un profesor care să îi îndemne să citească din Eminescu, noi ceilalţi, oamenii simpli, suntem condamnaţi la postura de spectatori pentru tot felul de specialişti şi actori, care ne orbesc cu ştiinţa şi talentul lor. Veniţi din altă lume, aceştia vorbesc limbi străine pentru majoritatea dintre noi, ne timorează sau pur şi simplu ne plictisesc şi, din această cauză, nu sunt de condamnat cei care schimbă programul sau care lasă necitit articolul despre Eminescu: aceeaşi poză, aceleaşi scrisori către Veronica Micle, aceleaşi simpozioane, vernisaje şi conferinţe.

De ani de zile, Eminescu este îndepărtat de nivelul nostru, al omului obişnuit, şi ni s-a creat impresia că la evenimentele aniversare riscăm să ne facem de râs, pentru că noi nu ne ridicam la nivelul unui eminescolog şi nu recităm ca un actor profesionist.

Să fiu bine înţeles: ceea ce fac oamenii de cultură şi specialiştii este foarte important, numai că Eminescu nu este numai al lor. Ba mai mult, ei au nevoie de sprijinul românului de rând, pentru că dacă Eminescu nu este menţinut viu în conştiinţa milioanelor de furnici care suntem noi, studiile lor riscă să devină literă moartă.

Joi, 15 Ianuarie, de Ziua Culturii Române, și tu ai ocazia să reciți o poezie la microfonul din Piața Universității și astfel să arăți cât de aproape este Eminescu de inima ta.

Cateva fotografii şi inregistrarea video de la evenimentul din 2014 AICI

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Pingback: În Piaţa Universităţii, pentru Eminescu. Joi, 15 ianuarie, orele 16.00 | MAGAZIN CRITIC

  2. Pingback: În Piaţa Universităţii, pentru Eminescu. Joi, 15 ianuarie, orele 16.00 | 1traducator's Blog

  3. Pingback: Eminescu samizdat: În faţa României se ridică două mari ameniţări ce vin dinafară: “curentul de cotropire politică din partea slavilor” şi “altul, de cotropire economică, vine despre Apus” | Ziaristi Online

  4. Pingback: “Eminescu recită prin vocea noastră”, la a treia ediţie. Acţiune liberă din Piaţa Universităţii. VIDEO | Ziaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.