Istoria şi patriotismul la cimitir! Primaria Oradea bagă statuiile lui Mihai Viteazul şi Emanoil Gojdu în cavouri. Protestul militarilor - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Istoria şi patriotismul la cimitir! Primaria Oradea bagă statuiile lui Mihai Viteazul şi Emanoil Gojdu în cavouri. Protestul militarilor

Statuiile lui Gojdu si Mihai Viteazul din OradeaDe ieri au început lucrările de demolare a Pieţei Unirii din Oradea

Primarul Oradiei mută în cimitir statuia lui Mihai Viteazul din centrul oraşului ca să nu se lezeze sensibilităţile UDMR

Ilie Bolojan, primarul liberal al municipiului Oradea, mută în cimitir statuia lui Mihai Viteazul din centrul oraşului, sub pretextul unei reamenajări arhitectonice. Reamenajarea Pieţei Unirii duce la pierderea, din centrul oraşului, a două statui importante pentru Oradea. Este vorba despre statuia lui Mihai Viteazul şi cea a lui Emanuil Gojdu (foto sus). Cele două vor fi reamplasate. 

Parcul Mihai Viteazul, rezultat prin amenajarea şi mobilarea adecvată a unei părţi din fostul Cimitir Olosig va fi noul amplasament al statuii reprezentându-l pe Mihai Viteazul. În incinta parcului, statuia va fi aşezată într-o zonă mărginaşă, situată în prelungirea străzii Lacul Roşu.

olo1Cimitir Olosig, unde liberalii lvor să amplaseze statuia lui Mihai Viteazul

Pentru statuia reprezentându-l pe Emanuil Gojdu a fost propus amplasamentul cu acelaşi nume, definit ca zona cuprinsă între Calea Mareşal Alexandru Averescu şi strada Griviţei.

Având în vedere că reamplasarea statuii lui Emanuil Gojdu (foto) nu este încă de actualitate. în prima etapă se va proceda doar la relocarea acesteia de pe amplasamentul actual, conservarea şi păstrarea ei în custodia Consiliului Local Oradea până la finalizarea proiectului de reamenajare a Pieţei Emanuil Gojdu. Aceasta va dura însă câţiva ani, având în vedere că este vorba de construirea unui tunel subteran pentru traficul rutier, pasaj care va subtraversa Centrul Civic, în aeralul cuprins între Piaţa Cetate, Catedrala Ortodoxă, Parcul 1 Decembrie şi râul Crişul Repede.

gojduStatuia lui Emanuil Gojdu, a cărui avere a fundaţiei sale a fost lăsată la Budapesta în urma unui acord semnat de M.R. Ungureanu, mâna dreaptă stângă a lui Klaus Iohannis 

Piaţa Unirii din Oradea, în suprafaţă de 27.000 mp, va fi modernizată printr-un proiect complex, finanţat din fonduri europene, de către o asociere de firme care a câştigat la un preţ de 18,9 milioane lei cea de-a treia procedură de licitaţie organizată de municipalitate pentru atribuirea lucrărilor. Proiectul prevede reabilitarea, modernizarea şi refacerea întregii suprafeţe a pieţei, transformarea, în mare parte, în zonă pietonală, cu devierea circulaţiei auto, mutarea staţiilor de tramvai, remodelarea spaţiilor verzi şi realizarea unui iluminat arhitectural specific. Lucrările ar urmă să ţină până la sfârşitul anului iar în locul lui MIhai Viteazul este propusă plasarea unei statui a Regelui Ferdinand.

Liberalul Ilie Bolojan, cunoscut ca un susţinător al actualului preşedinte ales, Klaus Iohannis, doreşte ca prin mutarea statuii lui Mihai Viteazul să împlinească dorinţele UDMR, consideră NapocaNews citată de FrontPress.

În vederea stopării acestui afront la adresa Istoriei Românilor şi marilor reprezentanţi ai ei, Asociaţia Neamunit a lansat o Petiţiei Online iar militarii din Oradea au iniţiat deja mai multe acţiuni pentru a bloca planurile filo-maghiare, între care şi o Plângere prealabilă împotriva mutării lui Mihai Viteazul.

Cadrele militare iau atitudine

de Cristina Puşcaş

Reacţiile societăţii civile privind mutarea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în Parcul Olosig au început deja să apară. Mai mult, reprezentanţii Asociaţiei Culturale „Mihai Viteazul”, care s-au ocupat de ridicarea statuii, au depus, zilele trecute, o plângere prealabilă prin care solicită revocarea HCL 895/2014 prin care s-a decis această reamplasare.

Aleşii orădeni liberali, democrat-liberal şi chiar social-democraţi au votat, pe 12 decembrie 2014, o hotărâre prin care statuia ecvestră a marelui voievod să fie mutată din spaţiul public central al Oradiei în Rogerius, în Parcul Olosig. Hotărârea a stârnit numeroase dispute în rândul cetăţenilor, inclusiv consilierii PSD Oradea recunoscând că e o decizie pripită şi neavenită. Cei mai nemulţumiţi sunt fostele cadre ale Armatei, care au contribuit la realizarea statuii lui Mihai Viteazul.

Statuia a fost realizată în anul 1992, la iniţiativa comandantului Garnizoanei Oradea de atunci, generalul Corneliu Lungu, cu fonduri băneşti ale salariaţilor civili, cadrelor militare active şi în rezervă, respectiv ale veteranilor de război. Întreaga activitate s-a realizat prin Asociaţia Culturală „Mihai Viteazul”, a cărui preşedinte era colonelul dr. Constantin Moşincat. Timp de doi ani, cadrele militare şi-au adus contibuţia financiară prin reţinerea din salariu, lunar. Astfel, salariaţii civili au contribuit cu 1% din salariu, subofiţerii cu 2%, maiştrii militari cu 3%, ofiţerii Garnizoanei cu 4%, în timp ce comandantului şi adjuncţilor săi li se reţinea câte 7% din salariu. Cu aceşti bani s-au cumpărat de la Combinatul Siderurgic de la Galaţi 8,2 tone de bronz, care a fost transportat la Uzina de vagoane din Arad, unde s-a turnat statuia.

În acest context, reprezentanţii Asociaţiei au depus, zilele trecute, la Consiliul Local Oradea, o plângere prealabilă prin care solicită revocarea în totalitate a HCL nr. 859/12 decembrie 2014. Documentul este însuşit de Constantin Moşincat, preşedintele Asociaţiei, respectiv Anghel Ursu, secretarul acesteia. Cei doi se menţionează că s-au ocupat de strângerea fondurilor, selecţia autorilor şi atribuirea contractului de execuţie, respectiv obţinerea avizelor de la Direcţia de Cultură Bihor, Ministerul Culturii şi alte instituţii abilitate, respectiv s-au îngrijit de amplasarea statuii în Piaţa Unirii.

„La data de 19 august 1994 s-a dezvelit statuia ecvestră a Voievodului Mihai! Acest obiectiv cu valoare de simbol naţional s-a realizat efectiv prin contribuţia bănească a cadrelor militare active şi în rezervă din MAN şi MAI şi a veteranilor de război. Lucrarea realizată de sculptorii Alexandru Gheorghiţă şi Geta Caragiu s-a bucurat de o critică de specialitate favorabilă”, se arată în plângere. În document se arată că prin decizia de reamplasare a statuii se încalcă art. 10, lit. D din Legea 8/1996, privind respectarea integrităţii operei şi de a se opune oricărei modificări, precum şi oricărei atingeri aduse operei. „Or reamplasarea acestei statui în orice alt spaţiu fără acordul prealabil al autorului şi al celor care au contribuit la finanţarea acestei lucrări aduce o gravă atingere însăşi operei! Odată cu transmiterea de către Asociaţie a dreptului de exploatare către administraţia municipală se prezumă că s-a transmis doar dreptul de exploatare pe acel loc pentru care s-a creat opera în sine”, se arată în plângere.

Terenul alocat statuii este închiriat de la catolici doar pentru încă 10 ani

Totodată, se subliniază că această mutare ar avea o durată de viaţă scurtă, de numai 10 ani, deoarece terenul alocat statuii din Parcul Olosig, cu numere cadastrale 8994 şi 8995/1, se află în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice, teren transmis Primăriei în proprietate gratuită din 2009 pe termen de 15 ani. De asemenea, se mai menţionează că se încalcă reglementările privind drepturile morale, în care se menţionează că „autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod şi când va fi utilizată sau exploatată opera sa”, respectiv autorul are un drept distinctiv de a autoriza expunerea publică a operelor de artă plastică. În acest sens, se constată că nu există o aprobare de la autori sau de la membrii Asociaţiei care au comandat execuţia lucrării. În consecinţă, se solicită anularea de îndată a HCL 895/2014. „Prezenta petiţie am înregistrat-o atât la Prefectura Bihor, cât şi la Ministerul Culturii, Camera Deputaţilor, Senat şi Avocatul Poporului”, ne-a declarat generalul Corneliu Lungu, citat de site-ul sindicatului cadrelor militare din care face parte.

„Avertizez CLO, indiferent de componenta lui politică, să se trezească la realitate, să înţeleagă că mai important pentru noi sunt trăirile naţionale şi nu jocurile politice ale celor care se pretind că fac parte din CLO ca aleşi ai cetăţenilor. Chem populaţia de bun simţ a Oradiei să ia poziţie faţă de acest act”, a mai declarat generalul Corneliu Lungu.

În timpul ocupaţiei maghiare, pe locul respectiv s-a aflat o statuie a dictatorului criminal Miklos Horthy.

Sursa: Ziaristi Online

Foto sus Emanoil Gojdu – Istoria de vânzare de la BugetariPoliticasiProstitutie

Foto jos: eBihoreanul, care ne informează şi că, de ieri, au început lucrările de demolare a Pieţei Unirii

statuia-lui-Mihai-Viteazul-Oradea-bihoreanul

Print Friendly, PDF & Email

16 comments

 1. Pingback: La Mulţi Ani Profesorului Dinu Giurescu, la 88 de ani! La Oradea, a început demolarea Pieţei Unirii, cu tot cu Mihai Viteazul şi Emanoil Gojdu. Ora de Religie apărată de Liana Stanciu şi Pro Vita. Ce a vrut Ceauşescu să facă Poloniei? | Victor R

 2. Pingback: Sfârşitul românismului la Oradea! Protestul militarilor faţă de demolarea statuilor lui Mihai Viteazul şi Emanuel Gojdu la instigarea UDMR şi cu acceptul lui Klaus Iohannis | NapocaNews

 3. Mda… unde este impartialitatea jurnalistica?
  Statuia respectiva nu s-a bucurat niciodata de critici favorabile, se poate vedea si din poza, nu respecta deloc canoanele heraldice. In anii ’90 cand eram in liceu la Oradea, era foarte popular sa ne dam intalnire ( “la c0aie”, la statuia lui Viteazu, calul fiind reprezentat in detaliu… )
  Dar sa citez de pe la altii mai bine informati:
  “Încă de la dezvelire, de acum 16 ani, statuia lui Mihai Viteazul a fost criticată intens, din motive heraldice şi estetice. Astfel, deşi calul trebuia reprodus cu un picior în aer, întrucât cel căruia îi era închinat monumentul a fost asasinat, animalul are toate cele patru picioare pe soclu. De asemenea, în loc să fie înfăţişat cu faţa spre hotare, ca semn că apără ţara, voievodul a fost pus invers, cu spatele spre graniţă. Criticii au remarcat şi disproporţia dintre dimensiunile calului şi cele ale călăreţului, dintre corpul şi picioarele calului, dar şi faptul că animalul din statuie e un pur-sânge englez, rasă care la 1600 încă nu exista.”
  Imediat dupa Marea Unire, in piata respectiva a fost statuia lui Ferdinand I, proiectul are in vedere readucerea lui acolo. Probabil imediat dupa revolutie, nu ar fi fost posibil sa ridici vre-o statuie asa-zis monarhista, ca Ilici se temea de ei ca dracu de tamaie.
  (nu sunt deloc regalist – dimpotriva! ).
  Actualul proiect intinde nervii UDMR, tot timpul iese cu scandal cand e vorba de statui in Oradea – la fel a fost si cand s-a dezvelit statuia reginei Maria in fata teatrului (statuie recent vandalizata).
  Statuia lui Mihai Viteazul ar urma sa fie mutata in unul dintre cele mai aglomerate parcuri din oras (e plin ochi de lume peste zi, mai ales copii).
  Intreaga poveste:
  http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/cu-viteazul-la-proces-primarul-ilie-bolojan-amenintat-cu-judecata-pentru-mutarea-statuii-lui-mihai-viteazul-118497.html

  • eXpress

   |Author

   Multumim pentru comentariul Dvs, care intregeste articolul. E vorba insa de simbolistica. Un luptator – Intregitorul! – trimis cu calul la pascut in parc (fost cimitir), oricat de aglomerat si plin de copii ar fi, e ca si un comandnat de osti tras de sub Arcul de Triumf direct pe-o bancuta, la umbra, sa dea floricele la porumbei. Suntem siguri ca intelegeti.

   • Faptul ca si-au batut joc de la inceput de acel monument zice multe despre respectul pentru inaintasi.
    In Oradea exista 2 parcuri amenajate in locul unor cimitire foarte vechi, dezafectate. Unul dintre ele e destul de mic, a ramas un monument simplu, o cruce de piatra. Cel de al doilea e destul de mare, cum se vede in poza din articol a mai ramas acolo o mica capela, iar la marginea parcului exista o biserica de dimensiuni normale. Cum spuneam, locul este foarte aglomerat peste zi, plin de copii, fiind inconjurat oarecum de un cartier de blocuri.
    Nu pot sa spun ca ar fi cea mai fericita locatie, dar nici ca este chiar asa o drama cu o prezinta articolul.
    Intr-un oras in care apar statui unguresti la fiecare colt, este binevenita aceasta asezare de statui romanesti cu greutate.

    • eXpress

     |Author

     Nu ne intelegem. Statui unguresti or sa mai tot apara, inclusiv in Piata Unirii. In schimb, cele romanesti nu “apar”, ci sunt mutate sau dispar, cum e cu Gojdu, care va sta la “cutie” pentru nu se stie cat…

     • Anonim

      Nu ar fi exclus sa apara una chiar in Piata Unirii din Iasi. Tot umblau ei sa ademeneasca pe moldovenii catolici si nu numai sa devina cetateni ai Ungariei.

     • Heh, inseamna ca nu stiti cine este Super-Bolo, primarul nostru.
      Cand a venit cu primul mandat a zis ca face ordine, evident toata lumea a zis “cine stie cand or fi alea…”. In mod cu totul surprinzator pentru un roman, s-a apucat de treaba foarte serios. Cele 2 parcuri de care vorbeam nu se amenajau daca nu era el. Or disparut toate dughenele si garajele dintre blocuri, ridicate alandala si s-au facut parcari civilizate. A mai ridicat 1 pod peste Crisul Repede si al 2 lea e deja in plina constructie (pe langa cele 4 existente). Drum express, zeci de strazi asfaltate si aduse in secolul 21 – canalizare, iluminat etc. Unitatea CET locala paseste si ea din anii ’50 direct in ultima tehnologie (cred ca e singurul CET din tara, retehnologizat pe bani europeni), toata reteaua de termoficare si apa se schimba.
      Omul face treaba si e de cuvant, daca a zis ca reamenajeaza o piata fiti siguri ca o face.

 4. Pingback: Istoria şi patriotismul la cimitir! Primaria Oradea bagă statuiile lui Mihai Viteazul şi Emanoil Gojdu în cavouri. Protestul militarilor | MAGAZIN CRITIC

 5. Pingback: ISTORIA ŞI PATRIOTISMUL LA CIMITIR! | ISTORICI MARI…ŞI MICI

 6. Oare Napocanews ştie că şi la Bucureşti doctorul Oprescu a acţionat la fel? Mai rău – după cum a informat chiar site-ul dumneavoastră – după reinstalarea în Piaţa Universităţii, PMB are grijă ca periodic spaţiul să fie pângărit prin tot soiul de gherete, cântăreţi sau manifestăti sportive care nu se pot desfăşura decât fix la coada calului.

 7. Pingback: EMINESCU INTERZIS de UDMR la Carei, împreună cu statuia Regelui Ferdinand Întregitorul şi cea a lui Ionel Brătianu, artizan al Marii Uniri de la 1918 | Victor Roncea Blog

 8. Pingback: EMINESCU INTERZIS de UDMR la Carei, împreună cu statuia Regelui Ferdinand Întregitorul şi cea a lui Ionel Brătianu, artizan al Marii Uniri de la 1918 | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.