Academicianul Dinu C. Giurescu scrie despre autonomiile teritoriale: pulverizarea Transilvaniei şi a RomânieiZiaristi Online

Academicianul Dinu C. Giurescu scrie despre autonomiile teritoriale: pulverizarea Transilvaniei şi a României

Regiunea Autonomă Maghiară constituită în 1952 devenită ulterior Mureş-Autonomă Maghiară - si azi Tinutul SecuiescRegiunea Autonomă Maghiară constituită în 1952 (devenită ulterior Mureş-Autonomă Maghiară) din iniţiativa şi cu aportul unor consilieri sovietici

Autonomii teritoriale…

de Acad. Dinu C. Giurescu

Profesorul-Dinu-C-Giurescu-Foto-c-Cristina-Nichitus-RonceaAutonomia Ținutului Secuiesc constituie o premiză indispensabi­lă pentru realizarea unui nou stat maghiar în mijlocul României, în aria locuită cândva de secui. Aceștia erau organizați în „scaune” (sedes) existente până la constituirea dua­lismului austro-ungar (1867, când au fost desființate de guvernul de la Budapesta și înlocuite cu comitate.

Dacă obârșia secuilor este încă discutabilă, este un fapt cunoscut as­tăzi că ei s-au asimilat ungurilor. La recensământul din 2002, în județele Covasna, Harghita și parte din Mureș, dintr-o populație de 668.471 vorbi­toare de limbă maghiară nici unul nu s-a declarat secui!?!

Chiar dacă, în ultimul deceniu, unii dintre acești locuitori s-au lă­murit asupra obârșiei lor îndepărtate, „Ținutul Secuiesc” invocat de unii sau de alții astăzi cuprinde peste 99% unguri și nu secui.

Atunci de ce atâta caz?

Din motive de oportunitate po­litică și electorală, într-o etapă când fragmentarea statelor europene, sub directiva euroregiunilor, se desfășoară pretutindeni lent dar sigur.

În numele unei false necesității a unor cifre statistice comparabile care de fapt vizează teritoriul economic al statelor respective. Nicidecum bună-starea cetățenilor. Stăpânești mai ușor când cetățenii nu mai au o identitate sprijinită pe istorie și tradiție.

N.B. Autonomia Ținutului Secuiesc deschide calea unei fragmen­tări a întregii arii transilvane în zeci de „autonomii” culturale.

Când nu pot modifica granița atunci fragmentezi și schimbi identi­tatea teritoriului respectiv…

Repere AcademiceRevista Clipa, 2015 via Ziaristi Online

Foto: Cristina Nichitus Roncea

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.