PREMIERĂ: Crimele bolşevicilor la Chişinău la finele lui 1945, înregistrate într-un document Strict Secret descoperit de istoricul Alexandru Moraru - Ziaristi OnlineZiaristi Online

PREMIERĂ: Crimele bolşevicilor la Chişinău la finele lui 1945, înregistrate într-un document Strict Secret descoperit de istoricul Alexandru Moraru

Davai Ceas Davai DavaiRău era cu “die, der, das”
Da-i mai rău cu “davai ceas”
De la Nistru pân’ la Don
Davai ceas, davai palton
Davai ceas, davai moşie
Haraşo tovărăşie!

SECRETELE ISTORIEI cu Alexandru Moraru:

DAVAI CEAS ! DAVAI PALTON !

ANUL 1945:  TĂLHĂRIILE ŞI CRIMELE RUŞILOR ÎN CHIŞINĂU

Despre comportamentul ocupanţilor sovietici  în Basarabia (28 iunie 1940 – 22iunie 1941; 1944- 1991) am scris mai multe articole şi materiale de arhivă, care au fost publicate în volumele de carte semnate de mine, în revistele „Magazin istoric”, „Historia”, Analele ştiinţifice ale Universităţii de Stat din Moldova, publicaţia „Literatura şi Arta”, „Glasul Naţiunii” şi in Internet:

https://mazarini.wordpress.com/2013/10/23/cu-alexandru-moraru-in-lumea-documentelor-secrete-3/

Un material mai amplu de-al meu despre cadrele bolşevice şi comportamentul ocupanţilor sovietici a fost preluat şi de marele nostru cărturar Paul Goma în una din cele mai importante lucrări ale sale „Săptămâna Roşie” (Editura Vicovia, 2009)

Astăzi, vin în faţa dumneavoastră cu un singur document, cred eu şocant pentru cei care votează voroninii, dodonii, usaţii, filaţii şi alte coarde de felul acesta. Am scris câteva sute bune de articole în baza documentelor de arhivă şi nu prea s-au găsit îndrăzneţi, care să combată cele menţionate în aceste texte. Şi vă spun de ce…fiindcă este Adevărul dezgolit, fiindcă nu prea poţi avea argumente împotriva documentelor lor, sovietice…eu fiind istoric- arhivist şi cercetător depistez aceste documente din arhivele statului, le traduc din limba rusă  în română şi le pun la dispoziţia dumneavoastră pentru a vă demonstra tabloul adevărat al evenimentelor din perioada istorică respectivă.

Documentul a fost descoperit în dosarele Arhivei Organizaţiilor Social-Politice a Republicii Moldova (fosta Arhivă a CC al PCM) şi calificat Strict Secret. Este vorba despre o informaţie secretă despre „încălcări penale înregistrate (ce ne lasă să credem, că au existat şi crime şi tâlhării NEÎNREGISTRATE- Al.M), săvârşite de Militari în oraşul Chişinău în perioada 1 septembrie – 20 decembrie 1945” , informaţia este semnată de şeful secţiei orăşeneşti al miliţiei, locotenent- colonel de miliţie Lebedev în ziua de 22 decembrie 1945.

Informaţia este însoţită de o anexă, în care se menţionează, că în oraşul Chişinău sunt 8 orăşele militare, preponderent în sectorul Buiucani, dar şi în străzile Şmidt nr.130, Podolsk nr.32, Benderscaia nr.41(denumirile străzilor sunt scrise conform documentului – Al.M), Kievskaia nr.13 în total 131 de spaţii, inclusiv comisariatul militar republican, tribunalul militar, procuratura militară etc.

Documentul are 5 foi, cum am mai spus este scris în limba rusă şi este o componentă al dosarului numărul 432, inventarul 4 din Fondul arhivistic nr.51 (Comitetul Central al PCM). Pentru a risipi totalmente dubiile unor sceptici, am hotărât să punem la dispoziţia stimatului cititor copia scanată al documentului nominalizat în original

STRICT SECRET

În oraşul Chişinău şi suburbii în ultimul timp militarii din unităţile militare dizlocate pe teritoriul oraşului Chişinău şi suburbii au fost săvârşite un şir întreg de crime şi încălcări grave exprimate prin beţii sistematice, huliganism, jafuri, tâlhării, împuşcături fără scop cu consecinţe mortale, conducerea automobilelor fără numere de înmatriculare, fără permis de conducere în urma cărora au avut loc accidente rutiere cu final mortal.

În ultimul timp, adică din septembrie până la 20 decembrie 1945 au fost înregistrate următoarele fapte penale:

  1. Crime (omucideri) -11
  2. Jafuri – 14
  3. Dezbrăcări ale celor beţi – 12
  4. Zmulgeri de obiecte – 10
  5. Furt calificat – 127
  6. Furt de buzunare – 7
  7. Acte de huliganism – 22

E necesar de menţionat că cele mai frecvente încălcări penale sunt următoarele:

La 17 septembrie 1945 sergentul comendaturii militare din or. Chişinău Iacovenko Arcadii Ivanovici împreună cu un grup de soldaţi sovietici în suburbia oraşului Chişinău la răscrucea Sculeanca au furat mai multe obiecte de la cetăţeanca Tiacova. Obiectele furate a fost confiscate şi întoarse stăpânei. Tâlharii au fost traşi la răspundere penală, dosarul  lor a fost trimis la procurorul garnizoanei Chişinău.

La 18 septembrie 1945 colaboratorii secţiei 3 miliţie pentru furt a mai multe obiecte dintr-o căruţă a fost reţinut sergentul secţiei comendatură Studenov Alexei Semionovici din Brigada 40 a Regimentului de artilerie şi transmis superiorilor săi pentru a lua măsurile cuvenite. Aceştea n-au luat nici o măsură şi în aceiaşi zi lucrătorii secţiei 3 miliţie l-au reţinut repetat pe sergentul Stupnev pentru furt al obiectelor din căruţa cetăţeanului Granguţoi (poate fi Crăncuţă ? – în multe documente sovietice sunt schimonosite numele persoanelor şi numele localităţilor româneşti din Basarabia- Al.M) şi Grigorenco. Materialele au fost transmise procurorului garnizoanei Chişinău.

La 28 septembrie 1945 un grup de militari sovietici alcătuită din trei persoane, un sergent şi doi soldaţi  la ora 23 pe strada Leovschaia au dezbrăcat pe cursantul şcolii juridice Tkacenco. Acelaş grup în drum spre unitatea lor militară pe strada Meşceanscaia cu forţa armelor au jefuit pe locuitorul oraşului Chişinău, Lungu scoţind de pe el sacoul şi 50 de ruble.

La 29 septembrie 1945 un grup de militari sovietici din Regimentul tancuri cu forţa armelor au prădat cetăţeanul Crăciun pe strada Sireiskaia, luândui acestuia 3600 ruble.

La 30 septembrie 1945 militarul Regimentului 372 Armată sergentul Neceaev fiind beat în oraşul Chişinău a încercat să-l omoare pe miliţianul de gardă şi a împuşcat în el de 5 ori. Făptaşul a fost reţinut şi transmis comendantului militar.

La 2 octombrie 1945 la ora 13 ziua în oraşul Chişinău pe strada Petropavlovskaia o grupă de militari compusă din doi oameni, Alexeev Leontii şi Gubiţin S. în stare de ebrietate băteau şi batjocoreau oamenii, care treceau pe strada nominalizată, au fost reţinuţi, dar au opus rezistenţă fizică şi au bătut pe şeful secţiei 4 miliţie, maiorul de miliţie tov. Lebedev. Făptaşii au fost transmişi comandamentului unităţii.

La 14 octombrie 1945 la ora 22 în oraşul Chişinău pe strada Chilia în casa nr.17 militarul sovietic, locotenent inferior al unităţii militare nr. 514 Turevskii V.A. printr-un act de huliganism l-a omorât pe locuitorul din Chişinău Neverov N. A. Criminalul a fost arestat şi transmis procuraturii militare a garnizoanei din Chişinău.

La 21 octombrie 1945 militarii sovietici din Regimentul 60 Polenkov Pavel Nikitovici şi Kasenkov Nicolai Ivanovici au încercat să fure safelul cu banii trustului apăcanal din Chişinău dar au fost reţinuţi asupra faptei şi transmişi comandamentului unităţii.

În noaptea de 31 octombrie 1945 doi militari sovietici din unitatea dislocată la marginea Buiucanilor au săvârşit o crimă omorând pe locuitorul Nazarbikian şi au dispărut pe teritoriul orăşelului militar.

La 4 noiembrie 1945 doi locotenenţi sovietici în restauranul de vară au întâlnit pe locuitorul oraşului, mecanic la fabrica de spirt (alcool) şi au început să-l bată, după care unul din locotenenţi a tras două focuri din pistol, rănindu-l mortal pe respectivul, după care au dispărut în orăşelul militar.

La 5 noiembrie 1945 în oraşul Chişinău, în sectorul Poşta Veche, casa numărul 1 ofiţerii locotenent inferior Alexeev Vasilii Artemovici şi locotenentul Sokolov Anton Vasilievici au prădat apartamentul cetăţenei Polejaeva. Aceştea împreună cu doi sergenţi au furat obiecte în suma de 10.000 ruble. Sokolov şi Alexeev au fost reţinuţi şi transmişi procurorului militar al garnizoanei Chişinău.

La 8 noiembrie 1945 la ora 1.30 noaptea locotenentul inferior Garin V.N. şi Ivanov A.I. ambii din divizia 47 puşcaşi şi militarul Podiminosim A.M. fiind în stare de beţie au intrat în clădirea Comisariatului Norodnic Forestier (Narkomles) unde era petrecerea colaboratorilor, au început a face tot felul de provocări huliganice, ai înjosi cu tot felul de cuvinte necenzurate pe persoanele responsabile prezente acolo. Făptaşii au fost reţinuţi şi transmişi comandamentului militar.

Document depistat, tradus din limba rusă şi publicat de Alexandru Valeriu Moraru (Chişinău)

Documentul original, digitalizat, poate fi citit AICI

Continuarea aici: DAVAI CEAS! DAVAI PALTON! ANUL 1945: TÂLHĂRIILE ŞI CRIMELE RUŞILOR ÎN CHIŞINĂU

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Pingback: Palmyra, oraşul antic al oltenilor, văzut de Victor Roncea. FOTO GALERIE | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.