VIDEO de la Bookfest: Lavinia Betea – Viaţa lui Ceauşescu – volumul III „Tiranul”. Dan Berindei: „O carte traumatizantă” - Ziaristi OnlineZiaristi Online

VIDEO de la Bookfest: Lavinia Betea – Viaţa lui Ceauşescu – volumul III „Tiranul”. Dan Berindei: „O carte traumatizantă”

Dan Berindei si Lavinia Betea la Bookfest 2015„O carte traumatizantă” ce prezintă „o agonie ce merge din 1971 până în 1989″, a prezentat-o Dan Berindei. Iar Vasile Dâncu are senzaţia că, citind-o, merge alături de Ceauşescu şi aşteaptă chiar un volum al patrulea – umbra lui Ceauşescu la Cozia – câtă vreme influenţa fostului conducător se mai face simţită şi astăzi. Mai ales că în faţa tendinţelor tinerei generaţii de a idealiza comunismul, ar fi greşeala noastră dacă se întâmplă aşa ceva.

Ironia face, a remarcat Lavinia Betea, ca întreprinderea publicistică începută la „Jurnalul”, continuată la „Adevărul” să se finalizeze la… Târgovişte, acolo unde a murit Ceauşescu şi unde îşi află sediul editura Cetatea de scaun. Şi tot ironic, cel ce a sprijinit financiar apariţia volumului, patron la Astra Vagoane Arad, să fie fiul unui „bandit din munţi”.

Întrebarea pe care am strecurat-o şi eu spre final („Care a fost cel mai intrigant lucru din întreaga viaţă a lui Ceauşescu?” – minutul 42 din înregistrare) a dat naştere unor răspunsuri foarte interesante şi… incisive pe care vă las să le descoperiţi voi înşivă ca să nu vă stric surpriza.

UPDATE:

Domnul Mărgărit de la Editura Cetatea de Scaun ne atrage atenţia asupra unui amănunt. Îi publicăm mai jos menţiunea pentru ca lucrurile să fie înţelese aşa cum trebuie:

„Vă semnalez o mică eroare. Iata ce scrie pe carte: ”Autorii mulțumesc domnului Valer Blidar, președintele grupului de firme S.C. Astra. Vagoane Călători S.A. pentru sprijinul acordat cercetării.” Deci, dl. Valer Blidar a sprijinit autorii in demersul cercetării și documentării necesare și nu editura pentru editarea si tiparirea cartii. Cu respect, Dan Margarit Editura Cetatea de Scaun ”.

Text, Foto şi Video: Marian Hociung

Via: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: VIDEO de la Bookfest: Lavinia Betea – Viaţa lui Ceauşescu – volumul III „Tiranul”. Dan Berindei: „O carte traumatizantă” | MAGAZIN CRITIC

  2. Anonim

    Agonia a inceput mult mai tirziu de anul 1971, prin primii ani ’80, cind Ceausescu impune un regim de austeritate exagerata. Anul 1971 nu a insemnat nimic semnificativ in viata de zi cu zi.

    Nu este vorba de idealizarea comunismului de catre tinara generatie ci de dezamagirea fata de prezent. Cel mai puternic o resimt nu tinerii ci multi, prea multi, dintre contemporanii regimului comunist.

    Regimul comunist nu a fost acelasi pe tot parcursul sau dar critica sa vizeaza aproape in exclusivitate perioada numita generic national-comunista. Or, national-comunismul a fost raspunsul la hegemonismul sovietic, apreciat in contextul lumii bipolare de atunci.

    In fine, nu este oare intrigant ca mereu Ceausescu este numit ‘dictator’ iar alti conducatori comunisti doar ‘lideri’?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.