De ce rescrie istoria TVR CLUJ în favoarea Ungariei? Cazul 1956, Afacerea Imre Nagy şi Transilvania - „Nem, nem, soha!” - Ziaristi OnlineZiaristi Online

De ce rescrie istoria TVR CLUJ în favoarea Ungariei? Cazul 1956, Afacerea Imre Nagy şi Transilvania – „Nem, nem, soha!”

Romania atacata de Ungaria in TransilvaniaIncompetenţă şi rea-credinţă

Un documentar al TVR Cluj rescrie istoria.

Revoluţia ungară din 1956 a redat lumii spiritul libertăţii şi a legitimat dorinţa de suveranitate a popoarelor, demonstrând că nu poţi sechestra, pentru totdeauna, un întreg popor într-un sistem politic străin şi neviabil. Aspiraţia către democraţie, libertate naţională şi libertate politică au fost plătite cu o mare jertfă de sînge. De aceea, tratarea tragediei de acum cinci decenii cu superficialitate, conformism sau nesinceritate echivalează cu o blasfemie. Este cazul unor episoade ale documentarului „1956”, realizat de Alin Gelmărean şi Emese Vig de la TVR Cluj, difuzat pe postul public de televiziune în două părţi: „Revoluţii eşuate” şi „Afacerea Imre Nagy”, la 4 şi 11 noiembrie.

Cea mai reprobabilă este folosirea dramei trăite de Imre Nagy, prim-ministrul guvernului revoluţionar din 1956, pentru a promova un fals istoric. Astfel, în a doua parte a documentarului realizat de TVR Cluj, printr-o manipulare grosolană se încearcă acreditarea ideii că azilul politic oferit lui Nagy şi apropiaţilor săi în România (de fapt, un domiciliu obligatoriu strict supravegheat) a fost parte a unui troc între Hrusciov şi Gheorghiu-Dej. În urma acestuia s-ar fi obţinut, nici mai mult, nici mai puţin decât retragerea din România a trupelor sovietice!

Această inepţie a fost lansată prin intermediul numeroaselor „promo-uri” care au anunţat „Afacerea Imre Nagy”. Spre finalul documentarului, este evocată dramatica transformare a găzduirii la Snagov într-o adevărată detenţie, urmată de transferarea lui Imre Nagy în Ungaria de către agenţii poliţiei politice ungare şi execuţia sa, la 16 iunie 1958, de către regimul lui János Kádár. După o pauză de efect, se accentuează faptul că în acelaşi an are loc şi retragerea trupelor sovietice din România. „Afacerea Nagy s-a dovedit profitabilă pentru toţi partenerii!” comentează insinuant o voce din off… Bazată pe efectul falsei consecuţii dintre cauză şi efect („post hoc, ergo propter hoc” – „după aceea, deci din acea cauză”), formularea este o mostră de dezinformare.

De fapt, arată istoricul Florin Constantiniu, cererea retragerii trupelor sovietice de pe teritoriul României fusese iniţiată de Biroul Politic al CC al PMR încă din august 1955. După înăbuşirea Revoluţiei ungare de către sovietici, reluarea cererii devenea foarte delicată. Totuşi, la 15 aprilie 1957 a fost semnat un acord româno-sovietic privind „staţionarea temporară” a trupelor sovietice pe teritoriul României cu condiţia ca acestea „să nu se amestece în treburile interne ale ţării”. În iunie 1958, Moscova va consimţi să-şi retragă cei 25000 de militari. Motivele sunt două, precizează istoricul. Primul era că intervenţia sovietică în Ungaria îngheţase cursul destinderii lansat după moartea lui Stalin, iar pentru Moscova această destindere era imperioasă pentru a câştiga un răgaz necesar întăriri potenţialului său militar. Retragerea trupelor sovietice din România se înscria în acel gen de acţiune care ar fi demonstrat bunele intenţii ale Moscovei. Al doilea motiv era că staţionarea trupelor sovietice în ţările satelite era foarte costisitoare, în timp ce Uniunea Sovietică avea nevoie de fonduri pentru a pune la punct producţia sa de rachete intercontinentale şi pentru dezvoltarea producţiei bunurilor de consum necesare propriei populaţii care începuse să dea semne de nemulţumire. (O istorie sinceră a poporului român, Ed. Univers Enciclopedic, 1997, pp. 491 – 492)

O altă „inexactitate” a documentarului este cea referitoare la manifestarea unor atitudini iredentiste privind Transilvania. Documentarul ne asigură că acestea nu au existat, ceea ce este neadevărat. La 30 octombrie, sub acoperirea unei misiuni de Cruce Roşie, fuseseră trimişi la Budapesta Valter Roman, directorul Editurii Politice, şi Aurel Mălnăşan, ministru adjunct de externe, fost ambasador al României în capitala ungară. Într-o culegere de documente întocmită de istoricii Corneliu Mihai Lungu şi Mihai Retegan (1956 Explozia, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1996, p. 168) se arată că în raportul făcut la întoarcere pentru Biroul Politic al CC al PMR, Mălnăşan redă o convorbire pe care a avut-o cu Zoltán Vas, comisarul cu probleme de aprovizionare al guvernului Nagy. Acesta îl informează că în Ungaria a fost relansată vechea lozincă revizionistă „Nem, nem, soha!” (Nu, nu, niciodată!) şi îl avertizează de „primejdia izbucnirii unui val şovinist, iredentist şi antiromânesc”. La rândul său, Valter Roman susţine că a simţit „o stare de spirit antiromânească în conducerea ungară”, cauzată probabil „de o presiune de jos”, şi că János Kádár, care încă nu dezertase din guvernul Nagy, i-ar fi spus „daţi autonomie Ardealului”.

Aserţiunea lui Roman a fost pusă la îndoială de unii istorici, dar documente din arhivele ungare atestă că la 3 noiembrie, într-o convorbire avută la Moscova cu Nikita Hrusciov, în care era pregătită intervenţia militară sovietică în Ungaria, Kádár va aborda atât problema Transilvaniei, cât şi pe cea a „Provinciei de sus” (partea de sud a Slovaciei locuită şi de o importantă minoritate maghiară) ca pe unele care „au rănit frecvent sentimentele naţionale”. (Arhivele Naţionale Ungare, documentele Ministerului de Externe, XIX – J – l – k, însemnările fostului ministru de externe Imre Horváth, dosarul 55).

În ceea ce priveşte existenţa unor atitudini iredentiste în România, scrierile lui Paul Goma – care în 1956 a fost aruncat în puşcărie pentru că îşi exprimase solidaritatea cu Revoluţia ungară – sunt revelatoare. Redau un fragment dintr-un eseu intitulat Ungaria ’56 prezentat la colocviul internaţional Budapest 1956 – 1996, ţinut la Paris între 28 şi 29 octombrie 1996: „(…) Lucrurile nu s-au aranjat deloc după octombrie 1956, când au început a fi arestaţi şi „bandiţi” unguri. În închisori, în deportare, am avut nu doar colegi de celulă, de domiciliu obligatoriu, ci şi prieteni unguri. Nici unul dintre ei – ţărani, militari, preoţi, intelectuali – nu declara faţă de noi, fraţii lor de suferinţă, că ar fi fost arestaţi pentru anticomunism, pentru antirusism, ci pentru că ceruseră „Ardealul la Ungaria!” (…) Spuneam că ungurii nu aveau nevoie de solidaritatea ne-maghiarilor, cel puţin aşa s-au comportat în România. Revoluţia din 1956 era a lor, numai a lor: priveau cu mirare şi cu agasare la numeroşii deţinuţi nemaghiari care umpluseră închisorile sub denumirea de „ungarişti”, studenţii din 56 de pildă (…)”.

Trebuie accentuat că nici atitudinile iredentist-revizioniste şi nici cele antisemite nu au fost caracteristice Revoluţiei ungare din ’56. Ele au fost promovate de cercuri naţionaliste şi de extremă dreaptă însă trecerea lor sub tăcere, sau chiar negarea lor, este descalificantă.

Istoria arată că revoluţiile sunt fenomene incontrolabile, ca şi erupţiile vulcanice. Şi, asemenea erupţiilor în care lava incandescentă poartă cu sine zgura, revoluţiile sunt însoţite de excese de tot felul, ideologice, politice şi, nu de puţine ori, de evenimente sângeroase. De aceea, orice încercare de a prezenta ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 50 de ani în Ungaria drept un fenomen „politically correct”, în toate aspectele sale, ţine fie de domeniul gogomăniei, fie de cel al manipulării.

Documentarul „1956”, realizat de Alin Gelmărean şi Emese Vig de la TVR Cluj, este o ilustrare a butadei care spune că deosebirea dintre Dumnezeu şi istorici este că, spre deosebire de aceştia, Atotputernicul nu poate schimba trecutul…

Dorin Suciu

Sursa: Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

 1. anonim

  ,,Banditii unguri” erau de fapt spioni unguri…pentru ca ofiterii unguri erau deja eliminati de Securitate. Eu asa stiu, prima echipa de securitisti unguri a fost eliminata cu armata yugoslava a lui Tito pe granita.Armata yugoslava a plecat in baza intelegerilor pentru plata despagubirilor de razboi si sefii de servicii au fost anuntati inca din 1955.

 2. Pingback: De ce rescrie istoria TVR CLUJ în favoarea Ungariei? Cazul 1956, Afacerea Imre Nagy şi Transilvania – „Nem, nem, soha!” | Dan Tanasa Blog

 3. Anonim

  Istoria este rescrisa oricum mereu in favoarea Ungariei, nu numai de TVR Cluj.

  Evenimentele din Ungaria anului 1956 au fost mai mult o razmerita a capetelor infierbintate de nationalism, adica de sovinism – specialitatea casei, incitate de propaganda fara acoperire a posturilor de radio occidentale, in primul rind Europa Libera.

  Revendicarile revolutionarilor erau utopice, in conditiile in care, in Ungaria si tarile limitrofe exceptind Iugoslavia, existau puternice forte militare sovietice.

  Elocvent pentru sovinismul, exaltarea si lipsa de viziune a Guvernului revolutionar o constituie faptul ca s-a cerut oficial Romaniei, printr-o delegatie care s-a prezentat la Ambasada romana, cedarea Transilvaniei. Dincolo de faptul ca aceasta insemna o provocare grava la adresa Romaniei, gestul a creat suspiciuni Iugoslaviei, singurul stat care, nefiind aliniat Moscovei, ar fi putut sustine Ungaria in demersul sau de emancipare.

  Se mai poate sustine deci ca revizionismul nu a intrat in vederile revolutionarilor unguri?

 4. anonim

  Ce tampenii spui acolo? Tatal meu a fost sef birou informatii in securitate in perioada asta si iti spun clar: ungurii au fost aliati cu yugoslavii pentru anexari de teritorii romanesti. In 1955 tatal meu a fost anuntat de seful Directiei de Graniceri de plecarea armatei sovietice. A urmat un ordin de retragere, un protest si restul se stie. Yugoslavia nu sprijinea Romania pentru ca acolo au fost multi morti intre securiytati pentru teritorii si partea cu comandourile securitatii e cenzurata si astazi. Ai auzit de cazul granicerilor cu gaturi taiate si cu toata armata yugoslava concentrata pe Dunare? Nuuuuuu! Pentru ca se cenzureaza si astazi [pentru imaginea dreptei tot iredentisul sarbesc sau unguresc.
  Am si eu o propunere pentru voi. Prin 1947 securistii sarbi au omorat trei copiii romani in Timoc. Astia pot fi propusi pentru canonizare. Si intrebati pe aia care au tinut arhivele din 1989 incoace (curatate exemplar) de dosarele arhivate in secret de tatal meu. El lua in considerare venirea americanilor din 1951 si avea o filiera de ofiteri de Securitate prin care arhiva in secret ce vroia el si totul s-a furat dupa 1989… inclusiv despre legionarii parasutati sau despre tezaurul de la Tismana rezerva BNR cu declaratiile angajatilor. Gaseai acolo totul despre unguri si iti spun eu de ce. In timp ce consilierii sovietici erau preocupati sa nu ramana probe pentru istorie el se gandea invers ca sa ramana probe, Si asta mi-a zis inainte de a muri .

 5. anonim

  De unde ai scos asta cu sustinerea Roaniei de catre Yugoslavia? In 1955 am fost in prag de razboi cu Yugoslavia care vraoia sa anexeze Banatul romanesc. E atata sarbofilie ca se trece cu buldozerul sovietic peste istorie fara rusine. ai, omul! Ia o statistica cu cati romani au fost in Timoc, in Istria (Slovenia) sau in Banatul sarbesc. Ca daca nu era tatal meu azi erati pe cale de disparitie in Banatul romanesc la fel ca in Timoc .
  De fapt revolutionarii maghiari din transilvania prin revoltele lor la ordinul securistilor unguri ei nu incercau decat sa blocheze plecarea armaei sovietice. Si asta spunea tatal meu care a fost sef in Secu in perioada aia: orice revolta bloca plecarea armatei sovietice.

 6. Pingback: Ruşine Romeo Couţi! De ce rescrie istoria TVR Cluj în favoarea Ungariei? Cazul 1956 şi Transilvania – „Nem, nem, soha!” | NapocaNews

 7. Anonim

  @anonim:

  Ati abordat, necivilizat, un alt aspect, interesant.

  Reveniti deci mai coerent si mai calm.

  Oricum, multumesc.

 8. Pingback: De ce rescrie istoria TVR CLUJ în favoarea Ungariei? | BLOG DE ISTORIE MILITARĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.