Propagandă maghiară pro-autonomie mascată în "spectacole culturale" la Astra Film Festival - Sibiu. Pe bani publici de la Ministerul Culturii, Primăria şi Consiliul Judeţean Sibiu, CNC şi ICR - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Propagandă maghiară pro-autonomie mascată în “spectacole culturale” la Astra Film Festival – Sibiu. Pe bani publici de la Ministerul Culturii, Primăria şi Consiliul Judeţean Sibiu, CNC şi ICR

Propaganda maghiara antiromaneasca pe bani publici la Festivalul de Film Astra SibiuEditia de anul acesta a Astra Film Festival a fost deschisa, in premiera, cu o piesa de teatru-documentar (Double Bind) si nu cu un film, asa cum era traditia festivalului. Double Bind este un spectacol de teatru-documentar, rezultatul unui atelier teatral cu actori romani si maghiari in regia Alinei Nelega si a Kincses Reka, transmite Hotnews.

La prima vedere pare a fi vorba de un demers artistic lăudabil. Actori români și maghiari împreună într-un demers cultural, scrie Dan Tanasă.

Dacă însă le asculți pe cele două distinse doamne constați că ai de-a face cu eternele ofuri ale propagandei extremiste maghiare: autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din Covasna, Harghita și Mureș și negarea caracterului de stat național unitar. Adică exact ideile susținute de Laszlo Tokes și UDMR, care sunt puse în scenă sub pretextul unui demers artistic de românca Alina Nelega și Kincses Reka.

Într-un scurtă secvență a piesei de treatru, ce apare în interviul celor de la Hotnews, o actriță vorbește în limba maghiară despre, ce să vezi, autonomie. Adică despre aceeași autonomie despre care vorbește și Laszlo Tokes, UDMR și Csibi Barba, autonomie despre care avertizează şi cel mai recent Raport SRI.

De altfel, Kincses Reka neagă deschis caracterul de stat național unitar al statului român. ”Este foarte important sa vorbim despre aceasta problema a convieturii dintre romani si maghiari. Romania are multe minoritati, desi se cheama un stat national unitar, dar este neadevarat”, spune Kincses Reka.

Românca (cel puţin după nume) Alina Nelega nu se lasă mai prejos și ne vorbește despre cum ar trebui ca românii din Ardeal să fie puțin… unguri. ”Si asa cum spune Reka in monologul acela din libraria maghiara (din piesa Double Bind – n.red.), poate ca invatand limba celuilalt, primesti putin din sufletul lui. Sigur ca asta implica si faptul ca ungurii din Ardeal sunt putin romani si asta cred ca este foarte adevarat. Dar atunci ar trebui sa existe o reciprocitate si romanii din Ardeal sa fie putin unguri pentru ca in felul acesta devenim putin egali si putem comunica”, spune Alina Nelega.

Faptul că pe Kincses Reka o leagă aceleași idealuri șovine maghiare promovate atât de agresiv de elita politică maghiară din Transilvania nu mă surprinde absolut deloc. M-ar fi surprins dacă lucrurile ar fi stat altfel. Dar să o văd pe românca Alina Nelega că ne vorbește despre cum ar trebui românii din Ardeal (se referă la Transilvania) să fie puțin unguri și să învețe limba maghiară parcă mă încercă o greață.

După sute de ani de deznaționalizare și zeci de episoade în care românii din Ardeal au fost masacarați de unguri și după 25 de ani de propagandă șovină maghiară antiromânească la care au achiesat zeci de intelectuali maghiari (cei care au refuzat propaganda revizionistă maghiară au fost marginalizați) intelectuali români contemporani ne vorbesc despre cum ar trebui să învățăm limba maghiară ca să ne simțim bine în Transilvania. Aceeași Transilvanie care este retrocedată urmașilor grofilor maghiari și în care se reconstruiesc structurile medievale de putere, în care românii sunt alungați din centrele marilor orașe.

Cu români ca Alina Nelega mă tem că nu mai avem nevoie de niciun dușman.

Sper ca organizatorii Astra Film Festival 2015 să se delimiteze de astfel de demersuri pretins culturale dar care promovează idei evident antiromânești.

ASTRA Film Festival este sponsorizat de Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român.

Sursa: Dan Tanasă via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

  1. Pingback: CADOU PDF: MANUSCRISUL INEDIT al lucrării lui Petre Ţuţea despre Mircea Eliade via MĂRTURISITORII.RO, la 113 ani de la naşterea lui “Nea Petrică” | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.