Ziarul Lumina al Patriarhiei Române la aniversară: La Mulţi Ani! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Ziarul Lumina al Patriarhiei Române la aniversară: La Mulţi Ani!

Astăzi se împlinesc 12 ani de la intrarea în universul presei româneşti a primului cotidian al Bisericii. „Lumina” îşi propunea atunci, la 7 februarie 2005, să fie un ziar onest şi echilibrat, care să insufle în scriitura jurnalistică valorile spirituale şi morale tradiţionale, să cultive speranţa şi apropierea între oameni în duhul credinţei şi al iubirii creştine.

După o scurtă experienţă regională la Iaşi, cu un deceniu în urmă, Ziarul Lumina a devenit cotidianul Patriarhiei Române. Un ziar al Bisericii Ortodoxe Române, continuator şi unificator al tradiţiilor presei bisericeşti din toate regiunile ţării, prin Ediţia Naţională şi cele patru ediţii regionale. În acelaşi timp, unicat în toată presa celor 14 Biserici Ortodoxe Autocefale de pe glob, prin ritmul apariţiilor cotidiene. Alături de „Lumina de Duminică” şi de „Vestitorul Ortodoxiei”, cotidianul îşi exercită cu tenacitate, sobrietate şi cuminţenie misiunea de slujire mediatică în interiorul corpului eclezial, cu antenele deschise către schimbările din societatea în care trăim.

Liniile editoriale ale cotidianului Bisericii nu pot fi desenate după strategii comerciale, goană după senzaţional sau oportunităţi de moment, vocaţia ziarului fiind una misionară şi mărturisitoare. Fluxurile de ştiri şi opiniile găzduite în paginile sale sunt puse în acord cu viaţa duhovnicească, patrimoniul cultural şi slujirea filantropică a comunităţilor ortodoxe româneşti, eparhii, parohii şi mănăstiri din întreaga lume. Deciziile Sfântului Sinod, cuvintele de învăţătură ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi ale celorlalţi ierarhi ai Bisericii noastre sunt puncte de referinţă pentru activitatea Ziarului Lumina. Temele anilor omagiali şi comemorativi sunt inspiratoare pentru rubrici şi articole. Astfel, trecutul şi viitorul se întâlnesc în prezent, ştiind că cine îşi uită trecutul nu poate avea perspective clare către anii ce vor veni.

Totodată, reporterii şi redactorii noştri merg către oamenii de azi, să le împărtăşească bucuriile, să le înţeleagă frământările, să le vadă faptele şi să pună în lumină ceea ce este frumos şi nobil în viaţa lor. Există o nobleţe creştină, luminată de frumuseţea credinţei, relativizată de mentalităţile seculare şi prea puţin „interesantă” pentru agenda media. Datoria presei creştine este să o identifice şi să o valorifice jurnalistic. Nu spre lauda noastră sau mândria celor care se încununează cu ea, pentru că „roada Duhului” este prin ea însăşi răsplata celor care o cultivă. Ci spre bucuria şi încurajarea tuturor, ca experienţe de viaţă de care se cuvine să ştie cât mai mulţi.

O noutate mediatică pentru azi şi un cadou aniversar din partea TRINITAS TV este lansarea emisiunii „Prim‑plan Ziarul Lumina”, marțea de la ora 20:30. În reluare, emisiunea se difuzează miercuri, de la ora 13:00. Realizatoarea Nicoleta Mănăilă şi producătorul emisiunii, părintele Mihai Miron, şi‑au propus să transpună în limbaj audiovizual conţinuturile din ziar care zugrăvesc chipuri de nobleţe creştină şi evenimente de trăire prin fapte de lumină a bucuriilor şi suferinţelor de fiecare zi. Cuvintele şi imaginile din paginile tipărite sunt completate cu imaginile în mişcare ale camerelor video.

Şi pentru că orice aniversare este dintr‑odată prilej de mulţumire şi de proiecte pentru viitor, rugăciunea noastră de azi cuprinde pe ctitorii şi binefăcătorii ziarului, pe ostenitori şi colaboratori, tipografi, poştaşi şi curieri şi, desigur, pe iubiţii noştri cititori. La mulţi ani tuturor!

Sursa: Ziarul Lumina via Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.