Acad. Dinu Giurescu: În 1989, Generalul Iulian Vlad a împiedicat o vărsare de sânge și planul de destrămare a țării - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Acad. Dinu Giurescu: În 1989, Generalul Iulian Vlad a împiedicat o vărsare de sânge și planul de destrămare a țării

Câteva gânduri despre general col. (r.) Iulian N. Vlad

A împiedicat o vărsare de sânge și planul de destrămare a țării

În anul 2010 împreună cu doi colegi Alexandru Ştefănescu şi Ilarion Ţiu am publicat volumul „România şi comunismul – O istorie ilustrată“.

Ultimul capitol „Succinte biografii ale unor lideri ai P.C.R.“ cuprinde în ordine strict alfabetică biografiile principalilor lideri P.C.R. La pagina 208 textul de prezentare a lui Iulian Vlad era următorul:

«Vlad Iulian (23 februarie 1931). Membru al C.C. al P.C.R.: 22 noiembrie 1984 – 22 decembrie 1989. Ministru Secretar de Stat la Ministerul de Interne şi
Şef al Departamentului Securităţii Statului: 5 octombrie 1987-22 decembrie 1989.
În decembrie 1989, a dat ordin de consemnare totală a personalului în unităţi. La 17 decembrie 1989 a comunicat colonelului Filip Teodorescu, aflat la Timişoara: „Nu mai ieşiţi din sedii, ca să nu pună pe seama voastră provocările lor. Şi să nu-l pună păcatul pe careva, dacă trebuie neapărat să iasă, să aibă arma asupra sa. Asta v-am spus-o de la început.“»

Nu mică mi-a fost uimirea când am constatat că la biografia generalului colonel (r) Iulian Vlad editura a modificat textul fără să ştiu sau să aibă acceptul meu.

După datele biografice apare următorul text:

„La 31 decembrie 1989, a fost arestat şi condamnat la 25 de ani de închisoare, pentru implicarea sa în represiunea de la Timişoara şi Bucureşti, înaintea căderii regimului Ceauşescu.
A executat doar 4 ani din sentinţă, la închisoarea de la Jilava, fiind eliberat în decembrie 1993.“

Am descoperit substituirea în ziua de 28 mai 2010 când am primit câteva exemplare de la editură, era cu o zi înainte de lansarea volumului. Am cerut imperios redactorului de carte să pună o erată care să conţină textul iniţial şi să notifice că nu am avut cunoştinţă de modificare, altfel refuz să particip la lansare.

Ulterior redactorul de carte a recunoscut că i s-a cerut să facă respectiva substituire.

Au trecut 27 de ani de la cele petrecute în decembrie ’89 şi până în ziua de azi persistă destule neclarităţi. Oare de ce nu se doreşte a se cunoaşte adevărul?!

General col. (r.) Iulian Vlad este unul dintre oamenii care cunosc ceea ce s-a petrecut de-a lungul timpului cu această ţară de aceea testimoniul său este important.

Sunt oameni care rămân în istorie prin ceea ce făptuiesc îndeosebi în momentele de încercare.

Ordinul dat de general col. (r.) Iulian Vlad de consemnare totală a personalului în unităţi a împiedicat o vărsare de sânge şi spre norocul nostru planul de destrămare a ţării.

Prof. Dinu C. Giurescu

Dosarele Cotidianul: Vinovatul de serviciu. Generalul Iulian Vlad, nr. 2/2017

Foto: Emilian Săvescu

Sursa: Ziaristi Online

Mai multe despre IULIAN VLAD (23 Februarie 1931 – 30 Septembrie 2017), AICI

INFO/REMEMBER:

Istoria ilustrata a comunismului din Romania, falsificata ca pe vremea comunismului. Lucrarea academicianului Dinu C Giurescu a fost siluita scandalos de Editura Corint pentru a truca adevarul in privinta lui Iulian Vlad in decembrie ’89

Profesor Ioan Scurtu: Tismaneanu, din aceeasi “fibra” cu Roller. România şi comunismul

Acad. Dinu Giurescu si Aurel Rogojan despre destramarea si sfarsitul Romaniei la lansarea volumului “Apusul Agorei”, Gaudeamus 2013. FOTO/VIDEO

Print Friendly, PDF & Email

1 comment

  1. Pingback: Moartea generalului Iulian Vlad - Victor Roncea Blog | Victor Roncea Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.