DECEMBRIE ROȘU - Lansare azi la TVR. Ion Cristoiu: Diversiunea Teroriștii nu a fost o producție internă - Ziaristi OnlineZiaristi Online

DECEMBRIE ROȘU – Lansare azi la TVR. Ion Cristoiu: Diversiunea Teroriștii nu a fost o producție internă

Astăzi se lansează la TVR serialul documentar Decembrie Roșu, realizat de Cornel Mihalache și Răzvan Butaru. De luni până vineri, de la ora 23, veți putea urmări până pe 22 decembrie 16 episoade de câte 50 de minute fiecare despre evenimentele din 1989. Promo mai jos. În acest context vă semnalăm și editorialul lui Ion Cristoiu din EvZ:

Ce aniversăm anul acesta: Revoluția sau Lovitura de stat din decembrie 1989?

Autor: Ion Cristoiu/ EvZ

La Înalta Curte de Casație și Justiție, vineri, 29 noiembrie 2019, a avut loc primul termen în cameră preliminară în ceea ce presa numește Dosarul Revoluției: Ion Iliescu, fost președinte al României, și Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Rechizitoriul îi acuză de a fi creat Diversiunea sîngeroasă Teroriștii din decembrie 1989. Vineri, 29 noiembrie 2019, s-a înregistrat o premieră mondială.

Pentru această ședință au fost emise citații pe numele a 5000 de persoane. Dintre acestea s-au prezentat vineri 700. Înalta Curte a fost spațiul unui spectacol de superproducție hollywodiană, mai precis de spectacol dat de o bătălie istorică decisivă, pentru care sînt convocați mii de figuranți. Mulți dintre cei citați s-au dovedit a fi morți. Făcînd cu greu față numărului uriaș de citați, Înalta Curte a apelat la o soluție tipică Justiției noastre cînd vrea să scape din încurcătură: A amînat procesul pentru data de 21 februarie 2020.

Dată fiind amploarea citațiilor sînt sigur că procesul se va amîna și pe 21 februarie 2020. Pînă cînd – iertată fie-mi nepolitețea – Ion Iliescu va pleca din această viață și astfel procesul va ieși din sfera minimă de interes mediatic. Despre spectacolul de la Înalta Curte m-am pronunțat vineri după amiază, prin telefon, la emisiunea Cătălinei Porumbel de la Antena 3.

Am arătat că Parchetul General a transformat astfel și nu întîmplător un dosar care cerea probe obținute cu profesionalism într-un tărăboi mediatic menit a dovedi că Procurorii lucrează. Lucrează și drept urmare au isprăvit unul dintre cele mai complicate Dosare postdecembriste.

Ca istoric preocupat de decembrie 1989, am reluat la Antena 3 teza că Dosarul e subțire, întocmit pentru a răspunde unei presiuni a unei părți a opiniei publice pentru aflarea Adevărului despre Teroriștii din decembrie 1989:

„De 30 de ani, cercetători, printre care și eu, am căutat o singură dovadă care să arate că Ion Iliescu a pus la cale psihoza teroristă. Sigur, avem o dovadă, care este o cuvîntare a lui din 23 decembrie, în care vorbește de teroriști, dar poate să se apere, spunînd că cineva l-a indus în eroare. Nu există nicio probă la ora actuală, cel puțin juridică. ”

Ar fi trebuit să adaug că Diversiunea Teroriștii a presupus o tehnologie și o organizare de care am îndoieli că le avea vreo instituție în România lui 1989.

De aceea, nu cred c-a fost o producție internă.

Ion Iliescu n-o putea pune la cale. Cel mult a fost informat de desfășurarea ei. Programarea primei ședințe în Dosarul zis al Revoluției s-a făcut cu cîteva zile înainte de începerea lunii decembrie, lună dedicată la noi aniversării a ceea ce s-a întîmplat în decembrie 1989. Anul acesta, cînd se împlinesc 30 de ani de la evenimente, sînt programate manifestări deosebite consacrate aniversării.

Numai că aceste manifestări ridică o problemă deosebit de dificilă:

Ce aniversăm, Revoluția sau Lovitura de stat din decembrie în 1989 ?

Continuare la EvZ

Preluare Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.