Revista Presei Maghiare: "Elita nationalista romaneasca falsifica adevarurile Pamantului Secuiesc" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Revista Presei Maghiare: “Elita nationalista romaneasca falsifica adevarurile Pamantului Secuiesc”

Revista Presei Maghiare

Centru Democraţia la Covasna / Cei care se ocupă de problema naturalizării se vor deplasa şi pe teren

La Centrul Democraţia din Covasna s-au prezentat aproximativ 20 de persoane din scaunul Orbai pentru a cere consultanţă în legătură cu întocmirea dosarelor pentru obţinerea cetăţeniei. Importanţa existenţei biroului este dovedită de faptul că la festivitatea oficială de joi au participat edili din scaunul Orbai, membri UDMR, PCM, edili independenţi dar şi alte personalităţi importante. La manifestare au mai participat dr. Csige Sandor, consulul ungar dr. Partl Alexandra Petra şi Papp Elod, vicepreşedintele CNMT.

Birourile CNMT funcţionează pentru ceva şi nu împotriva a ceva – a declarat în cuvântarea sa de deschidere Szabo Tunde, vicepreşedinte CNMT din scaunul Orbai.

In cadrul festivităţii de deschidere, primarul Lorincz Zsigmond a evidenţiat: mizează pe inteligenţa secuiască şi speră că paşaportul ungar nu va însemna emigrare pentru cei din scaunul Orbai, ci că aceştia vor încerca să-şi păstreze statutul de maghiari aici, acasă.

Nemes Elod, preşedintele executiv al CNMT Trei Scaune, a anunţat ca un aspect de noutate, faptul că din luna februarie va fi înfiinţată o echipă care în baza cererilor şi a programărilor se va deplasa în orice localitate din Trei Scaune, pentru a oferi lămuriri.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6187 din 15.01.2011, autor Bokor Gabor

Societatea secuiască / De ce este importantă cunoaşterea numărului secuilor

Consider că în baza cercetărilor anterioare nu s-a realizat o analiză comparativă privind reconstrucţia etnografică şi tocmai din această cauză, acest studiu are un caracter de pionierat. Bineînţeles că nu considerăm finalizat procesul cercetării.

Se ştie că în perioada recensămintelor din România, problema era ca un nod gordian deoarece în formularele tipărite pentru recensământ, secuii figurează maghiari sau secui. Mulţi nu ştiu că nu a avut niciodată o însemnătate atât de mare ca acum ideea că Pământul Secuiesc are o limbă şi o cultură maghiară, mai ales dacă ne referim la viitorul recensământ din România.

In opinia mea, această problemă trebuie aprofundată temeinic, pentru ca recensământul să oglindească realitatea şi să aibă un efect pozitiv asupra evoluţiei destinului secuilor. Se pare că problema este una foarte simplă: fiecare să decidă, potrivit propriei sale voinţe, de ce naţionalitate se declară. Este vorba despre un drept fundamental în care nimeni nu se poate implica. Fiecare maghiar de pe Pământul Secuiesc, cu limba şi cultura maghiare, trebuie să ştie că puterea română este interesată în mod tradiţional ca în statistici să figureze cât mai puţini maghiari. Ca o concluzie a acestui fapt, cu ocazia recensămintelor anterioare, secuii – urmându-şi instinctul de apărare – s-au declarat maghiari şi nu secui. In momentul de faţă, când lupta pentru dreptul autoguvernării secuieşti este din ce în ce mai extinsă, ar fi important ca numărul secuilor să fie evidenţiat şi în cadrul recensământului oficial. Este clar că la recensământul care urmează să aibă loc în perioada 22-31 octombrie 2011, secuii trebuie prezentaţi ca secui – conform realităţii istorice – deoarece acest aspect ar putea fi un argument important în privinţa susţinerii, din punct de vedere demografic, a legitimităţii pretenţiei la autonomia secuiască. In cazul în care în perioada următoare nu se va forma un punct de vedere unitar în această problemă, o parte din secui vor figura ca maghiari, iar cealaltă parte, ca secui, ceea ce ar putea avea o consecinţă nocivă. S-ar putea crea o situaţie-capcană de care s-ar putea folosi excelent propaganda care luptă împotriva autonomiei teritoriale a Pământului Secuiesc. Concluzia este următoarea: pe Pământul Secuiesc, fiecare persoană trebuie să se declare secui sau maghiar, deoarece doar astfel poate fi evitat cercul vicios care poate conduce nu numai la neînţelegeri, ci care îi poate dăuna şi succesului luptei pentru obţinerea autonomiei. Să nu uităm că mai avem timp să conştientizăm această problemă, iar această activitate poate fi realizată independent de interesele de partid şi prin implicarea mass media.

Să nu uităm nici un moment că naţionaliştii români se folosesc şi de aceste statistici, ca de o armă, în lupta împotriva autonomiei teritoriale. Exemple bune în acest sens: falsificările sau dezinformările cu caracter demografic făcute de elita naţionalistă de pe Pământul Secuiesc. Atunci când este vorba despre Pământul Secuiesc autonom, se pomeneşte de procentul demografic şi de numărul românilor din cele trei judeţe, iar prin invocarea acestor aspecte este pusă sub semnul întrebării legitimitatea utilizării limbii maghiare de către Pământul Secuiesc vechi de 800 de ani. Se folosesc de lipsa generală de informare. Prin intermediul unor dezinformări se dublează procentul demografic al românilor de pe Pământul Secuiesc, deoarece ştiu foarte bine că cele trei judeţe nu sunt identice cu Pământul Secuiesc istoric. In timp ce în cele două judeţe şi jumătate, adică pe Pământul Secuiesc istoric, procentul românilor abia trece de 20%, numărul locuitorilor români din regiunile nesecuieşti din judeţul Mureş poate fi dublat, iar cu acest lucru sunt alarmaţi oamenii împotriva autoguvernării poporului secui. Din când în când, în presă sunt lansate absurdităţi legate de cele câteva sute de secuii care figurează în recensămintele româneşti, spunându-se că aceşti câţiva oameni solicită pe nedrept autonomia, dat fiind faptul că revendicarea în cauză nu poate fi susţinută prin date demografice.

Să nu uităm că aspectul demografic nu este de neglijat atunci când vine vorba de drepturi comunitare.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6187 din 15.01.2011, autor Kadar Gyula

Cupolă sub formă de ceapă, extrem de scumpă

Lângă Parlament lucrează din nou buldozerele. A început construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Si aceasta va fi tot o construcţie gigantică şi extrem de scumpă. Cheltuielile totale sunt estimate la 400 milioane euro, însă această sumă nu include şi cheltuielile pentru statui şi picturi. Pentru acestea se vor cheltui alte 200 milioane euro.

Potrivit proiectelor, cheltuielile de construire a bazilicii vor fi finanţate în comun de statul român şi biserica ortodoxă. Asta în pofida faptului că până şi patriarhul Teoctist spunea, pentru a contracara protestele faţă de această idee megalomană, că nu se vor cere fonduri de la bugetul de stat . Până acum însă au primit de la bugetul comun 5 milioane lei, iar de la bugetul oraşului 20 milioane lei, pe lângă terenul de 110.000 mp acordat cu titlu gratuit. De asemenea, patriarhatul român a contractat un credit de 200 milioane euro cu garanţii – după cum se spune – de stat. In plus, cu toată criza, patriarhul Daniel a mai cerut încă 20 milioane lei din banii publici.

Bisericile istorice maghiare nu şi-au primit înapoi nici măcar ceea ce le aparţinuse de drept, însă în ultimii 20 de ani, în ţară au fost construite – cu bani din bugetul central şi bugetele locale – 2.600 de biserici ortodoxe.

Pentru grandomania românească am plătit şi noi, maghiarii, şi nu o dată. Deşi şi noi am avea biserici, catedrale care ar trebui puse la punct.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr.12 din 19.01.2011, autor Roman Gyozo

Kover Laszlo: Cetăţenia presupune dreptul de vot

Kover Laszlo a solicitat ca şi reprezentanţii Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF) să participe activ la procesul constituţional. In urma şedinţei de ieri a comisiilor permanente ale structurii, Kover Laszlo le-a declarat jurnaliştilor: le-a solicitat organizaţiilor membre să urmărească cu atenţie derularea dezbaterilor pe marginea constituţiei şi dacă au propuneri, să le transmită deputaţilor ungari prin intermediul forumurilor KMKF. Pentru a fi elaborată o constituţie care să fie nu numai a cetăţenilor care aparţin, din punct de vedere constituţional, de statul ungar, ci şi a celor care trăiesc în afara graniţelor ţării, ca membri ai naţiunii maghiare – a subliniat preşedintele Parlamentului ungar.

Kover Laszlo a adăugat: în cadrul şedinţei de ieri s-a discutat şi despre reforma dreptului de vot. Deocamdată au fost ridicate doar unele probleme conceptuale, a demarat procesul deliberării. S-a subliniat că cetăţenia este unică şi indivizibilă, presupune dreptul de vot şi elimină discriminarea – a menţionat Kover Laszlo.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6191 din 20.01.2011

Depunerea jurământului în 15 martie

Solicitanţii cetăţeniei ungare vor putea depune jurământul în ziua de 15 martie – s-a decis în cadrul şedinţei comisiei interministeriale de politică naţională, desfăşurate în 11 ianuarie la Budapesta. In prima săptămână au fost depuse aproximativ 5.000 de cereri – atâtea cât au fost înaintate anul precedent – pentru obţinerea cetăţeniei ungare prin procedura de naturalizare. Cele mai multe solicitări au fost depuse în localitatea Subotica – a spus Repas Zsuzsanna. Secretarul de stat adjunct a mai adăugat: a fost adoptată o decizie vizând înfiinţarea, în decurs de o lună, a Societăţii pe Acţiuni Închise de Gestionare a Fondurilor Bethlen Gabor, care se va ocupa de subvenţiile destinate maghiarilor de peste hotare.

Sursa: publicaţia săptămânală Szekely Ujsag, nr.55 din 20-26.01.2011

Potrivit lui Marko Attila, retrocedarea Miko este legală

In timp ce biserica ortodoxă construieşte fără încetare şi primeşte imobile şi terenuri care nici nu i-au aparţinut, bisericilor istorice maghiare nu vor să le restituie nici măcar ceea ce le aparţine de drept. Mai mult, prin scandalul creat în jurul Miko vor să înceapă renaţionalizarea şi să sisteze definitiv procesul restituţiei; acest lucru este inacceptabil, aşa că trebuie să apelăm din nou la metoda protestului cu lumânări, trebuie să arătăm că suntem o comunitate puternică, să arătăm că glasul nostru se face auzit până la Bucureşti, până la Bruxelles, dacă este nevoie. Trebuie să profităm de faptul că Ungaria se află la preşedinţia UE, pentru ca acest lucru să ne facă mai puternic glasul, pentru ca la influenţe externe, România să urgenteze procesul restituirii -a declarat primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, la conferinţa de presă de ieri pe care a susţinut-o cu Marko Attila – membru al comisiei de retrocedare, căruia i-a fost intentat proces penal din cauza retrocedării Miko.

Marko Attila a schiţat cronologia evenimentelor, arătând cum a ajuns infractor de drept comun. După cum a subliniat, cazul Miko este un interes maghiar transilvănean naţional, ajuns să fie periclitat din cauza problemelor personale a doi maghiari din Sfântu Gheorghe, Benedek Levente şi Fejer Zoltan. In opinia sa, retransferarea Miko în proprietatea bisericii reformate nu este ilegală .

La conferinţa de presă au fost prezenţi reprezentanţii bisericilor istorice maghiare, subliniind astfel că sunt de partea adevărului.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6193 din 22.01.2011, autor Vary O.Peter

Mii de oameni pentru colegiul Miko

La acţiunea de protest faţă de încercarea de renaţionalizare a celei mai renumite şcoli din oraşul Sfântu Gheorghe au participat 2.500 persoane, un efectiv comparabil cu cel al participanţilor la protestul cu lumânări şi cu cărţi, de acum 20 de ani.

In mulţimea de oameni, cum nu s-a mai văzut de mult, pe lângă cei vârstnici s-au numărat persoane în jurul vârstei de 30, 40 şi 50 de ani şi câteva familii cu copii. In faţa mulţimii s-au aflat preoţi reformaţi, catolici, unitarieni şi evanghelici – care au participat la săptămâna religioasă universală – şi primarul Antal Arpad Andras. Printre participanţi s-au numărat edili, profesori, mici industriaşi, pensionari şi funcţionari publici, foşti absolvenţi ai colegiului Miko, părinţi, dar şi persoane care nu au o legătură directă cu acest caz şi au participat doar din solidaritate. In faţa şirului de oameni flutura drapelul secuiesc. La finalul şirului se aflau câteva zeci de turişti din Miercurea Ciuc. Dat fiind faptul că majoritatea participanţilor se cunoşteau între ei, acţiunea nu s-a desfăşurat într-o tăcere deplină. Participanţii au discutat despre destinul şcolii, despre problemele cotidiene şi despre rugăciunile rostite. Preotul David Gyorgy a declarat că cel care acţionează în interes propriu, acţionează împotriva principiilor creştine. Locuitorii din Sfântu Gheorghe au pornit la ora 19:30 de la biserica evanghelică. In momentul în care începutul şirului ajunsese la poarta Colegiului Miko, capătul şirului era la Colegiul Mikes. După intonarea imnului ungar şi al celui secuiesc, mulţi dintre participanţi au lăsat lumânările lângă zidul colegiului.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6194 din 24.01.2011, autor Demeter J. Ildiko

Nu renunţăm la şcoală

După lupta deja câştigată, pot urma războaie pierdute -aceste lucruri sunt dovedite de rezultatul cazului privind retrocedarea Colegiului Szekely Miko. In zadar a avut loc restituirea, în zadar am sărbătorit acest lucru, deoarece după câţiva ani, a trebuit să ieşim din nou în stradă, deoarece acest lucru a ajuns să fie periclitat, iar fantoma renaţionalizării ameninţă din nou şcoala. Mai mult decât atât, în întreaga Transilvanie ar putea demara un proces cu consecinţe imprevizibile în cazul în care instituţia de învăţământ ar ajunge în posesia statului român.

Nu ajunge că procesul restituirii imobilelor confesionale a fost demarat, după schimbarea regimului, cu viteza melcului. In momentul de faţă, orice problemă legată de restituirea unor bunuri confesionale stagnează din cauza scandalului legat de cazul Miko. Mai mult decât atât, eventuala renaţionalizare ar putea deveni un precedent în cazul imobilelor restituite cu foarte multă dificultate. Am deveni din nou aserviţi în faţa puterii în exerciţiu. S-a putea lua tot ceea ce le-a fost restituit recent proprietarilor legitimi şi bisericilor istorice maghiare.

Înainte să arătăm cu degetul către conducerea de la Bucureşti , nu trebuie să uităm de faptul că această situaţie deosebit de nefastă a fost creată de doi locuitori maghiari din Sfântu Gheorghe, aceştia riscând în legătură cu un caz important pentru întreaga comunitate. Pe baza principiului să moară şi capra vecinului, s-a depus o plângere penală în procesul de restituire, iar membrii comisiei de restituire au fost puşi sub acuzaţie şi destinul şcolii a devenit nesigur. Cum ar fi într-o situaţie mai sigură Colegiul Szekely Miko? In proprietatea statului, expus la toate acele riscuri pe care le reprezintă nesiguranţa situaţiei politice ?

Aseară, în biserica evanghelică şi în jurul ei s-au adunat foarte mulţi oameni. Mii de oameni au îndurat frigul de afară şi s-au deplasat în faţa şcolii de mare renume.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6194 din 24.01.2011, autor Farcadi Botond

Protestează faţă de renaţionalizare

Prezidiul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului a aflat cu indignare despre ştirea renaţionalizării Colegiului Miko din Sfântu Gheorghe. Considerăm inacceptabil, accentuează aceştia, ca în România, în domeniul restituirii imobilelor confesionale, să aibă loc asemenea evenimente consternante. Nu vom ignora faptul că tot ceea ce se petrece în momentul de faţă împotriva maghiarilor care trăiesc în România reprezintă un atac la adresa principiului statului de drept şi totodată un atac la adresa cetăţenilor Uniunii Europene, ţinând cont de faptul că maghiarii din Transilvania sunt cetăţeni deplini ai Uniunii Europene.

Facem apel la preşedintele României, la guvernul României să suspende de urgenţă procedura ilegală de renaţionalizare a Colegiului Szekely Miko. Cerem ca membrii comisiei de restituire (Silviu Clim, Marko Attila şi Marosan Tamas) să fie lăsaţi în pace şi să înceteze imediat orice anchetă desfăşurată împotriva lor.

Se face apel la bisericile creştine din România, o atenţie aparte acordându-i-se bisericii ortodoxe române, ca prin intermediul unei atitudini comune să slujească victoria principiului statului de drept, împiedicarea obstrucţionării aplicării restitutio in integrum şi încetarea imediată a aspiraţiilor de renaţionalizare.

Prezidiul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului le solicită preoţilor şi credincioşilor să se roage pentru anularea multiplelor deficienţe ale României, pentru respectarea dreptului şi adevărului.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6194 din 24.01.2011

Consfătuire de tineret / Fără graniţe

Subcomisia de Tineret din cadrul Parlamentului Ungar a sosit în municipiul Sfântu Gheorghe pentru a face cunoştinţă cu reprezentanţii organizaţiilor maghiare de tineret din România. Scopul şedinţei în teritoriu l-a constituit evaluarea situaţiei tinerilor din Transilvania şi a revendicărilor acestora, schimbul de experienţă, precum şi intensificarea relaţiilor de colaborare. Şedinţa de sâmbătă (n.t. -29.01) s-a transformat într-o masă rotundă de tineret. Cei 70 de participanţi au depus coroane la statuia contelui Miko Imre, manifestându-şi astfel susţinerea faţă de cauza Colegiului Szekely Miko. La consfătuire au fost abordate teme precum procedura de naturalizare, autonomia şi sistemul ungar de subvenţionare, fiind pomenită şi posibilitatea ca municipiul Sfântu Gheorghe să devină capitala tineretului maghiar din Transilvania.

Săptămâna viitoare, după încheierea turneului transilvănean, membrii subcomisiei ungare se vor întâlni cu reprezentanţii organizaţiilor de tineret din Novi Sad – a precizat Kapus Krisztian, preşedintele subcomisiei. In cuvântarea sa de salut,Tamas Sandor a subliniat: aici, la noi, există anumite cauze în interesul cărora se solidarizează reprezentanţii anumitor organizaţii cu diferite tendinţe. După cuvântările de salut, s-au prezentat reprezentanţii celor două organizaţii maghiare de tineret din România invitate la consfătuire: Consfătuirea Maghiară de Tineret (MIERT) şi Consiliul Maghiar de Tineret (MIT) , ambele funcţionând ca organizaţii-umbrelă. Sandor Krisztina, preşedintele MIT, le-a asigurat posibilitatea de a se prezenta şi organizaţiilor afiliate Consiliului Maghiar de Tineret: Uniunea Cercetaşilor Maghiari din România, Asociaţia Creştină de Tineret din Transilvania şi Asociaţia de Tineret David Ferenc. A susţinut un scurt discurs şi Nemes Elod, preşedintele Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI).

Teglasy Kristof, conducătorul Departamentului de Tineret din cadrul Ministerului Resurselor Naţionale, a reflectat asupra directivelor politicii de tineret aplicate de statul ungar. Teglasy a subliniat: după o pauză de zece ani, urmează derularea cercetării numite Mozaik 2011. In fiecare regiune de peste hotare vor fi evaluate condiţiile de viaţă de care beneficiază tinerii, precum şi perspectivele, şansele, revendicările tinerilor, iar pe baza rezultatelor obţinute, vor fi elaborate programe care îl vor susţine pe fiecare să fie maghiar acolo, unde s-a născut. Primele rezultate ale cercetării urmează a fi prezentate cu ocazia ediţiei din acest an a taberei Tusvanyos. Teglasy Kristof a menţionat că Departamentul de Tineret dispune de un fond în valoare de 25 milioane de forinţi destinat sprijinirii organizaţiilor de tineret de peste hotare.

Reprezentantul Partidului Popular Creştin-Democrat (KDNP) şi cel al Partidului Socialist Ungar (MSZP) i-au asigurat pe cei prezenţi despre susţinerea procedurii de naturalizare şi a cauzei autonomiei. S-a discutat şi despre importanţa intensificării relaţiilor de colaborare cultivate de organizaţiile de tineret din Ungaria şi cele din Transilvania . Intr-o pauză a consfătuirii, participanţii s-au deplasat la statuia lui Miko Imre şi, sub semnul solidarităţii, au depus coroane, au aprins lumânări, manifestându-şi astfel solidaritatea cu cei care au protestat faţă de naţionalizarea colegiului .

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6200 din 31.01.2011, autor Farkas Reka

Nota Ziaristi Online: Este vorba de stirea Ungurii din Sfantu Gheorghe ataca o decizie DNA prin manifestatii de strada. DNA: Liceul Szekely Miko a fost atribuit prin fals Eparhiei Reformate

Sf. Gheorghe

07.02.2011

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.