Filat a cazut la moartea lui Stalin. Dan Tomozei: Republica Moldova. Punct şi de la capăt! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Filat a cazut la moartea lui Stalin. Dan Tomozei: Republica Moldova. Punct şi de la capăt!

Filat-Ghimpu-Voronin-Lupu-KGB Carti de Poker in Cacealmaua ruseascaCOMENTARIU | Republica Moldova. Punct şi de la capăt!

de Dan Tomozei

Ce părea previzibil în urmă cu câteva săptămâni s-a întâmplat. Războinicul împotriva tuturor, unicul maculat şi luptător pentru adevăr, integritate şi aderare la Uniunea Europeană, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a pierdut aproape totul. “Suntem martorii unei campanii de sacrificare a statului, din cauza interesului personal al unei persoane obscure care a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să cumpere o ţară”, declara Filat mai deunăzi, mizând pe suportul partenerilor din coaliţia de guvernare. Numai că, în condiţia unui veritabil român, Filat a pus toate ouăle într-un singur coş apoi s-a cocoţat pe el cu ambele picioare, căutând să se vadă peste mulţumea acuzată de corupţie, mafie şi anti-europenism.

Azi (5 martie 2013 – 60 de ani de la moartea lui Stalin – Nota red), guvernul condus de Vlad Filat a căzut cu 54 de voturi din 101, în urma moţiunii iniţiate de Partidul Comuniştilor aflat în opoziţie, şi cu sprijinul Partidului Democrat (aflat la guvernare) şi a deputaţilor neafiliaţi. Cele trei voturi acumulate de moţiune peste limita minimă cerută de lege vorbesc despre necesitatea unei schimbări la nivelul politicii din mica republică de peste Prut.
De multă vreme premierul Filat se afla într-un blocaj de comunciare şi afinitate cu proprii parteneri de coaliţie, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) nefiind decât o etichetă lipsită de consistenţă în planul economic şi social intern. Faptul că Vlad Filat nu realizează aceasta nici în ultima clipă este demonstrat de declaraţia făcută imediat după căderea guvernului: “Motivul real al acestui vot de astăzi este faptul că am spus lucrurilor pe nume. Pentru că am spus că în Moldova avem o putere paralelă. În Republica Moldova avem un personaj care, dincolo că controlează procese economice, controlează şi instituţiile statului”!!! Afirmaţiile, puse în faţa textului moţiunii de cenzură în care Guvernul Filat este acuzat de implicare în “scheme criminale şi coruptibile care prejudiciază bugetul statului”, par un joc de ping pong politic. Oricum ar fi, Guvernul Filat trebuia să elibereze palatul pentru că republica nu mai era condusă de la butoanele oficiale. O spune chiar premierul demis al Republicii şi o face cu seninătate, nerealizând pericolul şi gravitatea afirmaţiilor.

Cât de viabilă va fi o nouă aşezare la masa negocierilor a partenerilor din AIE, rămâne de văzut. Cert este că preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, preşedintele PD, a anunţat că a lansat imediat după votul de cădere a Guvernului Filat, invitaţia către PLDM şi PL de a deschide negocierile pentru formarea unui nou Guvern. Mai mult, este greu de imaginat un guvern AIE 3 în care politicianul Vlad Filat să mai prezinte vreo importanţă câtă vreme chiar colegii de coaliţie l-au detronat. În acest sens, declaraţiile preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, sunt elocvente: “Filat a luat tunurile şi a tras în Alianţă: trage şi trage. Apoi a denunţat Alianţa. Astea sunt tunurile Rusiei. Filat a trăsnit în integrarea europeană doar pentru nişte reglări de conturi” … Cât se vor potrivi toate astea şi cum va arăta noul guvern de la Chişinău, vom afla peste câteva zile. Cert este că, înflăcăraţi de mirajul puterii, Vlad Filat şi partenerii din telenovela AIE, nu sunt în măsură să vadă cu adevărat dimensiunea pericolului în care se află Republica Moldova. Căderea unui guvern nu reprezintă o problemă pentru un stat aşezat, cu instituţii solide. Dar R. Moldova este departe de această realitate democratică. Numai privind ultimele luni din evoluţia Chişinăului este suficient pentru a înţelege şi găsi argumente tranşante pentru a afirma că, prin felul de a face politică, Alianţa pentru Integrare Europeană a generat instabilitate internă şi disiparea autorităţii statului. Pentru asta, fie că place sau nu, vinovaţi nu mai pot fi scoşi comuniştii lui Voronin care au aşteptat până au prins momentul propice pentru a răsturna un guvern declarat pro-european, dar prea puţin dispus să joace transparent şi corect.

SURSA SI REFERINŢE via Ziaristi Online:
COMENTARIU | Doi paşi înapoi, pentru viitorul R. Moldova
COMENTARIU | Premierul Vladimir Filat, la ruleta rusească
COMENTARIU | O vizită pe malul celălalt

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.