"Managerul de top" Răzvan Dincă fura de 7 ani Opera şi Opereta. L-a acoperit masoneria? - Ziaristi OnlineZiaristi Online

“Managerul de top” Răzvan Dincă fura de 7 ani Opera şi Opereta. L-a acoperit masoneria?

Razvan Ioan DincaUn comentator avizat, care susţine că oferă informaţii din interiorul Operei, afirmă într-unul din cele peste 100 de comentarii ale articolului JAFUL DE LA OPERĂ că “managerul de top” Răzvan Ioan Dincă este mason. Aşa să fie? În tot cazul, după cum scrie chiar presa care până nu demult îi cânta osanale libidinoase, potrivit anchetatorilor, Răzvan Dincă ar fi comis primele infracţiuni încă din iarna anului 2008, perioadă în care conducea Teatrul Naţional de Operetă. Iată o Revistă a Presei pe acest subiect, în care, la final, veţi găsi şi câteva extrase din interceptările grupului infracţional realizate de SRI şi puse la dispoziţie Justiţiei:

Ioan Răzvan Dincă, directorul Operei Române, și-a școlit din timp complicii ca să nu colaboreze cu investigatorii | EXCLUSIV

de Cristian Burcioiu

Directorul suspendat al Operei Române, Ioan Răzvan Dincă, a încercat să-şi asigure spatele cu mult înainte ca anchetatorii să-i demaşte matrapazlâcurile financiare făcute din bani publici. Conform unor surse judiciare, Dincă organiza, la diferite intervale de timp, şedinţe de grup în care martorii erau şcoliţi ce să spună atunci când vor fi luaţi la întrebări.

Cu toate că acum nu recunoaşte nici una din acuzaţiile aduse – pentru care găseşte fel de fel de explicaţii -, Dincă a anticipat intervenţia achetatorilor şi s-a pegătit temeinic pentru momentul în care poliţiştii şi procurorii aveau să intre pe firul afacerilor sale făcute din postura de director al Operei Române. Ca să fie sigur că nimeni nu va spune “prostii” la audieri şi nu va oferi informaţii care să-l înfunde, directorul a organizat, la intervale de timp alese de el, şedinţe de grup cu martorii, de fapt cu complicii săi, cărora le-a sugerat, din postura de şef, să încurce cât mai mult ancheta. La întâlniri, fiecare dintre martori îşi primea rolul pe care era obligat să-l repete la nesfârşit pentru ca reprezentaţia ce ar fi putut să fie dată în faţa procurorilor şi a poliţiştilor să fie magistrală, fără cusur. Când afacerea a fost demascată şi toată lumea implicată în matrapazlâcuri a fost pusă să dea declaraţii, anchetatorii s-au lovit de un zid al tăcerii. Instructajul lui Dincă, pe care acesta nu-l recunoaşte, pare să fi dat roade. “Martorii recunosc, dar numai anumite lucruri, generalităţi… Nimic concret. Nici puşi în faţa anumitor probe obţinute cu ajutorul interceptărilor nu au recunoscut că au fost influenţaţi. Toţi spun că au vorbit, dar că nu-şi mai amintesc conţinutul discuţiilor, cu atât mai mult dacă au fost ameninţaţi sau influenţaţi”, ne-au dezvăluit surse judiciare.

Interceptările au demascat «complotul»

Celebrele şedinţe de grup “antianchetă” în care toată lumea primea indicaţii preţioase s-au derulat cu câteva luni înainte ca anchetatorii să percheziţioneze birorurile Operei Române şi locuinţa directorului acesteia. Fără să ştie, “complotul” organizat de Dincă împotriva investigatorilor care, cu orice preţ, trebuiau induşi în eroare a fost demascat cu ajutorul interceptărilor telefonice. “Persoanele- cheie din dosar au fost supravegheate cu ceva timp înainte. Sunt probe, interceptări telefonice, care vor ajunge pe masa magistraţilor. Martorii erau invăţaţi nu numai să mintă, ci şi să încurce documentele esenţiale în anchetă, acte care trebuiau predate”, au adăugat sursele citate.

Ioan Răzvan Dincă a fost reţinut 24 de ore pentru abuz în serviciu, fals în declaraţii şi conflict de interese. Prejudiciul pe care anchetatorii l-au estimat până în acest moment în dosar este de 630.000 de lei. O instanţă a Judecătoriei Sectorului 1 a considerat că poate fi cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu. Măsura este aplicată pentru 60 de zile, timp în care Dincă a fost suspendat din funcţia de director al Operei Române.

Directorul suspendat al Operei Naţionale, cercetat sub control judiciar. Decizia este definitivă
Ioan Răzvan Dincă, directorul suspendat al Operei Naţionale, va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Decizia dată miercuri de Tribunalul Bucureşti este definitivă.
Prin această soluţie, magistraţii au menţinut decizia luată, în primă instanţă, de Judecătoria Sectorului 1, pe 13 mai, prin care s-a dispus cercetarea lui Dincă sub control judiciar, nu în arest la domiciliu, aşa cum propuseseră procurorii.
În motivare deciziei de pe 13 mai, judecătorul de drepturi şi libertăţi arăta că directorul suspendat al Operei Naţionale a încercat să influenţeze inculpaţi şi martori din dosar şi a vrut să distrugă probe ale anchetei.
Potrivit motivării instanţei, anchetatorii au strâns suficiente probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că Ioan Răzvan Dincă a săvârşit şase infracţiuni de abuz în serviciu şi cinci infracţiuni de fals în declaraţii.
„În cauză există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă că inculpatul Dincă Ioan Răzvan a încercat să influenţeze ceilalţi participanţi la savârşirea infracţiunilor de care sunt acuzaţi, a martorilor din cauză şi totodată să se sustragă sau să altereze mijloace materiale de probă”, arătau magistraţii în motivarea deciziei.
Obligaţiile impuse de controlul judiciar
În perioada controlului judiciar, directorul Operei Naţionale trebuie să meargă la secţia de poliţie în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul, în zilele stabilite prin programul de supraveghere, la Parchet sau la instanţă, ori de câte ori este chemat şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa.
De asemenea, în perioada controlului judiciar, Răzvan Dincă nu poate să ocupe funcţia de director al Operei Naţionale şi are interdicţie să meargă la sediul Operei.
„În baza art. 215 alin. (2) C.proc.pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească raza teritorială a municipiului Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; b) să nu se apropie de niciun inculpat sau martor din cauză, cu excepţia numitei Dincă Violeta, în eventualitatea în care aceasta dobândeşte calitatea de martor, si să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. c) să nu se deplaseze la Opera Naţională Bucureşti; d) să nu exercite funcţia de Director general al Operei Naţionale Bucureşti”, conform judecătorilor.
Cinci persoane cu funcţii de conducere în cadrul Operei Naţionale sunt cercetate pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei, iar administratorul firmei care păzea instituţia este anchetat pentru că presta servicii fără licenţă, potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.
Cinci şefi de la Operă, cercetaţi

Cinci persoane cu funcţii de conducere în cadrul Operei Naţionale sunt cercetate pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei, iar administratorul firmei care păzea instituţia este anchetat pentru că presta servicii fără licenţă, potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 1.

În acest dosar, Ioan Răzvan Dincă şi un alt angajat al instituţiei au fost reţinuţi, ulterior procurorii cerând emiterea unui mandat de arestare doar pentru directorului Operei, acuzat de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

“Cinci funcţionari din cadrul Operei Naţionale din Bucureşti, respectiv Dincă Ioan Răzvan – director general, Moldovan Alina Ofelia – director general adjunct, Petrescu Georgeta – director economic, Iacob Mădălina Gabriela – şef birou achiziţii publice, Grigore Sebastian-Eduard – coordonator echipă tehnică şi administrativă, sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni de abuz în serviciu”, a arătat Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Procurorii au deschis un dosar şi pe numele administratorului firmei angajate să păzească Opera Naţională. Dan Mircea este acuzat că societatea pe care o adminstrează a păzit Opera Naţională fără să deţină atestat sau licenţă de funcţionare, aşa cum cere legea care reglementează paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Răzvan Dincă încălca legea de şapte ani

Potrivit anchetatorilor, Răzvan Dincă ar fi comis primele infracţiuni încă din iarna anului 2008, perioadă în care conducea Teatrul Naţional de Operetă. Astfel, în perioada februarie 2008 – 3 februarie 2011, în calitate de director general al Teatrului Naţional de Operetă, nu a încasat mai multe datorii ale instituţiei de la o firmă care funcţiona în sediul instituţiei şi a produs un prejudiciu de peste 320.000 de lei.

Ulterior, în perioada 12 martie 2012 – 19 decembrie 2012, Dincă ar fi plătit ilegal şi nejustificat o firmă cu 130.000 lei, iar în 27 octombrie, el a plătit ilegal din bugetul Teatrului de Operetă, către o altă societate, 44.000 de lei. Tot în 2012, împreună cu doi subalterni, Dincă ar fi făcut alte plăţi ilegale, cauzând un prejudiciu de peste 5.800 lei.

Procurorii îl mai acuză pe Răzvan Dincă de faptul că, în perioada 18 martie 2013 – 31 decembrie 2014, în calitate de director general al Operei Naţionale Bucureşti, a încheiat mai multe convenţii civile nelegale, fapt ce dus la prejudicierea statului cu peste 43.000 de lei.

De asemenea, în perioada 4 octombrie 2013 – 1 aprilie 2014, Dincă ar fi achitat, tot în mod ilegal, 150.000 de lei către o societate care a presat servicii pentru Opera Naţională, a mai arătat Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Răzvan Dincă este acuzat şi de faptul că, din poziţia de director general al Teatrului Naţional de Operetă, iar ulterior al Operei Naţionale din Bucureşti, ar fi omis, cu intenţie, să înscrie în declaraţia de interese din anul 2013 calităţile de unic asociat şi administrator al unei societăţi comerciale. În plus, acesta nu a trecut în declaraţiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 şi 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar şi, totodată, ar fi trecut în mod fals valoarea unor credite bancare contractate.

Marţi, procurorii au făcut percheziţii la sediul Operei Naţionale din Bucureşti şi la domiciliile unor angajaţi ai instituţiei, iar directorul Operei, Răzvan Ioan Dincă, a fost dus pentru audieri la Poliţia Sector 1.

Răzvan Dincă este directorul Operei Naţionale Bucureşti din decembrie 2012, când a câştigat concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii. În august 2006, el a fost numit director general al Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” din Bucureşti, iar în 2007 a devenit director şi manager de proiect al Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului Muzical “Viaţa e Frumoasă!”. A regizat mai multe spectacole de teatru în ţară şi în Bucureşti. În perioada 2010-2012, Dincă a fost consilier al preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Sursa: Adevarul

Motivarea deciziei de punere sub control judiciar a directorului Operei Nationale: Razvan Dinca a incercat sa influenteze martori si sa distruga probe din dosar
de Alina Neagu     HotNews.ro

Directorul suspendat al Operei Nationale, Razvan Dinca, a incercat sa influenteze inculpati si martori din dosar si a vrut sa distruga probe ale anchetei, arata Judecatoria Sectorului 1, in motivarea deciziei de cercetare a sa sub control judiciar, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, anunta Mediafax. Potrivit motivarii instantei, anchetatorii au strans suficiente probe din care sa rezulte suspiciunea rezonabila ca Ioan Razvan Dinca a savarsit sase infractiuni de abuz in serviciu si cinci infractiuni de fals in declaratii.

“Judecatorul de drepturi si libertati retine ca in cauza exista probe din care rezulta presupunerea rezonabila ca inculpatul Dinca Ioan Razvan a incercat sa influenteze ceilalti participanti la savarsirea infractiunilor de care sunt acuzati, a martorilor din cauza si totodata sa sa sustraga sau sa altereze mijloace materiale de proba”, se mentioneaza in motivarea instantei.

Conform sursei citate, din continutul convorbirilor telefonice, purtate in perioada 6 – 27 februarie, reiese ca inculpatii din dosar s-au intalnit de mai multe ori pentru a discuta ce declaratii urmau sa dea in fata organelor de urmarire penala:

“Madalina: (…) nu pot sa-ti spun cum e cu Parchetul General si ce declaratii o sa dam si facem terapie de grup. Bine, nu este nici o problema. Pai o sa ne cheme sa dam declaratii toti, iti dai seama.
Roxana: Da.
Madalina: Sa zica Razvan, doamna Petrescu. Nu stiu daca o sa ajunga si la mine, posibil (cu referire la inculpatii Dinca Ioan Razvan si P.G.”, se arata in motivarea deciziei.
Aceasta nu este unica discutie purtata referitor la declaratiile ce urmau sa fie date in fata organelor de ancheta.
“I. M. G: Facem sedinta de grup…(cu referire la intalnirile dintre inculpati)
Roxy: Nasol de voi!
I. M. G: Ce vom face si cum vom da declaratii dupa data de 27.(cu referire la data de 27 februarie 2015 indicata ca termen de predare a documentelor, in ordonanta nr. 12613/P/2013 din data de 04 februarie 2015)”, este o alta conversatie redata de procurori si de care judecatorii au tinut cont.

Referitor la aceste discutii, Dinca a recunoscut doar faptul ca aceste intaniri au fost organizate, dar nu si scopul acestora.

“Cu toate acestea, judecatorul considera ca declaratia inculpatului Dinca Ioan Razvan, potrivit careia intalnirile au avut ca unic scop discutiile cu privire la existenta si locul unde se afla inscrisurile solicitate de organele de urmarire penala este contrazisa de continutul proceselor-verbale de redare a convorbirilor purtate de inculpatii si martorii din cauza, din care rezulta in esenta ca inculpatul a fost cel care a coordonat atat continutul declaratiilor ce urmau sa se dea, cat si intreaga abordare in fata organelor judiciare”, se mai arata in motivarea instantei.

In cadrul documentului citat, este redata si o discutie din care reiese ca directorul suspendat al Operei a incercat sa distruga si eventual sa sustraga numite mijloace de proba:

“Razvan: Buna ziua, domnu’ director. Ce faceti domnu’ director ?
Domn: Ce sa fac, uite iesisem in curte, in curtea curtii (cu referire la Curtea de Conturi a Romaniei).(…) Si v-am mai cautat. Ramasese ca ne vedem. Vreau neaparat sa ne vedem, ca v-am spus ca am hartia aia la mine.
Razvan: Da
Domn: Sa vedeti ce scrie nebunul ala si poate o fi si adevarat cate ceva din ce spune ala si pana in toamna cand venim mai aveti timp sa faceti ceva, sa remediati, sa… ma intelegeti?
Razvan: Am inteles.
Domn: Ca nu stiu ce spune el cu vinciuri, cu pa masii, cu amortizoare, cu draci, cu laci, cu scena, cu ma-sa-n-c*r ce spune acolo si…
Razvan: Da. Aaa, eu am de depus ceva pana maine puternic si mare si lung. Hai sa ne intalnim, ne intalnim poimaine. Puteti?
Domn: Poimaine fiind joi. (…) Da, in principiu pot. Da. Cred ca da.
Razvan: Bine domnule director. Hai sa ne auzim atunci joi si va sun eu”, este o convorbirea telefonica purtata in 10 martie de catre Razvan Dinca cu o persoana cu atributii de control in cadrul Curtii de Conturi, din care reiese, sustin magistratii, ca cei doi urmau sa altereze un inscris sau act.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Judecatoria Sectorului 1 a stabilit ca nu sunt intrunite conditiile ca directorul Operei sa fie arestat preventiv.

“Raportat la gravitatea infractiunilor de care este acuzat inculpatul (infractiui savarsite fara violenta sau circumstante care sa imprime un grad de pericol social generic ridicat), la persoana inculpatului (o persoana care se afla la primul conflict cu legea penala, cu studii superioare, casatorita, cu o cariera in materie artistica), dar si la caracterul exceptional al masurii arestarii preventive, judecatorul de drepturi si libertati considera ca masura arestarii preventive este excesiva, cerinta de necesaritate prevazuta de art. 202 alin(1) C.proc.pen. putand fi realizata si printr-o masura mai usoara”, conchide sursa citata.

Directorul Operei Nationale, Razvan Dinca, este cercetat in libertate, incepand din 13 mai, dupa ce Judecatoria Sectorului 1 a respins cererea procurorilor de arestare preventiva, instanta dispunand masura controlului judiciar pentru 60 de zile, timp in care acesta va fi suspendat din functie.

Magistratul de la Judecatoria Sectorului 1 a dispus luarea masurii controlului judiciar fata de Razvan Dinca, pe o durata de 60 zile, din 13 mai pana la 11 iulie.

In perioada controlului judiciar, directorul Operei Nationale trebuie sa mearga la sectia de politie in a carei circumscriptie isi are domiciliul, in zilele stabilite prin programul de supraveghere, la Parchet sau la instanta, ori de cate ori este chemat si sa anunte daca isi schimba locuinta.

De asemenea, in perioada controlului judiciar, Razvan Dinca nu poate sa ocupe functia de director al Operei Nationale si are interdictie sa mearga la sediul Operei.

“In baza art. 215 alin. (2) C.proc.pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa nu depaseasca raza teritoriala a municipiului Bucuresti, decat cu incuviintarea prealabila a organului judiciar; b) sa nu se apropie de niciun inculpat sau martor din cauza, cu exceptia numitei Dinca Violeta, in eventualitatea in care aceasta dobandeste calitatea de martor, si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale. c) sa nu se deplaseze la Opera Nationala Bucuresti; d) sa nu exercite functia de Director general al Operei Nationale Bucuresti”, arata instanta, in decizia luata in 13 mai, care a fost contestata la Tribunalul Bucuresti, aceasta urmand sa se judece in 25 mai.

Cinci persoane cu functii de conducere in cadrul Operei Nationale sunt cercetate pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei, iar administratorul firmei care pazea institutia este anchetat pentru ca presta servicii fara licenta, potrivit Parchetului Judecatoriei Sectorului 1.

In acest dosar, Ioan Razvan Dinca si un alt angajat al institutiei au fost retinuti, ulterior procurorii cerand emiterea unui mandat de arestare doar pentru directorului Operei, acuzat de mai multe infractiuni de abuz in serviciu si fals in declaratii.

“Cinci functionari din cadrul Operei Nationale din Bucuresti, respectiv Dinca Ioan Razvan – director general, Moldovan Alina Ofelia – director general adjunct, Petrescu Georgeta – director economic, Iacob Madalina Gabriela – sef birou achizitii publice, Grigore Sebastian-Eduard – coordonator echipa tehnica si administrativa, sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni de abuz in serviciu”, a aratat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Procurorii au deschis un dosar si pe numele administratorului firmei angajate sa pazeasca Opera Nationala. Dan Mircea este acuzat ca societatea pe care o adminstreaza a pazit Opera Nationala fara sa detina atestat sau licenta de functionare, asa cum cere legea care reglementeaza paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

Potrivit anchetatorilor, Razvan Dinca ar fi comis primele infractiuni inca din iarna anului 2008, perioada in care conducea Teatrul National de Opereta. Astfel, in perioada februarie 2008 – 3 februarie 2011, in calitate de director general al Teatrului National de Opereta, nu a incasat mai multe datorii ale institutiei de la o firma care functiona in sediul institutiei si a produs un prejudiciu de peste 320.000 de lei.

Ulterior, in perioada 12 martie 2012 – 19 decembrie 2012, Dinca ar fi platit ilegal si nejustificat o firma cu 130.000 lei, iar in 27 octombrie, el a platit ilegal din bugetul Teatrului de Opereta, catre o alta societate, 44.000 de lei. Tot in 2012, impreuna cu doi subalterni, Dinca ar fi facut alte plati ilegale, cauzand un prejudiciu de peste 5.800 lei.

Procurorii il mai acuza pe Razvan Dinca de faptul ca, in perioada 18 martie 2013 – 31 decembrie 2014, in calitate de director general al Operei Nationale Bucuresti, a incheiat mai multe conventii civile nelegale, fapt ce dus la prejudicierea statului cu peste 43.000 de lei.

De asemenea, in perioada 4 octombrie 2013 – 1 aprilie 2014, Dinca ar fi achitat, tot in mod ilegal, 150.000 de lei catre o societate care a presat servicii pentru Opera Nationala, a mai aratat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Razvan Dinca este acuzat si de faptul ca, din pozitia de director general al Teatrului National de Opereta, iar ulterior al Operei Nationale din Bucuresti, ar fi omis, cu intentie, sa inscrie in declaratia de interese din anul 2013 calitatile de unic asociat si administrator al unei societati comerciale. In plus, acesta nu a trecut in declaratiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 si 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar si, totodata, ar fi trecut in mod fals valoarea unor credite bancare contractate.

Marti, procurorii au facut perchezitii la sediul Operei Nationale din Bucuresti si la domiciliile unor angajati ai institutiei, iar directorul Operei, Razvan Ioan Dinca, a fost dus pentru audieri la Politia Sector 1.

Razvan Dinca este directorul Operei Nationale Bucuresti din decembrie 2012, cand a castigat concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii. In august 2006, el a fost numit director general al Teatrului National de Opereta “Ion Dacian” din Bucuresti, iar in 2007 a devenit director si manager de proiect al Festivalului International de Artele Spectacolului Muzical “Viata e Frumoasa!”. A regizat mai multe spectacole de teatru in tara si in Bucuresti. In perioada 2010-2012, Dinca a fost consilier al presedintelui-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Pingback: KOBBORG, BUBOIUL DE LA OPERĂ. Putea fi spart de un anZiaristi Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.