Editorialul Zilei: Ofensiva maghiara cu Ungaria la carma UE. Joc periculos. - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Editorialul Zilei: Ofensiva maghiara cu Ungaria la carma UE. Joc periculos.

Joc periculos

de Maria Petrascu

O recenta insiruire de evenimente, nu stiu de ce dar nu cred intr-o sucesiune intamplatoare a acestora, ma face sa ma intreb si sa intreb daca nu cumva, in spatele lor, se ascunde un joc periculos, la capatul caruia, daca nu vom fi atenti, si nu prea suntem, pe noi, ca romani, ca stat, ne pot astepta, in viitorul nu prea indepartat, surprize deloc placute.

La 1 ianuarie 2011, asa cum am mai spus, Ungaria, prin premierul in exercitiu, Viktor Orban, a preluat presedentia Uniunii Europene si, tot de atunci a intrat in vigoare  legea, adoptata la finele anului trecut de Parlamentul ungar prin care cetatenii de etnie maghiara care traiesc in afara granitelor Ungariei pot cere si obtine si cetatenia maghiara pe langa cea pe care o au in prezent ( in cazul nostru fiind vorba de cea romana).

Nici nu s-a racit bine “cerneala” cu care a fost scrisa aceasta lege, nu intamplator conceputa si legata in timp, zic eu, de preluarea presedentiei Uniunii Europene de catre Ungaria ca, mai multi lideri ai UDMR, cetateni romani, de etnie maghiara, care detin functii publice importante in statul roman si care au fost alesi de electorat si nu numiti, au depus luni, 3 ianuarie, 2011, actele, la Consulatele Generale ale Ungariei de la Miercurea Ciuc si Cluj, cerand cetatenie maghiara.

Si iata ca, la doua zile distanta, adica miercuri, 5 ianuarie, 2001, aflam ca unul dintre acesti demnitari  atat de dornici de cetatenie maghiara, respectiv presedintele Consiliul Judetean Harghita, Borboly Csaba, care este si liderul Consiliului National al Primarilor si consilierilor UDMR, se grabeste sa trimita o scrisoare adresata, nu stim inca daca in calitatea oficiala pe care i-o confera functiile detinute in Romania sau in nume propriu, Parlamentului ungar.  Mai precis,  presedintelui Comisiei parlamentare pentru elaborarea noii Constituţii  a Ungariei, Salamon Laszlo.

Ce-i scrie Borboly lui Salamon? Ca are de facut niste  propuneri în privinţa relaţiilor maghiaro-maghiare.( n.n..?!? ). Aceste propuneri, spune Borboly in misiva sa catre Salamon, trebuie sa fie inserate, in detaliu, in noua Constitutie a Ungariei ce va fi adoptata in aceasta primavara.

“Detaliile” despre care nu avem cunostinta inca, au drept scop, spune acelasi Borboly, ca “La prevederea din actuala Constituţie a Ungariei conform căreia «Republica Ungară se simte responsabilă pentru soarta maghiarilor care trăiesc dincolo de hotarele ei»” să  se adauge si “detalii privind formele concrete de realizare a asumării acestei responsabilităţi”.

Desigur, e greu de tradus ce se ascunde dupa limbajul “cifrat”, uzitat de politicianul cu dubla cetetenie, romano-maghaira, Borboly Laszlo. Dar se poate intui, mai ales daca luam in considerare si o alta precizare pe care o face liderul UDMR de la Harghita in scrisoarea sa: “În această privinţă consider că, prin noua Constituţie, Parlamentul Ungariei trebuie să ia măsuri în mod similar Constituţiei române deoarece sunt convins de faptul că o astfel de prevedere ar contribui la o stabilitate politică şi la soluţionarea problemelor privind protecţia drepturilor minorităţilor naţionale”, Asta a fost miercuri.

Iar  joi, ce aflam? Ca Romania nu va intra in Schengen la 31 martie, 2011. De cine a fost facut anuntul? De nimeni altul decat de Ministrul de Interne al Ungariei, Sandor Pinter, care a anunţat că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost amânată. Iar Ungaria conduce “destinele UE” pentru urmatoarele sale luni, cand asigura presedintia rotativa a Consiliului European. Potrivit oficialului maghiar, citat de agenţia germană de ştiri DPA, “(…) ambele ţări mai au de îndeplinit “o serie de sarcini”, astfel că o aderare la termenul fixat de 31 martie 2011 este imposibilă.”

Imediat dupa ce stirea e “explodat” pe agentiile si fluxurile de stiri nationale si externe, Biroul de presă al Ministerului de Interne de la Budapestea vine si dezminte, neoficial insa,  faptul ca  ministrul Sandor Pinter  ar fi dat un interviu pentru agenţia DPA.

Dar din Romania se vede altfel… Adica asa cum a declarat, tot astazi,ca sa vezi!, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, care nu a negat existenta unei declaratii a  ministrului ungar de Interne referitoare la amânarea aderării României la Schengen  ci oar a spus ca aceasta… a fost interpretată greşit.

Cineva se joaca cu alticineva. Un joc care pare a fi o hartuiala, o incordare de muschi care cui foloseste in acest moment deloc propice in care nu numai Romania si Bulgaria ci si restul statelor din Uniunea Europeana au destule si complicate probleme de rezolvat. Un joc periculos. Foarte periculos!

Sursa: Ziare.ro

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

 1. COMITETUL DE INITIATIVA

  COMUNICAT DE PRESA
  Liga Romana pentru Apararea Drepturilor Militarilor anunta toate persoanele interesate :
  1. Liga este o structura un scop si obiective cu totul deosebite fata de tot ceea ce exista pana acum. Din liga pot face parte, ca membri cu drepturi depline, pensionarii militari si familiile lor, ca membrii simpatizanti toti militarii activi sau in rezerva care respecta statutul, iar ca membri de onoare toti cei care ne sprijina material, financiar sau moral;
  2. Membru cu drepturi depline poate fi orice pensionar militar indiferent daca este sau nu membru al altor structuri asociative ( ANVRR, ANCMRR, FMR, SCMD, ANCMR(MAI, SRI,SIE,SPP) cu EXCEPTIA CELOR CARE SUNT DEJA MEMBRI AI ALTEI STRUCTURI DE PENSIONARI INFIINTATA IN BAZA LEGII 502/ 2004
  3. Comitetul de initiativa pentru infiintarea ligii a intocmit toate documentele juridice de inregistrare a acesteia in conformitate cu prevederile Legii 502 / 2004 ale caror facilitati vor fi folosite la maximum ;
  4. Liga are ca principal obiectiv apararea drepturilor membrilor sai impotriva oricaror incercari de limitare, ingradire sau diminuare a acestora;
  5. Liga are o stransa colaborare cu o casa de avocatura specializata in legislatia civila si contencios administrativ care ne va apara interesele in conditii deosebit de avantajoase;
  6. in perioada 24-28.01.2011 se vor depune actele de inregistrare juridica a ligii;
  7. in vederea definitivarii actelor juridice, respectiv stabilirea filialelor din tara, toti cei interesati, sa comunica urgent, in vederea stabilirii acestor filiale, gradul (in rezerva sau retragere) numele si prenumele cu initiala tatalui a fondatorului filialei;
  8. se vor comunica urgent la la fax: 021.367.10.96 urmatoarele date de identificare ale membrilor filialei: nume,prenume cu initiala tatalui, cod numeric personal, numarul talonului de pensie, copie de pe CI/BI si de pe talonul de pensie;
  9. Liga are deja stabilite toate documentele si etapele de aparare a pensiilor militare; dupa aprobarea filialei de catre Comitetul de initiativa, aceste documente vor fi trimise reprezentantului filialei respective, impreuna cu instructiunile de urmat;
  10. Pentru detalii si precizari trimiteti solicitarile la E-mail : nickleresteanu@yahoo.com sau la faxul amintit mai sus.
  COMITETUL DE INITIATIVA

 2. ROMANIA ESTE DE-O BUCATA DE VREME TINTA ATACURILOR REVIZIONISTE MAGHIARE, VOR TRANSILVANIA SI NU PIERD NICI-O OCAZIE SA-SI URLE PESTE TOT DORINTELE LOR REVIZIONISTE ASUPRA ROMANIEI, IAR MILITARII ROMANIEI PARE CA NU LE PASA, SI-O TIN UNA SI BUNA CU PENSIILE LOR. OARE PENSIILE LOR SUNT MAI IMPORTANTE? SI CE PENSII AU IN RAPORT CU RESTUL POPULATIEI? AU PENSII MAI MICI, SAU MEDIA LOR E MAI MICA DECAT A RESTULUI POPULATIEI ROMANESTI?
  OARE AU FOST DIN 1945 SI PANA ASTAZI IN VREUN RAZBOI TRIMISI DE ROMANIA? CARE ESTE RASPUNSUL MILITARILOR ROMANI LA PROVOCARILE MAGHIARE REVIZIONISTE PRIVIND TRANSILVANIA? ASTA AR TREBUI SA-I INTERESEZE IN CEL MAI INALT GRAD!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.