Urmăresc atent ce spune şi domnul Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Chişinău (foto sus). De ce? Pentru că Excelenţa Sa reprezintă opinia preşedintelui Dmitri Medvedev. Cum? Lamentabil, fiindcă are o gândire de tip bolşevic într-o Europă nouă, iar liderul de la Kremlin a declarat oficial că Rusia contemporană se dezice de stalinism.
Şi iată de ce.
Valeri Kuzmin solicită dezvoltarea relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova, dar şi dintre Chişinău şi Bruxelles, “dar fără prostirea în masă a cetăţenilor cu poveşti despre perspectiva reală a integrării europene”. Mai precis, Alianţa pentru Integrarea Europeană “îi prosteşte pe moldoveni”. Dacă într-adevăr cei trei magnifici una vor spune şi alta vor fuma, desigur că vor ajunge acolo unde le-ar fi locul: la tobogan. Tinerii basarabeni – fie ei români, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari – nu mai pot fi minţiţi cu “aderarea”.
Politicienii de la Chişinău au minţit destul, timp de 20 de ani. Şi Voronin le-a pus capac la toţi.
Încă din 1990, premierul antisovietic Mircea Druc a încercat să ducă R. Moldova alături de Ţările Baltice. Şi a rezistat doar un an cu asemenea idei la Chişinău. S-au înţepenit în jilţul puterii caimacamii Snegur, Lucinski, Voronin. Unde este Lituania acum ? Unde a rămas Republica Molotov, dacă politicienii ei au ascultat de sirena Kremlinului ?
Este inadmisibil ca românii din Basarabia să fie vânaţi ca nişte câini turbaţi pe frontiera de la Prut fiindcă vor să meargă la lucru.
Noi am dorit să fim împreună, nu am vrut să ajungem aici. Cât de mult i-a ajutat pe basarabeni lipsa unui ton hotărât, tranşant în politica lor? Ori –ori! Iar nu Şi –şi! Cât de mult i-a sprijinit Rusia în dezvoltarea nivelului lor de trai? Prin urmare, cine-i prosteşte pe « moldoveni » , domnule ambasador?
Altă mostră:
”Rusia a fost totdeauna şi va fi interesată să menţină relaţiile cu Moldova, ca stat partener, vecin şi previzibil”.
Ce fel de partener este Rusia care a şantajat guvernele de la Chişinău cu interzicerea exporturilor de vinuri, legume şi fructe?
De unde şi până unde Rusia este vecină cu R. Moldova? Cele două entităţi sunt despărţite de 1000 de kilometri de teritoriu ucrainean.
Despre ce parteneriat poate fi vorba dacă Rusia refuză să-şi retragă trupele de ocupaţie şi arsenalul militar?
“În ciuda eforturilor depuse de cei rău intenţionaţi, care caută, cu perseverenţă demnă de o cauză mai bună, să umbrească relaţiile tradiţionale de prietenie şi asistenţă mutuală, care leagă popoarele ţărilor noastre, indivizi care discreditează faptele de vitejie ale taţilor şi bunicilor noştri, care au învins fascismul cu 65 de ani în urmă, indivizi care încearcă să dovedească ceea ce nu poate fi dovedit cu privire la cele două secole de istorie a popoarelor noastre, care au trăit împreună într-un stat unitar, relaţiile ruso-moldoveneşti au trecut prin toate încercările şi au continuat să se manifeste destul de eficient în anul care a trecut”, consideră Kuzmin.
Să fi fost imperiul ţarist “un stat unitar” şi noi n-am aflat? Sau poate a fost Uniunea Sovietică mai tolerantă cu românii din Basarabia…
Apoi, trimisul lui Medvedev dă indicaţii: “Moldova trebuie să elaboreze, în concordanţă cu standardele europene democratice, o politică de stat, care să se bazeze pe respectarea drastică a drepturilor omului privind toate minorităţile naţionale, şi nu numai drepturile referitoare la o singură minoritate, care exprimă deschis interesele unui stat vecin, care nu recunoaşte independenţa şi suveranitatea Moldovei. Este vorba şi despre cei peste 180 de mii de cetăţeni ai Rusiei, care trăiesc permanent în R. Moldova, care au o contribuţie substanţială la dezvoltarea economică şi socio-culturală.”
Diplomatul rus se referă la românii care ar fi… minoritari la ei acasă în Basarabia. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa şi suveranitatea R. Moldova. A făcut-o necondiţionat, şi aici a greşit profund clasa politică de la Bucureşti.
Basarabia face parte inalienabilă din spaţiul de etnogeneză al tuturo românilor şi cu adevărul istoric nu se poate negocia.
Dacă ar fi fost ambasador într-o ţară normală, Kuzmin era făcut pachet şi trimis ramburs la Moscova, mai ales după ce, în 2010, a participat la “aniversarea Republicii Moldoveneşti Transnistrene”.
Prin prezenţa sa la Tiraspol, reprezentantul domnului preşedinte Medvedev a încurajat separatismul, sciziunea unui stat recunoscut la ONU, deşi Rusia pretinde că ar avea rol de mediator pe Nistru.
Este evident că Moscova nu a avut şi nu are căderea morală să facă pace într-un stat a cărui Constituţie nu admite prezenţa trupelor străine pe teritoriu.
La fel ca Valeri Kuzmin, vorbeşte şi Igor Smirnov: “Noi nu mergem pe acelaşi drum cu o ţară care se consideră parte a României, care consideră Rusia un ocupant. Poporul transnistrean îşi construieşte statul şi viaţa alături de Marea Rusie”.
Dar nu doar străinii poartă întreaga vină a “prostirii” în faţă. Imbecili sunt şi politicienii sau ziariştii de la Bucureşti care folosesc sintagme de genul “relaţiile moldo-române”, “cooperarea dintre moldoveni şi români” etc.
Contribuim singuri la perpetuarea unui fals instituit de propaganda de la Kremlin. “Am pus domn în cealaltă Valahie pe Laiotă Băsărabă, ca să ne putem înţelege între noi”, scrie Ştefan cel Mare într-o cronică. “Suntem români şi punctum!”, spunea mai târziu Eminescu şi noi încă nu pricepem asemenea cuvinte simple.
Nu trebuie să mai vină străinii să ne mistifice adevărul. O facem noi mai bine.
Grecia a făcut valuri care ameninţau NATO şi UE din cauza denumirii “Macedonia”. (Şi Alexandru Macedon chiar nu era grec, era trac, adică aromân…).
Ruşii rămân însă cu atenţia hiperbolic şi obsesiv mărită pe Prut. Nu realizează că timpurile se schimbă, deşi vorbesc de propria “modernizaţia”. Uneori au şi pe ce se întemeia: pe cozile de topor.
Iată ce spune temperamentala Aliona Arşinova, una din şefele mişcării “Tânăra Gardă a Rusiei Unite” (pepiniera lui Vladimir Putin):
“Deosebit de important este însă faptul că Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a devenit “spikerul” Parlamentului şi preşedintele interimar al statului. El a semnat un tratat de exclusivitate cu partidul Rusia Unită. Practic, Marian Lupu a ajuns la putere făcându-şi publicitate după întâlnirile cu liderii partidului Rusia Unită, ca pe o reclamă proprie. Acesta a fost un argument decisiv pentru intrarea lui în Parlament şi pentru crearea coaliţiei.
Un lucru pozitiv este ca, într-o republică post-sovietică, preşedintele statului şi preşedintele Parlamentului să fie concomitent un rusofil, un om care are relaţii contractuale cu partidul de guvernare din Federaţia Rusă. Deci nu trebuie să regretăm că au pierdut comuniştii. Vladimir Voronin este un fel de brezaie politică, orientată după cum bate vântul propriilor interese. Adesea a fost contra Rusiei. Mai mult, el este omul trecutului, autoritar, cu o gândire din epoca anilor 1970. În 2003, Voronin a zădărnicit semnarea memorandumului lui Kozak şi a permis naţionaliştilor lui Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin Democrat, să dea foc pe străzile capitalei moldoveneşti la steagurile ruseşti şi la portretele preşedintelui Federaţiei Ruse. Vladimir Voronin s-a simţit confortabil cu Mihail Saakaşvili, cu Viktor Iuşcenko, Traian Băsescu, câtă vreme fotoliile politice de sub comunişti nu se clătinau. Apoi, liderul comuniştilor moldoveni a alergat din nou în braţele Moscovei. Dar deja nu mai erau aceeaşi comunişti: pierduseră trei campanii electorale succesive, încercând, de fiecare dată, să prindă Moscova în jocurile politice discutabile din Moldova.
Acum, şi Vlad Filat (liderul Partidului Liberal Democrat), şi Marian Lupu sunt oameni capabili de dialog, pragmatici, cu care se poate şi cu care trebuie să lucrăm.
Capacitatea de a duce tratative este acum o trăsătură determinantă a democraţilor moldoveni. Poporul moldovenesc a intrat în noul an cu o stabilitate politică evidentă. Iar Rusia trebuie doar să-şi fortifice poziţia în regiune”.
Dar să vedem cine este focoasa tovarăşă.
Înainte de Anul Nou, Tânăra Gardă a Rusiei Unite – aripa imatură a partidului condus de Vladimir Putin – a avut un congres pentru alegerea noii conduceri: un comitet de 21 de membri – preşedinte Timur Prokopenko şi doi co-preşedinţi – Aliona Arşinova, autoarea acestui articol din Tiraspol, şi Artiom Turov.
La acest congres, Tânăra Gardă a încercat să se împace cu Oleg Kaşin, jurnalistul bătut cu sălbăticie în noiembrie în faţa casei sale din Moscova.
Aliona Arşinova se ocupă de politica externă la Tânăra Gardă. În acelaşi comitet cu ea, lucrează şi Anna Chapman, spioana capturată în Statele Unite ale Americii. Anna se va ocupa de… “patrioţi şi de tinerii oameni de afaceri”.
Tânăra Gardă a lui Putin a cerut în vară pe site pedepsirea jurnalistului Oleg Kaşin. Şi pedeapsa a venit.
Mai pe scurt, în octombrie 2010, Biroul de presă al preşedintelui Medvedev i-a anulat acreditarea pentru Kremlin jurnalistului Kaşin de la “Kommersant”. Pentru că a participat la un marş al disidenţilor în 2007.
Tânăra Gardă l-a calificat imediat pe Kaşin “duşman al întregului popor rus”, drept pentru care “trebuie pedepsit”.
Pe 6 noiembrie 2010, doi tineri mascaţi au venit în faţa casei ziaristului. Unul ţinea un buchet de flori, în care era împodobită frumos o rangă de fier. Un huligan l-a ţinut pe “duşmanul poporului”, iar celălalt i-a zdrobit cu ranga mâinile, picioarele şi capul jurnalistului.
Kaşin a ajuns în comă la spital. Doctorii spun că, prin primăvară, îşi va reveni total. Preşedintele Dmitri Medvedev a cerut prinderea şi pedepsirea “criminalilor”. “Tânăra Gardă” l-a invitat chiar la congres, dar Kaşin le-a răspuns politicos: “Vă mulţumesc, dar acum sunt în spital. Despre mişcarea de tineret pro-Kremlin am deja o opinie clară şi nu intenţionez să mi-o schimb”.
Iată de unde venea aprecierea superlativă pentru “filorusul Marian Lupu”. Iar noul “spiker” şi “oleacă prezident” nu s-a dezis. Nu se uscase cerneala pe acordul de refacere a Alianţei, că Marian Lupu a şi propus prelungirea tratatului cu Federaţia Rusă pentru încă zece ani.
Fără modificări.
Fără nicio speranţă pentru românii din Basarabia, domnule ambasador? Naţionalismul a distrus imperiul sovietic şi corodarea continuă dacă Moscova îşi conservă aceeaşi mentalitate.