Profesorul Mihai Lucan: IPS Bartolomeu Anania este urmarit de anii grei de detentie. Cu ochii pe Viena - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Profesorul Mihai Lucan: IPS Bartolomeu Anania este urmarit de anii grei de detentie. Cu ochii pe Viena

Mitropolitul Bartolomeu Anania, în vârstă de aproape 90 de ani, se află internat la clinica auustriaca de două zile, dupa ce starea să de sănătate s-a agravat. Operatia urmeaza sa aiba loc astazi. IPS Bartolomeu Anania a fot internat iniţial la Cluj, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, din data de 22 decembrie, 2010, de unde a fost transferat apoi, de urgenţă, vinerea trecută, cu un avion special, la Viena. El a fost însoţit în timpul transportului spre capitală Austriei de o echipă de medici specialişti şi de secretarul sau de cabinet, parintele Bogdan Ivanov.

Mitropolitul Clujului , anunţa, la sfârşitul săptămânii trecute, ZIUA DE CLUJ a fost dus la Clinica vieneză AKH pentru a fi supus unei intervenţii medicală complicate, respectiv implantarea unei valve pe cord.

EVENIMENTUL ZILEI prezenta tot atunci, în detaliu, motivele medicale pentru care IPS Bartolomeu Ananaia a trebuit transportat de urgenţă la Viena şi vine cu mai multe detalii privitoare la afecţiunile cardiace care au impus luarea unei asemenea decizii.

Primele declaraţii oficiale despre starea de sănătate a Mitopolitului Clujului sunt consemnate de AGERPRES care a realizat un prim contact cu profesorul doctor Mihai Luncan, cel care l-a îngrijit pe IPS Bartolomeu Anania la Clinica de la Cluj.

Un interviu mai amplu cu şeful Institutului de Urologie şi Transplant Renal de la Cluj este găzduit sâmbătă în EVENIMENTUL ZILEI . Profesorul doctor Mihai Luncan spune că Mitropolitul Clujului nu suferă de afecţiuni renale ci de afecţiuni cardiace şi respiratorii care sunt consecinţa perioadei de detenţie a acestuia. (n.n. IPS Bartolomeu Anania este unul dintre sutele de mii de deţinuţi politici ai regimului totalitar comunist care i-a încarcerat, i-a torturat şi ucis pe mulţi dintre ei în închisorile de la Jilava, Aiud, Gherla şi altele) .

MEDIAFAX anunţa sâmbătă seara că IPS Barotolomeu Anania a ajuns cu bine la Viena la Clinica AKH unde a şi fost supus primelor investigaţii medicale. Aceeaşi sursă precizează că s-ar putea că intervenţia chirurgicală să aibă loc astăzi.

De ce a fost nevoie ca Mitropolitul Clujului să fie dus la Viena şi nu a putut fi tratat şi operat în continuare la Cluj sau în altă clinică din România aflaţi din JURNALUL NAŢIONAL .

COTIDIANUL relatează că, din cauza aceleiaşi lipse de aparatură medicală performante tot mai mulţi demnitari români şi alte personalităţi autohtone preferă să apeleze pentru investigaţii medicale, tratament şi intervenţii chirurgicale la clinici din străinătate şi face şi o trecere în revistă a celor care nu au optat pentru asistenta medicală de specialitate din România.

Din ROMÂNIA LIBERĂ aflăm că IPS Bartolomeu Anania nu putea fi operat în România deoarece, din cauza vârstei sale înaintate, nu era indicată o operaţie pe cord deschis.

Mitropolitul Clujului, aflăm din GÂNDUL , a fost însoţit în timpul transportului sau cu avionul de la Cluj la Viena de o echipă de medici specialiştii de la Clinica AKH şi de şeful sau de cabinet care a şi rămas cu acesta în continuare la clinica vieneză. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Ortodoxe din Cluj a declarat, conform aceleiaşi surse, că Mitropolia va suportă cheltuielile de transport cu avionul dar nu a putut preciza şi cine va plăti spitalizarea, medicaţia şi intervenţia chirurgicală pentru IPS Bartolomeu Anania.

Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, se află la Spitalul AKH, din Viena, unde medicii îi vor înlocui valva aortică. Din cauza vârstei sale – 89 de ani – nu va fi operat pe cord deschis, ci printr-o tehnologie mai nouă, iar la final îi va fi pusă o valvă de viţel, scrie si Libertatea. Intervenţia de la Viena se va face fără incizie. Bioproteza, cel mai probabil o valvă de viţel, va fi pusă printr-un cateter introdus printr-o arteră de la picior şi ghidat prin sistemul circulator al pacientului. Ea va acţiona ca un stent. Tehnologia este foarte nouă şi, totodată, foarte scumpă, aminteste ZIARE.RO in Revista Presei pe aceasta tema.

Credinciosii din Cluj si apropiatii Parintelui Anania se roaga pentru sanatatea sa, conchide Maria Petrascu.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.