Andrei Serban despre WC-ul lui Baconschi de la Paris - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Andrei Serban despre WC-ul lui Baconschi de la Paris

de Grid Modorcea

Ceea ce se petrece acum in Romania legat de viza Schengen, cand toate belelele cad pe capul ministrului de externe Teodor Baconschi, acuzat ca nu si-a facut cum trebuie treaba, o treaba mare, desigur, fiindca, daca nu primim viza, degeaba a intrat Romania in UE, tara va da pasi mari inapoi, va fi o nenorocire, nu gluma, mi-a amintit de o intalnire pe care am avut-o aici, la New York, cu Andrei Serban. Ne-am intalnit la restaurantul „Melon” de pe 3 Avenue. Eram impreuna si cu gemenele Indiggo. Printre multe vorbe pline de spirit si mancaruri alese, printre discutii pe teme ca sminteala unchiului Vanea si jansenismul lui Jackson Pollok, i-am prezentat lui Andrei Serban “Privirea lui Gopo”, albumul cu desene inedite ale marelui cineast roman, pe nedrept ignorat in tara lui si în lume. Si cum rasfoia albumul, Andrei a dat peste un desen ce reprezinta un soclu foarte inalt, iar pe el, in varf, se afla Omuletul pe vine, care isi face treaba mare.
– Extraordinar!, face Andrei Serban, chiar asa, cu desenul asta as putea ilustra si eu ce mi s-a întamplat zilele trecute la Paris.
– Ce?, îl întrebam noi într-un glas.
– Probabil ca ati fost la ambasada României de la Paris, nu?! Acolo am prezentat spectacolul “Spovedanie la Tanacu”, în prezenta lui Peter Brook, pe care l-am chemat special sa vada spectacolul meu. Ambasada e intr-un palat, care a fost al Reginei Maria. Ea avea acolo, la etaj, un teatru. Si Regina avea un apartament din care iesea si intra direct în loja ei din teatru. Cand s-au schimbat stapanii, comunistii au fost deranjati de existenta acestui teatru si l-au transformat intr-un cinematograf unde vedeau filme cu cowboy si banditi. Au facut un zid intre apartamentul Reginei si teatru si apoi, ca sa nu mai coboare de la balcon la toaleta care era la parter, si-au construit o toaleta la etajul teatrului, sacrificând jumatate din scena. Si noi am jucat spectacolul în acest loc strangulat. La sfarsit, ambasadorul nostru la Paris, Teodor Baconschi, a spus cateva cuvinte si m-a anuntat ca am primit de la Traian Basescu o medalie, Steaua Romaniei, asa ceva. Mi-a conferit-o cica in lipsa, pe 1 decembrie, si acum mi-o inmaneaza ambasadorul. In cuvantul meu, am spus ca eu nu sunt vanitos, dar ca nu stiu ce inseamna aceasta medalie, ce avantaje imi aduce. La aeroport pot sa nu mai stau la coada pentru prezentarea pasaportului? Nu, imi raspunde Baconschi. Pot sa calatoresc cu trenul fara bilet? Nu, zice ambasadorul. Pot… Nu, nu si nu. Puteti doar, atunci cand veti muri, cu conditia sa muriti pe teritoriul Romaniei, sa fiti îngropat cu salve de tun si onoruri militare. Bun, atunci am zis daca pot sa-mi exprim o dorinta. Mi s-a permis. Si mi-am exprimat dorinta de a se desfiinta toaleta de acolo, de a se darama zidul si de a se reveni la forma initiala a scenei. Mi se pare ca ceea ce ne desparte este aceasta toaleta de pe scena. Ceea ce se face la Bucuresti, politica Romaniei, este ca o toaleta, ca toaleta de aici, de pe aceasta scena, care ne impiedica sa jucam.
– Si ei, cei de acolo, ce-au zis?, intreaba Mihaela si Gabriela intr-un glas.
Si Andrei Serban a facut o pauza semnificativa, apoi a continuat:
– Au ramas cu toti amutiti, au urmat apoi niste aplauze stinse, protocolare. Peter Brook n-a inteles acest schimb de replici, dar mi-a multumit ca l-am invitat, fiindca l-a interesat foarte mult spectacolul, a fost incantat de patima care exista in credinta noastra. Pentru el a fost o noutate ce se intampla in ortodoxia romaneasca…
Daca Gopo ar fi auzit asa ceva, ce ne-a relatat Andrei Serban, sigur il punea pe Omulet pe o olita. Oricum, trebuie desfiintata ideea de toaleta, si din teatru, si din politica.
– Am auzit ca PSD a ajuns la putere in Romania via toaleta, a mai adaugat Andrei Serban, ca au facut negocieri intr-o toaleta. Ca si în teatru, si în politica jocul trebuie sa aiba loc pe scena, nu în toalete…
Si asa am ajuns sa ciocnim un pahar de vin rosu, Cabernet Sauvignon, pentru desfiintarea toaletelor politice si culturale! In timp ce trupa Indiggo ne canta: “Aseara ti-am luat boneta, / Iar tu te-ai dus la toaleta!”.
Oare dl. Baconschi o fi desfiintat toaleta de pe scena ambasadei Romaniei la Paris? Dar cred ca nu a apucat, fiindca a fost numit in alta functie, mult mai inalta, unde numarul de toalete este mult mai mare. Iar in Schengen, e sigur, intrarea nu se face printr-o toaleta!

Corespondenta din New York pentru Ziare.ro

Foto: Bookiseala.ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.