Nicolae Manolescu cercetat de ANI dupa ce MAE l-a uitat la Paris la 72 de ani. Familia Manolescu a incasat 5333 de pensii si alocatii pentru mame fara sa faca nimic la UNESCO - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Nicolae Manolescu cercetat de ANI dupa ce MAE l-a uitat la Paris la 72 de ani. Familia Manolescu a incasat 5333 de pensii si alocatii pentru mame fara sa faca nimic la UNESCO

Criticul si ambasadorul Manolescu Apolzan Nicolae a fost dat spre cercetarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) dupa ce jurnalistul Victor Roncea a descoperit ca acesta nu si-a mai depus la MAE nici Declaratia de Avere, nici cea de Interese, de doi ani de zile. Mai mult, de cand este ambasador al Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu si sotia sa, Ioana, angajata pe post de Secretar III si apoi promovata ca Secretar II la Legatia de la Paris, au cheltuit din banii statului peste 800.000 de euro, fara sa faca nimic. Numai chiria resedintei personale de la Paris costa nu mai putin de 11.000 de euro pe luna! Practic, ultima actiune a Romaniei consemnata de UNESCO dateaza din 2005, cu un an inainte de a deveni Manolescu ambasador. Un calcul sumar ne arata ca, pe vremurile acestea de criza, familia Manolescu a incasat 5333 de pensii si alocatii pentru mame cu rezultat 0 (zero) pe plan international. Totodata, desi Guvernul care l-a instalat pe postul sinecurist pretinde ca lupta pentru copii, mame si pensionari si a fixat varsta de pensionare la barbati la 65 de ani, Ministerul de Externe se pare ca l-a uitat pe Manolescu la Paris, pentru ca acesta are deja 72 de ani. Dar si multe alte obligatii. In timp ce este ambasador la Paris, Manolescu conduce si Uniunea Scriitorilor de la Bucuresti, este si director al revistei si Fundatiei Romania literara, profesor la Universitate, editor de carte si colaborator la Radio si mai multe ziare centrale, de unde incaseaza sume frumusele. Iata sesizarea jurnalistului depusa azi la ANI:

Catre: Agentia Nationala de Integritate

http://www.integritate.eu

Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 15, cod poştal: 010661, sector 1, Bucureşti – România

Dlui Alexandru Catalin Macovei

Dlui Horia Georgescu

Re: Sesizare Manolescu Apolzan Nicolae, Ambasadorul Romaniei la UNESCO

Stimati Domni,

Va scriu in calitate de simplu cetatean al Romaniei. In primul rand permiteti-mi sa va felicit pentru activitatea dvs recenta privind controlul averilor liderilor sindicali, conform noii Legi ANI, cerinta sustinuta de senatorul Iulian Urban inca de anul trecut si, la randul meu, de mine personal, pe vremea cand activam in presa centrala. Sa speram ca, intr-un viitor nu prea indepartat vor urma la rand si jurnalistii “de elita”, dupa magnatii sindicali, conform legii bunului simt si urmatoarei variante a Legii ANI.

Pana atunci, va propun astazi sa va aplecati asupra unei personalitati care considera ca se ridica deasupra Legii ANI. Este vorba de Manolescu Apolzan Nicolae, ambasador al Romaniei la UNESCO, care nu si-a mai depus nici Declaratia de Avere si nici pe cea de Interese inca din 05.06.2009.

La data repectiva, teoretic, Manolescu Apolzan Nicolae se afla la post, la Paris, impreuna cu sotia sa de la acea vreme, Manolescu Apolzan Ioana, angajata pe post de Secretar III si castiga 40.888 Euro, el si 25.129 Euro, ea. Fata de anul precedent, 2008, constatam ca li se marise salariul de la 32.304, el si de la 17.028, ea.

Cum de la acea data el a uitat sa mai depuna vreo Declaratie, conform Legii, am urmarit totusi evolutia lui prin deja fosta sa sotie, Manolescu Apolzan Ioana, acum promovata la rangul de Secretar II la aceeasi Legatie, care si-a depus ultima Declaratie la 25.10.2010. Conform acesteia, salariul celor doi era anul trecut de 37.547 Euro si 19.064 lei, el si de 22.995 Euro si 15.493 lei, ea.

De asemenea, domnul ambasador si-a pastrat si postul de profesor la Universitatea Bucuresti (conform portalului acesteia: http://www.unibuc.ro/ro/cd_nicomanolescu_ro), cat si cele de la urmatoarele institutii, la care, teoretic, activeaza in acelasi timp in care este si ambasador la Paris si de unde incaseaza remuneratii mai mult sau mai putin consistente, respectiv: Uniunea Scriitorilor din Romania, Presedinte – 56.580 lei; Academia Romana, (doar) Membru corespondent – 36.144 lei; Fundatia Romania Literara, Director General – 2723 lei; ziarul Adevarul, Colaborator – 31.166 lei; ziarul EvZ, Colaborator – 17.760 lei; Societatea Romana de Radiodifuziune, Colaborator – 2940 lei; CopiRo, Drepturi de Autor – 2072 lei; Editura Litera, Drepturi de Autor – 5649 lei; Editura Paralela 45, Drepturi de Autor – 66.693,3 lei. Aceasta era situatia pe 2009 – 2010, dupa cum transpare din Declaratia de Avere depusa la MAE de fosta sa sotie, Manolescu Apolzan Ioana (http://mae.ro/node/5132). De atunci, nu mai stim nimic…

Desigur, va rog sa studiati si in ce masura un astfel de om ocupat nu cumva atinge si sfere ale incompatibilitatii, conform aceleiasi Legi ANI.

Totodata, va rog sa luati in considerare si faptul ca domnul ambasador se afla deja la varsta senectutii si, la cei 72 de ani ai sai, a depasit cu vreo sapte anisori varsta de pensionare, conform vechii dar si noii Legi promulgate de presedintele Traian Basescu, totodata sef al diplomatiei Romaniei. Probabil sub-seful diplomatiei, dl Teodor Baconschi, a uitat prioritatile MAE enuntate de colegul sau Mihai Razvan Ungureanu si aprobate si de presedintele Traian Basescu, respectiv “lupta impotriva gerontocratiei” din aparatul Ministerului de Externe. Sa spunem ca varsta nu ar conta daca domnul ambasador ar arde zilnic ca o torta a culturii romane pe meridianele internationale, conform pozitiei sale de reprezentant al Romaniei la UNESCO inca din 2006. Insa, cu exceptia unor documente de atestare a unor situri UNESCO, ultima activitate a Romaniei, conform portalului oficial al organizatiei dateaza din… 2005 – http://whc.unesco.org/en/statesparties/ro/.

Dupa cum ne informeaza colegii sai din Ministerul de Externe, chiria pe care o plateste Romania pentru resedinta ambasadorului Manolescu Apolzan Nicolae de la Paris este de 11.000 Euro lunar, plus cheltuieli curente. Ca atare, de cand este ambasador, numai pe chiria aparatamentului sau ultracentral, Romania a platit peste 550.000 Euro. Plus salariile sale si ale sotiei (acum fosta sotie), inca circa 250.000 euro. De-a lungul acestei perioade, Manolescu Apolzan Nicolae a facut practic naveta Bucuresti – Paris, pentru a-si putea acoperi o parte din celalalte multiple obligatii ale sale. Le-a facut pe banii MAE sau pe banii sai?, o alta intrebare de bun simt, care probabil ar trebui sa intre mai curand in atentia Curtii de Conturi a Romaniei si relatiei acesteia cu Minsterul de Externe.

In incheiere, va rog sa investigati in ce masura cei peste 800.000 de euro cheltuiti pana acum de cuplul Manolescu Apolzan sunt justificati, ce se intampla cu Declaratiile de Avere si Interese nedepuse de domnul ambasador in ultimii doi ani, daca se afla in stare de incompatibilitate si ce recomandari oficiale i-ati face dvs, acum, la batranete.

Va multumesc,

Cetatean Victor Roncea

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.