Editorial Maria Petrascu: Romanii din Japonia, second – hand pentru Baconschi - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Editorial Maria Petrascu: Romanii din Japonia, second – hand pentru Baconschi

de Maria Petrascu

Treizeci de romani au fost repatriati din Japonia, duminica seara, cu un avion Tarom, pus la dispozitie de Ministerul Afacerilor Externe. Desi romanii repatriati spun ca sunt multi conationali care ar vrea sa se intoarca acasa, acestia nu pot pentru ca MAE le-a cerut sa-si plateasca jumatate de bilet, adica 1000 de euro de persoana, pentru adulti si, respectiv 500 de euro pentru copii. Prin urmare, avionul care a adus aseara cetatenii romani de la Tokio a fost pe jumatate gol, conform declaratiilor calatorilor. Este o informatie pe care, pana acum, Guvernul nu a infirmat-o. Deci este reala.

In acelasi timp, la fel de reala, este si informatia ca demnitarii romani vor să se plimbe in acest an de 150 milioane lei. Ce inseamana asta? Pai inseamna ca aproape jumătate din banii prevăzuţi pentru deplasări în 2011 sunt direcţionaţi spre deplasările externe. În afara MAE, în topul instituţiilor cu cele mai mari cheltuieli pentru „plimbare” în străinătate apar MAI, MApN, Administraţia Prezidenţială, SGG şi Camera Deputaţilor. Este, deasemenea, o informatie necontestata de Guvern. Adica la fel de reala.
Si, la fel de reala este si declaratia ministrului de Externe, Teodor Banconschi, cel care a spus, acum cateva zeci minute, intrebat cum explica faptul ca romanii care vor se se repatrieze din Japonia nu pot fi adusi gratuit in tara, adica pe banii satului roman, banii nostri adica, ci trebuie sa-si plateasca o jumatate din pretul biletului de avion, ca romanii aflati in Japonia au un nivel de trai ridicat, deci au banii de drum.

Ridicat in Japonia, ar trebui sa stie ministrul de externe roman, este doar nivelul de radiatii. Cat despre nivelul de trai, acesta a fost maturat de cutremure si tsunami, de unde si o alta realitate, aceea ca multi romani din Japonia, care nu s-au intors in tara nu au mai avut nici macar 1000 de euro diponibili pentru a ajunge acasa.

Pe ce lume sau in ce lume traieste ministrul Baconschi? In lumea desigur in care ministerul pe care il conduce are de la buget, in acest an, aproape 16 milioane de lei, basca salarii babane, stimulente si sporuri cosiderabile. Dar astia sunt in particular ca, dealtfel, si banii Guvernului, in principal, si nu sunt pentru romani ci pentru reperezentantii lor . Nici macar pentru romanii din Japonia.

Ce spune asta despre menalitatea lui Baconschi si nu numai a lui? Spune ca ar merita ministrul de externe al Romaniei sa simta pe pielea lui un tsunami, unul adevarat, din care sa scape cu viata , ca noi dorim indreptarea pactatosului si nu moartea lui.
Si sa ne spuna apoi seful MAE cum e cu nivelul de trai si cu milogeala la care lasa de inteles ca se preteaza romanii nostri din Japonia
care vor sa se intoarca nu de bine ce e aici ci pentru ca in Romania sunt acasa, acasa la ei, domnule ministru!

Un sentiment pe care nu cred sa il fi avut dumneavostra vreodata din simplul motiv ca cineva care poate da dovada de atata cinism cum ati dat dumneavostra azi nu prea stie ce insemana nici patrie, nici acasa ci, mai degraba se conduce dupa vechiul dicton latin “UBI BENE, IBI PATRIA” care poate fi tradus si in franceza, fie vorba intre noi!

Sursa: Ziare.ro

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.