Karadeniz Press: Ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, curierul lui Smirnov pentru Filat - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Karadeniz Press: Ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, curierul lui Smirnov pentru Filat

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, l-a anuntat pe ambasadorul Rusiei la Chisinau, Valeri Kuzmin, ca va avea o intrevedere cu premierul Vlad Filat si i-a explicat ce subiecte vor fi abordate, dar si de ce a decis sa dialogheze cu seful guvernului moldovean, informeaza portalul Unimedia.md.
“Mi s-a parut ca domnul Filat este dispus sa edifice poduri economice, lasand pe plan secund intersele politice”, i-a spus Igor Smirnov ambasadorului rus in R. Moldova. Liderul separatist a adaugat ca in invitatia pe care i-a transmis-o recent premierului Vlad Filat de a face o “vizita oficiala” in regiunea transnistreana a indicat si subiectele care urmeaza a fi abordate, printre care crearea grupurilor de lucru, mecanismul de transportare a marfurilor, precum si impozitarea acestora.

Invitatie peste Nistru

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, l-a invitat pe premierul moldovean Vlad Filat intr-o “vizita oficiala in regiune” prin intermediul unei scrisori oficiale transmisa vicepremierului moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov. Premierul Vlad Filat a declarat ulterior ca nu a primit invitatia si se va intalni cu liderul regimului de la Tiraspol atunci cand va exista o agenda foarte clara privind reluarea negocierilor oficiale in formatul 5+2 in vederea solutionarii conflictului transnistrean. “Ma voi intalni atunci cand vom avea o agenda foarte clara si vom avea aceasta intalnire organizata prin prisma inceperii dialogului formal 5+2, acesta este obiectivul”, a afirmat premierul R. Moldova. El a adaugat ca merge in zona transnistreana “ca acasa, nu oficial”. “Eu merg in zona transnistreana la mine acasa, nu ma duc la mine acasa oficial. Am fost si anul trecut si (…) eu pot sa ma duc oriunde, daca aceasta ajuta in a rezolva acest conflict”, a mentionat premierul Vlad Filat. Seful guvernului de la Chisinau a adaugat ca prioritatea este sa fie stabilita o intelegere comuna si sa fie sa reluate negocierile oficiale in formatul 5+2 pentru identificarea solutiei de reglementare conflictului transnistrean. O noua runda de consultari in formatul 5+2 privind conflictul transnistrean a avut loc saptamana trecuta la Viena, insa nu s-a ajuns la un acord in vederea reluarii negocierilor oficiale, in pofida asteptarilor exprimate de Chisinau. Urmatoarea runda de consultari va avea loc in iunie la Moscova. Premierul R. Moldova s-a mai intalnit cu Igor Smirnov in august si septembrie anul trecut, la nivel neoficial, cand Filat a mers la Tiraspol pentru a asista la meciuri de fotbal. Pana in prezent, in ultimul deceniu, guvernul separatist de la Tiraspol a refuzat orice dialog cu Chisinaul avand prijinul tacit al Moscovei.

Razvan Iorga / Karadeniz Press

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.