Lina Grau: Luptă dură (si) pentru primăria Chişinăului. Cine sunt candidatii - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Lina Grau: Luptă dură (si) pentru primăria Chişinăului. Cine sunt candidatii

Luptă dură pentru primăria Chişinăului

Partidele parlamentare şi-au desemnat candidaţii pentru Primăria Chişinău, considerată strategică şi un bun indicator al stării de spirit al populaţiei.

Chiar dacă înregistrarea oficială a concurenţilor pentru alegerile locale care vor avea loc în iunie în Republica Moldova va începe abia săptămâna viitoare, partidele parlamentare şi-au desemnat deja candidaţii pentru Primăria Chişinău, considerată strategică şi care constituie un foarte bun indicator al stării de spirit al populaţiei.

În 2001, victoria comuniştilor la alegerile generale a fost anticipată de câştigarea Primăriei Chişinău în localele din 1999, la fel cum înfrângerea din 2009 s-a datorat înfrângerii în alegerile locale cu doi ani mai devreme.

Candidatul Partidului Comuniştilor, Igor Dodon, este apreciat de experţi ca fiind cea mai puternică piesă a opoziţiei comuniste, cu şanse reale de a câştiga Primăria Chişinău.

Dar chiar şi în aceste condiţii, cele trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană, de guvernare, au preferat să meargă separat în alegeri.

Ideea sprijinirii unui candidat comun a fost  respinsă din start de premierul Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat, care a considerat că orice partid politic important trebuie să aibă un candidat propriu la alegerile pentru capitală.

Astfel, candidatul Partidului Liberal este actualul primar, Dorin Chirtoacă.

Partidul Democrat a înaintat candidatura ministrului Muncii, Valentina Buliga, iar Partidul Liberal Democrat a optat,luni, în cadrul congresului pentru candidatura secretarului general al Guvernului, Victor Bodiu.

Preşedintele Partidului Lliberal, Mihai Ghimpu, şi-a exprimat convingerea că cele mai bune şanse de victorie le are actualul primar, primvicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.

Confruntarea finală din turul doi va fi dintre primarul în funcţie şi candidatul comunist, spune Chirtoacă

“Avem o tradiţie nescrisă în Chişinău – turul I, cu 10-15 candidaţi, şi a confruntare în turul doi dintre primarul în funcţie şi candidatul comuniştilor. Din ceea ce vedem în prezent, reieşind şi din sondaje  şi din alte informaţii pe care le avem, se va repeta aceeaşi situaţie”, a spus Chirtoacă.

Comunistul Igor Dodon, la rândul său, spune că dacă partidul premierului Filat va lucra serios în campania electorală, Dorin Chirtoacă ar putea pierde lupta din prima.

Înainte de campania electorală, Dodon şi-a lansat o campanie pe care a caracterizat-o ca fiind una socială, numită “Iubesc Moldova”, bazată pe teza moldovenismului.

“Vrem să vorbim despre Moldova, despre dragostea faţă de Moldova. Noi iubim ţara noastră – Moldova”, a spus Dodon.

Candidatul Partidului Liberal Democrat, Victor Bodiu, i-a atacat chiar în primul său discurs în egală măsură atât pe Chirtoacă, cât şi pe Dodon:

“Nu voi fi un toreador, nu voi popula cu delfini şi cu sirene lacul Valea Morilor din Chişinău, n-o să urc pe troleibuze, n-o să fac declaraţii false de dragoste faţă de Moldova sau faţă de Chişinău”, a spus Victor Bodiu.

Majoritatea analiştilor politici de la Chişinău, dar şi vizitatori ai site-urilor de ştiri au criticat decizia PLDM de a propune candidatura lui Victor Bodiu, mai ales pentru faptul că secretarul guvernului este necunoscut publicului larg  şi  obedient premierului Filat.

Editorialistul Constantin Tănase spune că Republica Moldova este în pragul unui pericol real de a lasa din nou capitala pe mâna comuniştilor, din cauza dispersării electoratului partidelor democratice, informează corespondentul RRA.

Autor: Lina Grâu
Editor: Simona Mihăescu
Sursa: PoliticaRomaneasca.ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.