Iulia Nueleanu, redactor sef "Curentul": Kelemen Hunor s-a descalificat definitiv si a confirmat ca e doar ministrul culturii maghiare din Romania - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Iulia Nueleanu, redactor sef “Curentul”: Kelemen Hunor s-a descalificat definitiv si a confirmat ca e doar ministrul culturii maghiare din Romania

Dar cu Ştefan cel Mare ce-aţi avut?

Scris de Iulia Nueleanu / Redactor sef Curentul

Deşi domnitorul Ştefan cel Mare aproape toată viaţa sa a luptat împotriva turcilor, post-mortem a ajuns să fie dizgraţia maghiarilor. Ghinionul său face ca maghiarul care-l pizmuieşte să fie chiar ministrul culturii din România, Kelemen Hunor. Motivul este simplu şi se găseşte în cartea de istorie de clasa a patra: marele rege Matei Corvin a mâncat o bătaie soră cu moartea în lupta de la Baia din 15 decembrie 1467. Marele rege a fost nevoit să se retragă ruşinos din faţa oastei lui Ştefan cel Mare, Matei Corvin  fiind el însuşi rănit în urma unei lovituri puternice de lance.

Această realitate istorică a fost sintetizată genial de Nicolae Iorga într-un citat care a fost inscripţionat în perioada interbelică pe statuia lui Matei Corvin amplasată în centrul Clujului: „Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită“. Acest citat absolut genial, apărut în 1932 pe statuia lui Matei Corvin, are şi el istoria lui. Comuniştii l-au şters pentru că nu era cazul să ne punem rău cu tovarăşii de la Budapesta, el reapărând pe statuie la începutul anilor ‘90, pe când era primar Gheorghe Funar. Pentru că citatul le stătea probabil ca un os în gât, liderii UDMR au crezut că vor rezolva definitiv problema odată cu restaurarea grupului statuar al lui Matei Corvin, acţiune începută în 2010  şi finalizată recent.

Într-adevăr, inscripţia a dispărut de pe statuie, dar a reapărut pe soclul acesteia, fapt ce a stârnit furia ministrului culturii, Kelemen Hunor. Printr-un comunicat răstit, el a cerut „primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu să îndepărteze neîntârziat acea inscripţie, care se află în zona de protecţie a monumentului şi care nu face decât să provoace artificial tensiuni între comunităţile română şi maghiară“. Probabil tensiunile le-a resimţit domnia sa la Bucureşti, pentru că la Cluj n-am remarcat nicio bătaie de stradă între români şi maghiari din cauza citatului lui Iorga.

În mod normal, orice ministru al culturii ar trebui să lupte pentru promovarea actului cultural, a operelor artistice şi a oamenilor de valoare ai ţării. Prin gestul său, Kelemen Hunor se descalifică definitiv pentru această poziţie şi nu face altceva decât să confirme ceea ce s-a spus în momentul în care a preluat mandatul, şi anume că va fi ministrul culturii maghiare. Din fericire, Kelemen e trecător, iar Iorga şi adevărul istoric al spuselor sale vor dăinui dincolo de frustrările politicienilor maghiari.

Sursa: Curentul

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.