Antal Arpad - UDMR: Romanii din "Tinutul Secuiesc" ar putea sa aiba soarta sarbilor din Kosovo. AUDIO/VIDEO/DOC - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Antal Arpad – UDMR: Romanii din “Tinutul Secuiesc” ar putea sa aiba soarta sarbilor din Kosovo. AUDIO/VIDEO/DOC


Pentru siguranta, publicam inca o sursa video

Antal Arpad – UDMR: Romanii din "Tinutul… de ZiaristiOnlineTV
Documentare de la vremea respectiva, valabila si azi:

KOSOVO secuiesc
Un deputat şi un europarlamentar UDMR se afla în capitala kosovarilor, Priştina, pentru a “celebra” momentul în care va fi proclamată independenţa fostei provincii iugoslave. În opinia lor, precedentul Kosovo ar trebui folosit în mod inteligent de către reprezentanţii comunităţii maghiare de acasă pentru promovarea autonomiei Ţinutului Secuiesc. „Este evident că, prin recunoaşterea provinciei Kosovo ca stat independent, se recunosc într-un fel soluţiile violente din această regiune. Din câte se ştie, noi, maghiarii din România, am militat pentru autonomie exclusiv prin mijloace democratice şi considerăm că un sprijin din partea autorităţilor europene şi a SUA ar legitima în Europa rezolvarea unor potenţiale conflicte fără conflicte, deci ar legitima soluţiile nonviolente”, a declarat deputatul UDMR Antal Arpad. La rândul său, europarlamentarul Sogor Csaba susţine că vizita mai are încă un scop: sărbătorirea obţinerii de către sârbii din Kosovo a unor forme de autonomie.
Minoritatea maghiara din Romania crede ca a venit timpul sa ceara independenta, comenteaza International Herald Tribune

Image

Minoritatea maghiara nu sustine nicaieri mai mult ca in Romania cererea de independenta, scrie cotidianul International Herald Tribune in editia electronica de ieri, intr-un material ce analizeaza consecintele episodului Kosovo, precizand ca Tinutul Secuiesc constiuie o realitate iminenta.Publicatia noteaza ca intensificarea solicitarilor de autonomie prezentate de secuii din Romania sugereaza ca independenta Kosovo ar putea avea influenta si in tari membre UE, nu numai in cele din afara spatiului comunitar. Cei care au sustinut ca aparitia statului Kosovo stabileste un precedent negativ se refereau la conflictele inghetate din afara UE, cum sunt cele din Abhazia si Osetia de Sud (Georgia) sau Transnistria (Republica Moldova), insa, chiar si in spatiul european, granitele sunt adesea arbitrare, apreciaza cotidianul citat.

In articol se comenteaza faptul ca propunerea privind un stat semiautonom – Tinutul Secuiesc – constituie o realitate iminenta, in conditiile in care minoritatea maghiara crede ca a venit timpul sa ceara independenta. “Sansele lor de succes par reduse, dar secuii insista pe aceasta cale, spre mahnirea romanilor din zona, care afirma ca, in calitate de minoritate locala, au mai putine drepturi decat au etnicii maghiari, minoritari la nivel national”, apreciaza publicatia.

Articolul original mai jos

Politicienii maghiari nu renunta

In context, vicepresedintele Consiliului National Secuiesc, Csaba Ferencz, a precizat: “Kosovo este un exemplu, si unul foarte clar, care arata ca, in cazul in care comunitatea vrea sa se autoguverneze, trebuie sa isi sustina cu tarie vointa”. Si in cazul UDMR, discursurile autonomiste de campanie se inmultesc. Deputatul de Covasna al Uniunii, Antal Arpad Andras, candidat la Primaria Sfantu Gheorghe, a declarat ieri ca, daca va fi ales primar, va milita pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc si le va explica romanilor ca nu au motive sa se teama. El a sustinut ca mesajul sau catre comunitatea romaneasca este foarte clar, intrucat toata lumea ii cunoaste convingerile politice, toti stiu ca vrea autonomie. Antal a adaugat ca, in acelasi timp, doreste sa transforme Sfantu Gheorghe intr-un oras mai civilizat, in care si romanii se vor simti mai bine. “Romanii, insa, trebuie sa accepte acest lucru, respectiv ca eu sunt un autonomist si le garantez romanilor ca in autonomia care se va face ei nu vor pati absolut nimic, vreau sa ramana aici si sa lucreze impreuna cu maghiarii”, a spus udemeristul. (R.I.P./ ZIUA)

PRECEDENTUL KOSOVO tinde sa surpe fundamentele statului national unitar roman
“Redesenarea frontierei interne” a Romaniei consacra falimentul statului romanImage Liderul Uniunii Civice Maghiare (UCM) Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, consideră că declararea independenţei Kosovo creşte şansele de autonomie pentru asa-zisul “Ţinut Secuiesc”, dupa cum transmite corespondentul AMOS News. UCM “Scaunul Sfântu Gheorghe” consideră că România ar trebui să recunoască independenţa Kosovo şi implicit noul stat, iar în semn de solidaritate cu kosovarii, UCM va ieşi miercuri în Parcul Central din Sfântu Gheorghe, alături de Consiliul Secuiesc. „Consiliul Secuiesc poartă drapelul direct al autonomiei, aşa că vom ieşi alături de membrii acestuia în Parcul Central din Sfântu Gheorghe, într-o demonstraţie de susţinere, pentru aproximativ 15 minute”, a declarat Gazda Zoltan pentru AMOS News. Liderul local al UCM “Scaunul Sfantu Gheorghe” a mai declarat ca in conditiile in care fortele politice importante ale Europei si SUA recunosc independenta provinciei Kosovo, “atunci aceste state trebuie sa sprijine si autonomia Tinutului Secuiesc”. Ieri seara, un grup al UDMR a solicitat acelasi lucru pe strazile Clujului, felicitand Kosovo pentru “reusita”.

CIVIC MEDIA considera ca Parchetul General are obligatia sa urmareasca impreuna cu celalalte organe abilitate astfel de manifestari si sa actioneze din oficiu, in consecinta si fara rezerve in toate cazurile in care se constata ca se incalca Legea fundamentala a tarii, Constitutia.

KOSOVO-ul romanesc aproape iesit de sub autoritatea statului roman * KOSOVO, inceputul sfarsitului Europei * Azi, Kosovo, maine, Voivodina. Urmeaza Harghita-Covasna? * Razboiul pentru Kosovo asa cum a fost * Kosovo – reduta mafiei islamice din Europa * Traian Basescu s-a duelat cu extremismul maghiar la Bruxelles * Vartejul Kosovo absoarbe Romania * S-a deschis Cutia Pandorei * Kosovo si purificarea etnica in Romania anului 2008

Image Kosovo a devenit de ieri stat independent arborand drapelul albanez si noul steag realizat in urma unui “concurs ONU”. Din acest moment, in regiune, nimic nu va mai fi ca inainte. Consecintele pentru Romania sunt usor de estimat daca luam in considerare agitatia mediilor maghiare. Doi demnitari posesori ai cetateniei romane, deputati ai UDMR, au participat la festivitatile prilejuite de proclamarea independentei provinciei Kosovo. Csaba Sogor, fost senator UDMR si actual eurodeputat, si Antal Arpad Andras, deputat UDMR, au declarat ca se afla in Kosovo “intr-o vizita privata”. Csaba Sogor a spus ca “pe noi ne intereseaza independenta tinutului Kosovo”. Pe care noi, nu a precizat, dar este usor de apreciat la cine s-a referit eurodeputatul de origine maghiara.

Dupa Kosovo se va deschide cutia Pandorei si pentru Romania. Se creeaza un precedent si o reactie in lant. De la ruperea Cehoslovaciei, la München, in 1938, ne aflam acum, in 2008 in fata unei situatii similare, cu perspective incendiare pentru toata Europa. Fostul ambasador american la ONU, John Bolton, afirma categoric, cu ani in urma, ca SUA ar fi trebuit sa-si schimbe politica in privinta Kosovo: “Din punctul de vedere al SUA, cred ca sunt aspecte mult mai importante in relatiile bilaterale cu Rusia decat Kosovo, iar independenta Kosovo va aduce o nenecesara instabilitate in Balcani”.

Amenintarea lui Putin

Tarul de la Moscova, Vladimir Putin, s-a exprimat transant intr-o propozitie care include si o amenintare deschisa pentru Romania: “Rusia se opune categoric independentei unilaterale a provinciei Kosovo, spune Putin. Asta va incalca legislatia internationala si va avea consecinte imediate pentru Balcani si restul lumii. Exista ingrijorari potrivit carora Kosovo stabileste un precedent pentru eventuale miscari de independenta in regiunea Abhazia din Georgia, in regiunea Transnistria din Moldova si in zona Transilvania din Romania.”

Transilvania si Kosovo

La Transilvania se gandesc si liderii extremisti ai maghiarimii. La Targu Mures Secretarul Biroului Permanent al Consiliului National Secuiesc, Andrassy Arpad, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca recunoasterea independentei Kosovo “ar trebui sa fie un precedent care sa accelereze problema rezolvarii autonomiei tinutului Secuiesc”. “Rabdarea poporului secuiesc este fara sfarsit si e legata de a obtine drepturile, libertatile si de a redobandi aceste lucruri. Problema autonomiei dateaza de 5 secole. A existat autonomie totala a secuilor in Transilvania. A existat autonomie totala, as putea spune, ceea ce dorim noi sa refacem”, a spus Andrassy. Si Liderul Uniunii Civice Maghiare (UCM) din zona Sfantu-Gheorghe, Gazda Zoltan, considera ca proclamarea independentei provinciei Kosovo, ar reprezenta un mesaj in vederea obtinerii autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.

Autonomia etnica

Miza Partidului Civic Maghiar este impunerea ca fapt implinit a autonomiei teritoriale pe criterii etnice a asa-zisului Tinut Secuiesc, oficializarea de facto a limbii maghiare, in detrimentul limbii romane. Pe mai departe autonomia va duce la crearea unei enclave strict delimitate, ceea ce va crea un precedent, se va semnaliza ruperea frontierei interioare a Romanei si se va ajunge la anularea unor paragrafe din Constitutie.

Academia Romana tragea un semnal de alarma in legatura cu “situatia de o gravitate exceptionala a comunitatii romanilor din judetele Harghita si Covasna, in contextul politic intern si international actual”. Cercetatorii Academiei Romane au avut in vedere “in special utilizarea fortata a situatiei din Kosovo ca si precedent pentru Romania de catre inalti oficiali straini si lideri ai minoritatii maghiare din Romania”.

Kosovo va accelera autonomia “Tinutului Secuiesc”

Doi deputati UDMR din Covasna, Antal Arpad Andras si Tamas Sandor, au elaborat deja un proiect ce vizeaza prezentarea in Parlament a modelelor de autonomie functionale din tarile Uniunii Europene. Paralela dintre Kosovo si Transilvania a revenit mai acut decat oricand in presa maghiara. Cotidianul maghiar “Maghiar Hirlap” scrie: “Noi, maghiarii stam si visam la o universitatea independenta maghiara in Transilvania, iar albanezii din Kosovo au infiintat in case particulare gradinite, scoli generale, medii, universitati in limba albaneza, pe langa sau in locul sistemului scolar oficial din Iugoslavia. Tinand seama de aceasta deosebire de mentalitate, putem constata in ce anume difera mentalitatea albanezilor din Kosovo de cea a maghiarilor din Transilvania. Problema vitala a albanezilor, telul la care ei nu renunta, este independenta. Iar maghiarii, secuii mei dragi, taie porcul, pun zacusca in borcane si stau sa astepte sa primeasca autonomia. Au invatat de la romani ca nu doar mamaliga, dar nici gustoasa zacusca nu explodeaza. Din pacate doar atat au invatat”.

Protocolul PSD-UDMR

In cele doua judete din mijlocul Romaniei se produce – sub ochii nostri larg inchisi – un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiintalnit in Europa. Situatia de azi are un punct de plecare Protocolul de colaborare PSD-UDMR, din 29 ianuarie 2002 prin care UDMR obtine tot ce a cerut: retrocedare de bunuri si imobile, infiintarea unor facultati si licee numai in limba maghiara, separarea etnica scolilor, folosirea libera a simbolurilor altor state, obligativitatea cunoasterii limbii maghiare de catre politisti…

“Ne asteapta vremuri prevestitoare de nenorociri”

Iata ce scria Horvath Alpar, in “Europai-Ido” (Covasna), nr.11 – mai 2006, in articolul intitulat “Pasnic sau prin mijloace violente? Cu argumente sau cu sange?”: “Se pare ca cineva are interesul sa dirijeze maghiarimea din Bazinul Carpatic pe drumul terorismului. (…) Situatia este clara (lucru demonstrat si de presedintele Romaniei, Basescu, care a lasat sa-i scape ca “Transilvania nu este Kosovo, pentru ca aici nu a fost razboi”!) Cainii Mari europeni, indiferenti fata de situatia ta, draga Cititorule, privind drepturile omului si ale natiunii, nu iau in serios problemele oamenilor mici, ale natiunilor mici, ale diferitelor minoritati decat atunci cand, ridicandu-se pentru drepturile lor, ar crea probleme care le-ar afecta (…) activitatea de inmultire a banilor. “Maghiarimea de peste hotare” abia daca mai poate spera ca tara-mama sa-i rezolve problemele. (…) Cei de acolo sunt o multime care ar pactiza cu propriul lor calau daca asa le-ar cere-o interesele! Si atunci cu ce ramanem noi, maghiarii de peste hotare? Crede cineva ca maghiarii colaborationisti din Transilvania, Voivodina sau Tinutul de Sus, exceptand propria lor inavutire, au facut ceva si pentru a ameliora soarta celor care i-au ajutat sa ajunga la putere ???

A mai ramas, deci, o alta cale decat cea a asa-numitului terorism?

Exemplul irlandez, cel basc si cel palestinian!?

Lupta de aparare a pamantului natal si a pamantului stramosesc?

Lupta pentru viitorul urmasilor urmasilor nostri?

Razboiul poate fi purtat doar de cel care dispune de armata.

Celui care nu dispune nu-i ramane decat lupta de gherila – in cel mai bun caz!

Tradatorii nostri ne iau in serios numai cand actiunile noastre ar putea avea urmari. Astfel le-au impus irlandezii, in urma cu o suta de ani, fidelitate conationalilor” care s-au pus in slujba englezilor, devenind mercenari. Ne asteapta vremuri prevestitoare de nenorociri.”

Natiunea autonoma a “inaintasilor”

Ideea comunitatii superioare, fauritoare de civilizatie in “bazinul carpatic”, samavolnic tinuta sub tutela, apare constant in presa de limba maghiara: “Din 16 decembrie 1989 in Transilvania si Partium a incetat orice motiv legal pentru ca noi sa fim tinuti sub tutela…Inaintasii nostrii au trait in aceste tinuturi din 896 pana in 1920 ca natiuni autonome. Ca urmare a investitiilor lor pe aceste meleaguri, in Ardeal si in Partium au luat fiinta sate, orase, a inflorit agricultura, industria, comertul.. este legitima pretentia comunitatii etnice maghiare din Ardeal si Partium sa i se restituie statutul de drept, dobandit de-a lungul istoriei… Noi, maghiarii din Ardeal si Partium, avem documente scrise care dovedesc ca timp de 1000 de ani pe aceste teritorii am fost natiune, acesta este statutul nostru de drept”. (Erdely Magyarsag, 8, 1991)

Pe acest concept, de natiune dezvoltata separat, in afara societatii romanesti, si-a intemeiat UDMR-ul ideea ca Romania nu este stat national, ci o societate plurinationala in care grupul etnic maghiar reprezinta o societate distincta cu drept de organizare propriu si autonom fata de institutiile statului. Mai mult, dupa cum reiese din autodefinirea ca subiect politic, atribut propriu statelor, UDMR ravneste, calitatea de autoritate statala autonoma, rezultatul purtand titlul de secesiune si implicand redesenarea frontierei interne.

Avertismentul lui Raoul Sorban

Raoul Sorban, ardent om de cultura ardelean scria cu ani in urma : “Culorile politice pe care le-a schimbat statul ungar intre timp, n-au modificat in nici un fel continutul doctrinei ungarismului, care isi arata esenta chiar si atunci cand ea imbraca hainele teoretice ale Casei Europei.”

KOSOVO, inceputul sfarsitului Europei

ImageImageUn deputat şi un europarlamentar UDMR se afla în capitala kosovarilor, Priştina, pentru a “celebra” momentul în care va fi proclamată independenţa fostei provincii iugoslave.

KOSOVO-ul romanesc aproape iesit de sub autoritatea statului roman

În opinia lor, precedentul Kosovo ar trebui folosit în mod inteligent de către reprezentanţii comunităţii maghiare de acasă pentru promovarea autonomiei Ţinutului Secuiesc. „Este evident că, prin recunoaşterea provinciei Kosovo ca stat independent, se recunosc într-un fel soluţiile violente din această regiune. Din câte se ştie, noi, maghiarii din România, am militat pentru autonomie exclusiv prin mijloace democratice şi considerăm că un sprijin din partea autorităţilor europene şi a SUA ar legitima în Europa rezolvarea unor potenţiale conflicte fără conflicte, deci ar legitima soluţiile nonviolente”, a declarat deputatul UDMR Antal Arpad. La rândul său, europarlamentarul Sogor Csaba susţine că vizita mai are încă un scop: sărbătorirea obţinerii de către sârbii din Kosovo a unor forme de autonomie.

Eurodeputatul UDMR con­sideră că problema Kosovo reprezintă însă „un precedent periculos pentru toate statele europene care nu înţeleg să asigure dreptul de autodeterminare astfel încât toţi cetăţenii lor să se simtă ca acasă”. „Nu-l văd însă ca un precedent negativ. Dacă în acest ţinut minoritatea sârbă, care e mult mai mică decât cea maghiară din Voievodina, a reuşit să aibă unele drepturi, să zicem autonomie culturală, teritorială, atunci modelul Kosovo poate fi şi un model pentru Europa”, a conchis Sogor. (Marius Vulpe, Adevarul)

Medicii si asistentele obligati sa invete ungureste

Guvernul vrea sa oblige medicii si asistentele sa invete ungureste. Potrivit unei ordonante de modificare a Legii reformei in sanatate, cunoscuta ca Legea Nicolaescu, personalul medical care lucreaza in regiuni unde minoritatile nationale depasesc 20 la suta din populatie trebuie sa cunoasca limba acelei minoritati. Reprezentantii UDMR au propus aceasta lege, sustinuti de Ministerul Sanatatii, care a inclus prevederea in ordonanta de urgenta. Pe de alta parte, Asociatia „Noi Românii“ din judetul Covasna sesiseaza, printr-o scrisoare, Guvernul României, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prin care solicita respingerea aprobarii stemei orasului Covasna.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2007 a fost respinsa de Senat si trimisa de urgenta pentru examinare Comisiei de sanatate din cadrul Camerei Deputatilor. Comisia a facut mici modificari, dar prevederile privind minoritatile au ramas neschimbate. Initiatorii acestei prevederi sunt deputatii UDMR Kerekes Karoly si Borros Istvan si Ministerul Sanatatii. „Este o discriminare grosolana, atata timp cat limba oficiala a tarii este romana“, a declarat dr. Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor, care a mai adaugat ca nimeni nu-i obliga pe reprezentantii minoritatilor sa vorbeasca romana, dar daca nu inteleg atunci cand un medic le explica diagnosticul sau tratamentul, este problema lor. Specialistii sustin ca in nicio tara a lumii nu s-a mai pomenit o asemenea prevedere. Presedintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Vasile Astarastoaie, a trimis o scrisoare Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor pentru a reexamina ordonanta de urgenta.

Drapelul judetului Covasna este identic cu drapelul secuiesc

Subliniind faptul ca orasul este o statiune de interes national, se arata ca stema inaintata spre aprobare este „o stema vadit revizionista, cu continut monoetnic si coloratura ce face trimitere la culorile drapelului national al Ungariei si care neaga existenta majoritatii românesti, numeric inferioare in acest oras.“ In acelasi timp, Asociatia „Noi Românii“ semnaleaza si faptul ca Consiliul Judetean (CJ) Covasna ar fi aprobat, ca steag al judetului, drapelul national secuiesc.Semnatarii scrisorii, directorul executiv al Asociatiei „Noi Românii“, ing. Ioan Mugur Topolnitchi, si presedintele Asociatiei „Iustinian Teculescu“, prof. Dumitru Furtuna, sustin ca stema trimisa spre aprobare „este o stema discriminatorie fata de majoritatea româneasca din orasul Covasna, care nu se vede reprezentata in viitorul insemn oficial al orasului“. De asemenea, Asociatia „Noi Românii“ acuza Consiliul Local (CL) Covasna, ca ar fi adoptat Proiectul de stema printr-o hotarâre ilegala. „Stema ce urmeaza sa fie aprobata de Guvernul României, adoptata prin Hotarârea nr. 97/2005 de CL cu unanimitatea voturilor consilierilor UDMR, este cu totul alta si nu face parte din cele trei steme afisate spre dezbaterea publica, de unde deriva si incontestabila ilegalitate a hotarârii ce o promoveaza. A fost, evident, o inselare a tuturor locuitorilor orasului Covasna, statiune balneara de interes national“, se arata in scrisoare. Semnatarii sunt indignati si de faptul ca „institutia prefectului nu a sesizat vizibila ilegalitate de fond si nu a atacat in contencios, ca nelegala, Hotarârea CL Covasna“, drept pentru care solicita „anchetarea acestei situatii si sanctionarea celor vinovati de nerespectarea legilor României.“

Totodata, Asociatia „Noi Românii“ sesizeaza Guvernul si Ministerul de Interne si despre faptul ca ar exista o aprobare din partea Consiliului Judetean Covasna ca drapelul judetului sa fie steagul national secuiesc si solicita anularea acestei hotarâri. „Pe aceasta cale, tot in contextul amplei politici UDMR-iste de marcare a teritoriului cu simbolistica maghiara, va sesizam asupra aprobarii Consiliului Judetean Covasna a drapelului national secuiesc ca drapel al judetului. Fata de aceasta provocare neconstitutionala si nelegala va solicitam sa dispuneti prefectului judetului Covasna, dl. Gyorgy Ervin, sa intreprinda toate demersurile necesare conform atributiilor sale legale pentru anularea hotarârii nelegale“, solicita semnatarii scrisorii. (Florin Pupaza, Kovacs Anna – Gardianul / 16.02.2008)

Provincia Kosovo, luată Serbiei şi dată mafioţilor

Generalul italian Fabio Mini, fost comandant al fortelor NATO în Kosovo, critica dur independenta iminenta a provinciei sârbe. Albanezii kosovari sunt decisi sa îsi proclame unilateral independenta, duminica, iar Statele Unite si o parte din tarile UE o vor recunoaste, în timp ce Rusia si Serbia o vor respinge. Generalul spune ca de aceasta situatie vor profita “clanurile” si nu populatia, într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Stampa, relateaza AFP.

Independenta “va fi buna pentru cei care conduc: premierul Thaci Hashim, care face afaceri cu petrol, Ramush Haradinaj, fost premier, care este judecat de Tribunalul Penal International de la Haga, Agim Ceku, fost premier, care vrea sa devina generalissim sau omul de afaceri Behgjet Pacolli, care are nevoie de un loc unde sa-si aduca banii”, a declarat generalul care a comandat fortele NATO în perioada 2002-2003. “Ceea ce prezinta interes pentru clanuri (…) este existenta unui loc din Europa în care se deschid noi banci. O destinatie pentru banii care vin din est. Monte Carlo, Cipru nu mai sunt locuri sigure”, a subliniat el. “Înteleg graba kosovarilor (pentru independenta). Nu înteleg însa graba comunitatii internationale”, a spus generalul, adaugând ca recunoasterea independentei de catre Roma ar fi “o greseala fatala”.

Reprezentantii Consiliului Secuiesc din Ardeal spun ca au ce învata din “cazul Kosovo”

Secretarul Biroului Permanent al CNS, Andrassi Arpad, a afirmat ca secuii au avut rabdare 500 de ani si înca mai au pentru a obtine autonomia Tinutului Secuiesc pe cai pasnice, transmite corespondentul NewsIn. “Problemele autonomiei în acest tinut al Ardealului dureaza de peste cinci secole. Sibiul, capitala culturala a Europei, este o dovada ca sasii au reusit sa obtina autonomia. Problema Kosovo ar putea sa ne ajute. În ce fel? În Kosovo exista o minoritate sârba a caror probleme trebuie rezolvate cu ocazia declararii independentei acestui tinut. În acest sens Kosovo ar putea fi un precedent care sa accelereze rezolvarea problemei Tinutului Secuiesc”, a spus Andrassi.

Reprezentantii secuilor au ales politica pasilor marunti, dar siguri, având drept exemplu cazul Liceului Bolyai din Târgu Mures. “În 1990, toata lumea spunea ca Liceul Bolyai nu va fi niciodata liceu maghiar. Niciodata a însemnat 15 ani”, au argumentat reprezentantii CNS. Liderii CNS spun ca vor colabora cu formatiunile politice din Parlament pentru a se discuta despre proiectul de lege prin care ar putea fi obtinuta autonomia Tinutului Secuiesc.

România a aprobat, tacit, “ocupatia” UE

Un general francez în retragere, Yves de Kermabon, fost comandant al trupelor NATO din Kosovo, va conduce misiunea EULEX destinata sa asiste tânarul stat kosovar dupa proclamarea independentei. Olandezul Pieter Feith va fi reprezentantul special al UE pentru Kosovo, s-a anuntat oficial sâmbata. “În calitatea sa de sef al celei mai importante misiuni civile din istoria UE, Yves de Kermabon va avea un rol crucial în asistarea politiei kosovare si a institutiilor judiciare în progresul lor menit sa atinga normele europene”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, care a facut acest anunt. “Aceste numiri ilustreaza înca o data angajamentul UE în Balcani”, a comentat Solana. Cei 27 si-au dat oficial acordul pentru desfasurarea celor circa 2.000 de membri ai misiunii, majoritatea politisti si magistrati. UE a folosit pentru aceasta o procedura specifica, denumita a “aprobarii tacite”: daca pâna vineri la miezul noptii (1.00, ora României) niciunul dintre membrii UE nu îsi exprima împotrivirea, operatiunea poate fi lansata. Însa primele elemente ale acestei misiuni – cea mai ampla misiune civila din istoria UE – nu vor fi trimise în provincia sârba mai devreme de una sau doua saptamâni. Politistii si magistratii vor veni din toate statele membre, cu exceptia Maltei (din motive logistice), dar si din state terte, între care Turcia si Statele Unite. Principalul lider al sârbilor din Kosovo, Milan Ivanovici, a calificat, sâmbata, drept “ocupatie” misiunea pe care UE o va trimite în Kosovo pentru a asista liderii kosovari dupa proclamarea independentei provinciei. “În esenta, misiunea UE are caracteristicile unei ocupatii si nu va fi acceptata nici de Serbia, nici de sârbii din Kosovo”, a declarat liderul sârbilor din Kosovo, Milan Ivanovici.

Biserica Ortodoxa le cere sârbilor sa ramâna în provincie

Biserica Ortodoxa sârba le-a cerut, sâmbata, sârbilor din Kosovo sa-si pastreze calmul, dupa proclamarea independentei de catre liderii kosovari, relateaza AFP. “Le-am transmis tuturor sa-si pastreze calmul si sa ramâna în Sfântul Kosovo”, le-a spus episcopul Artemije credinciosilor, în timpul unei slujbe în partea nordica, majoritar sârba, a orasului divizat etnic, Kosovska Mitrovita. “Aceasta este tara noastra si nu avem niciun motiv sa plecam. Acesta este testamentul nostru si juramântul nostru”, a spus episcopul Artemije. Episcopul, care a fost însotit de un pretendent la tronul Serbiei, printul Aleksandar, a tinut slujba în fata câtorva sute de credinciosi, la biserica Sfântul Dimitrie. “Întelepciunea, calmul, legea si dreptatea sunt singurele noastre arme si nu trebuie sa le uitam”, a spus printul Aleksandar Karadjordjevic. El a cerut “ajutorul” prietenilor Serbiei. “Avem nevoie de Europa si nu de izolare. Nu vreau sa vad aici o situatie asemanatoare celei din Palestina”, a precizat el. “Nimeni nu are dreptul sa ne ia Kosovo si sa se joace cu soarta unei natiuni”, a subliniat el. Aproximativ 120.000 de sârbi, alaturi de 1,8 milioane de albanezi, au ramas în Kosovo dupa razboiul din 1998-1999. Partea nordica a provinciei, unde traiesc multi sârbi, ar putea face secesiune din momentul în care Kosovo îsi va declara independenta. (N.I. – Gardianul)

Kosovo heartens a Hungarian enclave in Romania

Image

By Nicholas Kulish

Published: April 3, 2008

SFANTU GHEORGHE, Romania: Dozens of wreaths trailing ribbons in red, white and green, the colors of the Hungarian flag, cover the base of a memorial to the 1848 revolution in the town park. But here, deep in the heart of Romania, just one lonely garland bears the country’s own blue, yellow and red banner.

New Year’s is celebrated twice here, first at the stroke of midnight and then an hour later, when it is midnight in Budapest. When Kosovo declared its independence from Serbia in February, hundreds of the town’s Hungarians took to the main square to demonstrate in its favor and, by extension, their own aspirations for autonomy.

The Hungarian minority here is pressing for greater autonomy in a region where its members outnumber the Romanians. A new and more radical group, the Hungarian Civic Party, has risen to challenge the establishment Hungarian party, which has been a member of each coalition government dating to 1996.

Those who argued that independence for Kosovo set a bad precedent tended to talk about frozen conflicts outside the European Union, like Abkhazia and South Ossetia in Georgia, and Transnistria in Moldova. But even in the European Union, borders are often arbitrary. Many ethnic minorities, including the Basques and the Roma, remain stateless, while others, like the Hungarians in Romania, as well as in Slovakia and Serbia, are still stranded from their brethren.

The Hungarian minority here, known as the Szeklers, certainly believe that their time for independence has arrived and that their proposed, semi-autonomous state, Szeklerland, is an impending reality.

“Kosovo is an example, and a very clear one, that if the community wants to live under self-government, we have to declare very loudly our will,” said Csaba Ferencz, vice president of the National Council of Szeklers, a local Hungarian group founded in 2003 with autonomy as its stated goal. Szeklers are a distinct ethnic group from the Magyars, who are Hungary’s dominant population.

Their chances of success appear low, but they are pressing ahead to the chagrin of Romanians here, who say that as a local minority they have fewer rights than the Hungarians do as a nationwide minority.

The Hungarian region – made up of part of Mures County and all of Harghita and Covasna, where Sfantu Gheorghe is the capital – was once a border area of the Hungarian kingdom, and the Szeklers its defenders. Since World War I, the Szeklers have found themselves smack in the middle of Romania, a few hours’ drive north through the Carpathian Mountains from Bucharest.

The conclusion of the war is best remembered for the harsh terms imposed on Germany. But the peace agreement signed by Hungary in 1920, the Treaty of Trianon, was arguably even tougher. Hungary lost an estimated two-thirds of its territory and nearly 40 percent of its population in the dissolution of the Austro-Hungarian Empire, a loss that to this day is known as the Trianon trauma.

Nowhere is the Hungarian minority larger or more vocal in its demands for greater independence than it is in Romania. Out of a total population in Romania of 22 million, Hungarians make up some 1.5 million people in all, about half of them Szeklers. Little wonder that Romania, a member of the European Union and the host of the ongoing NATO summit meeting, joined Slovakia, Serbia and Russia in refusing to recognize Kosovo.

Unlike the Kosovars, the Szeklers are asking for autonomy within Romania rather than complete independence, leaving foreign policy and national defense in the hands of the government in Bucharest. Szeklerland would be close to 10,000 square kilometers, or 4,000 square miles, with a little more than 800,000 inhabitants, three-quarters of them Hungarian.

The headquarters of the Szekler National Council sits in a large tan stucco house a short walk from the center of Sfantu Gheorghe. Out front hang both the European Union flag and that of the Szeklers, a blue field with a horizontal gold stripe down the middle and a gold sun and silver star on either side. The house was previously the home of a lawyer dedicated to the cause of Hungarian self-rule.

The council shares its headquarters with the newly minted Hungarian Civic Party, which was approved to take part in elections on March 14, 2008, as an alternative to the mainstream Democratic Union of Hungarians in Romania. After 18 years in power here, the union stands accused, by Romanians in particular, of old-fashioned ethnic machine politics. But their Civic Party opponents accuse them of selling out.

“Since 1996 they are in the government, and we think once they were, they represented the interests of the Romanian majority and not the Hungarian minority,” said Zoltan Gazda, president of the new party in Sfantu Gheorghe.

“We have always respected the Romanian laws in our fight for autonomy, but if this does not have a good ending it may raise up other kinds of tensions,” Gazda said. “We have signals that the discontent can increase with conflicts.”

Municipal elections on June 1 will be a test of strength between the two Hungarian parties ahead of parliamentary elections later in the year. The parties are likely to work out an arrangement to ensure that they do not split the vote in the national race.

Under communism, the regime of the dictator Nicolae Ceausescu tried to dilute the Hungarian populations by moving Romanians into areas where they were concentrated, particularly along the border with Hungary.

The Romanians here say the government in Bucharest has subordinated their interests in exchange for Hungarian parliamentary votes. For example, Rodica Parvan, a Romanian member of the town council, said the national government does nothing while subsidies to churches and schools, which are largely segregated, are distributed unequally by the Hungarian-dominated local government.

However, most of the complaints by the Romanian community are over symbolic snubs, like the council meetings held only in Hungarian and Hungarian-language carols pumped through loudspeakers at Christmastime.

On March 15, the Hungarian national holiday marking the beginning of the 1848 revolution against Hapsburg rule, Parvan was dismayed to see the Romanian flag in front of the county government seat hanging at half-staff.

“They told me the wind blew it down,” Parvan said.

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

  1. Pingback: Antal Arpad – UDMR: Romanii din “Tinutul Secuiesc” ar putea sa aiba soarta sarbilor din Kosovo. Daca nu obtinem autonomia teritoriala orice se poate intampla in secuime. AUDIO/VIDEO/DOC | Dan Tanasa Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.