Marcel Pavel si Imnul National ca manea. Se ne terfelim pana la capat! - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Marcel Pavel si Imnul National ca manea. Se ne terfelim pana la capat!

Scandal mare in media cu prestatia de doi bani a lui Marcel Pavel care, nu se stie inca, din propria initiativa sau si cu acordul FRF, care neaga, a “mutilat” in direct si la ora de varf, in fata unei intregi Romanii, pregatita sa urmareasca meciul Romania – Franta, de pe “Lia Manoliu”, Imnul National al Romaniei.
Pavel se tot explica acum si se incalceste in vorbe, asa cum a incalcit si a “cenzurat”, voit, sau nu, versurile si strofele imnului, spunand ca nu a vrut decat sa scoata conotatiile politice pe care le-ar fi continut versul \”Triumfător în lupte, un nume de Traian\”. In capul sau, probabil ca bazaia o musca mare si neagra care l-a facut sa gandesca o asemenea enormitate pe care ar invidia-o pana si cei mai habotnici slujbasi ai fostei cenzuri comuniste.
Insa, cred, problema grava, in opinia mea, este  nu doar “cenzura” lui Pavel, ci si faptul ca linia melodica aleasa de interpet te ducea cu gandul, mai degraba, la o manea decat la un imn national. Despre asta se discuta insa mai putin sau deloc. Pentru ca, iata, nu tefelirea imnului, transformat in manea, deranjeaza ci doar o inventata conotatie politica despre care, probabil, alte capete, cu alte muste negre si mari in ele, au bazait: ”Scoate-l nene pe ala cu Traian, ca da naspa!”
Asa se intampla cand anarhia, in care fiecare face cum il taie capul, este confundata cu democratia reala, care inseamna, inainte de toate, disciplina liber asumata.
Si asa se va intmapla atat timp cat, in Romania, de atata amar de vreme, si valorile si simbolurile nationale nu mai valoreaza doi bani si totul, absolut totul, se poate negocia, se poate cumpara, se poate vinde si, asa cum se vede, se poate si terfeli, chiar daca este vorba despre imnul national.
Se ne terfelim, asadar, pana la capat, se ne trefelim de zor, si cu spor, tara, neamul, valorile si simbolurile, care nu mai fac nici doi bani in Republica Matz in care bulibasa e doar banul.

Maria Petrascu / Ziare.ro

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.